28.7.10

Μαύρη ζώνη...

Της Αριστοτελίας Πελώνη
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ του Μπόικο Μπορίσοφ συµπλήρωσε χθες έναν χρόνο ζωής, αλλά δεν έχει βρει ακόµα τον βηµατισµό της. Ο βούλγαρος πρωθυπουργός, δήµαρχος της Σόφιας µέχρι πέρυσι, δεν έχει λαµπρά πολιτικά διαπιστευτήρια, διαθέτει ωστόσο σφρίγος. ΤΑ ΠΡΟΣΩΝΥΜΙΑ «Μπάτµαν» και «Μr. Βig» που του έχουν αποδώσει δεν είναι τυχαία. Ο Μπορίσοφ µπορεί να µην...
έχει εµπειρία στην πολιτική, διαθέτει όµως κάτι πολυτιµότερο: θητεία στις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας του. Οχι κι άσχηµα για έναν άνθρωπο που ξεκίνησε ως πυροσβέστης, για να διδάξει στη συνέχεια στην Ακαδηµία της Αστυνοµίας και να ανοίξει δική του εταιρεία ασφάλειας. Η επένδυση τού βγήκε, καθώς ως σωµατοφύλακας του κοµµουνιστή ηγέτη Ζίφκοφ και αργότερα του τέως βασιλιά Συµεών πήρε διαβατήριο για την πολιτική.

ΗΒΟΥΛΓΑΡΙΑ έγινε µέλος της Ε.Ε το 2007. Οµως, ο 51χρονος πρωθυπουργός δείχνει να µην έχει αποφασίσει πού ανήκει. Οι παλινωδίες του για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης το αποδεικνύουν. Τον Ιούνιο δήλωσε ότι το έργο µαταιώνεται για περιβαλλοντικούς λόγους και λίγες ώρες αργότερα ισχυρίστηκε ότι δεν έχει λάβει ακόµα οριστική απόφαση. Στη χθεσινή συνάντησήτου µε τον Γιώργο Παπανδρέου επικαλέστηκε την περιβαλλοντική µελέτη που αργεί ακόµα...

ΕΠΕΙΔΗ οιόψιµες οικολογικές ευαισθησίες του δεν πείθουν, οι πραγµατικοί λόγοι πίσω από τα ήξεις αφήξεις µάλλον συνδέονται µε τη λατρεία του για οτιδήποτε αµερικανικό. Η Ουάσιγκτον δεν κρύβει ότι ποντάρει στον αγωγό Σαµψούντας -Τσεϊχάν, ο οποίος περνάει µέσα από την Τουρκία. Ο δε «Μπάτµαν» ιεραρχεί την ατλαντική προοπτικήυψηλότερα από τη σχέση µε τις Βρυξέλλες.

ΤΟΚΡΕΜΛΙΝΟ θεωρεί τη συµπεριφορά του προκλητική. Οχι ότι η Μόσχα δεν έχει εναλλακτική. Ηδη έχει στα σκαριά τον Σάουθστριµ, µπορεί όµως να αποφασίσει να τον περάσει από τη Ρουµανία. Ενώ υπάρχει πάντα η Τουρκία. Σε αυτή την περίπτωση, ο µεγάλος χαµένος είναι η Ελλάδα, γι’ αυτό ο Παπανδρέου πήγε στη Σόφια για να σώσει το παιχνίδι.

ΑΛΛΑ ΚΑΙ η Ρωσία δεν ανέχεται παρόµοιες συµπεριφορές. Η Ουκρανία πήρε µια γεύση από την ικανότητά της στα αντίποινα µε την κρίση φυσικού αερίου του 2006-2007.

Η ΜΑΥΡΗ ζώνη στο καράτε που διαθέτει ο Μπορίσοφ δεν αποτελεί εχέγγυο για επιτυχηµένη πορεία στην πολιτική. Πόσω µάλλον όταν τα βάζει µε αντιπάλους που παίζουν σε άλλη κατηγορία.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: