1.6.10

Μας σκοτώνουν. Βοήθεια!...

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Κίττυ Ξενάκη
Αιματηρή επίθεση Ισραηλινών σε νηοπομπή ανθρωπιστικής βοήθειας...
Παγκόσμια κατακραυγή προκάλεσε η αιματηρή επίθεση ισραηλινών κομάντος σε διεθνή νηοπομπή που κατευθυνόταν στη Λωρίδα της Γάζας με 10.000 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας και 700 ακτιβιστές από 32 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.
Από την επίθεση, που...
πραγματοποιήθηκε σε διεθνή χωρικά ύδατα, σκοτώθηκαν 9 ακτιβιστές, σύμφωνα με τους Ισραηλινούς στην πλειονότητά τους Τούρκοι, και τραυματίστηκαν δεκάδες.Λίγες ώρες αργότερα, το Ισραήλ έκλεισε στις φυλακές της Μπεερσεμπά 16 ακτιβιστές που αρνήθηκαν να δώσουν τα στοιχεία τους.

Ωρα 4.50, ξημερώματα Δευτέρας. Ο στολίσκος των έξι σκαφών που επιχειρεί να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, με πρωτοβουλία του κινήματος Ελευθερώστε τη Γάζα, πλέει σε διεθνή ύδατα, περίπου 80 μίλια από τις ακτές της Γάζας. Ξαφνικά, οι ισραηλινές αρχές θέτουν σε εφαρμογή την απειλή που είχαν εκτοξεύσει επανειλημμένως. Δεκάδες ισραηλινοί κομάντος οι οποίοι φτάνουν στην περιοχή με ελικόπτερα και ταχύπλοα κάνουν απόβαση στο τουρκικό σκάφος «Μavi Μarmara», που προπορεύεται με 581 επιβαίνοντες- οι 400 Τούρκοι αλλά και δύο Ελληνες. Ακτιβιστές και δημοσιογράφοι καταγγέλλουν πως οι Ισραηλινοί άρχισαν να βάλλουν κατά του σκάφους προτού καν επιβιβαστούν σε αυτό. «Αυτοί οι άγριοι σκοτώνουν ανθρώπους εδώ, σας παρακαλώ βοηθήστε μας», ακούγεται να λέει ένας τούρκος δημοσιογράφος τηλεοπτικού σταθμού- η επικοινωνία του με τον σταθμό διακόπηκε απότομα, ενώ μια φωνή κραύγαζε στα εβραϊκά «Σκάστε όλοι!».

Η Ισραηλινή εκδοχη
Η εκδοχή που παρουσίασαν οι ισραηλινές δυνάμεις ήταν εντελώς διαφορετική: κατήγγειλαν πως έπεσαν θύματα μιας «προσχεδιασμένης επίθεσης», ότι οι επιβαίνοντες στο «Μavi Μarmara» «προσπάθησαν να τους λιντσάρουν», ότι τους επιτέθηκαν με μαχαίρια, σιδηρολοστούς καθώς και δύο πιστόλια που κατάφεραν να τους αρπάξουν- και οι κομάντος «δεν είχαν άλλη επιλογή» παρά να αμυνθούν. Ηταν η ένατη φορά που το κίνημα Ελευθερώστε τη Γάζα επιχειρούσε να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας από τον Αύγουστο του 2008. Ηταν η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής αποστολή, συνολικά έξι πλοία, ανάμεσά τους το υπό ελληνική σημαία «Ελεύθερη Μεσόγειος» αλλά και το «Σφενδόνη», με ελληνικό πλήρωμα και επιβάτες από πολλές χώρες. Περίπου 700 άνθρωποι επέβαιναν συνολικά στα σκάφη, ανάμεσά τους ανώνυμοι ακτιβιστές, βουλευτές, ευρωβουλευτές, αλλά και προσωπικότητες όπως ο σουηδός συγγραφέας Χένινγκ Μάνκελ και ο νομπελίστας Ειρήνης Μαϊρίντ Κόριγκαν ΜακΓκουάιρ. Ο στολίσκος αναχώρησε από τα διεθνή ύδατα στα ανοιχτά της Κύπρου, το απόγευμα της Κυριακής και θα έφτανε κανονικά στη Λωρίδα της Γάζας το απόγευμα χθες.

Μόλις εκδηλώθηκε η επίθεση, οι Ισραηλινοί φρόντισαν ώστε κάθε επικοινωνία με τα έξι σκάφη, τα οποία και κατέλαβαν, να είναι αδύνατη. Παράλληλα, κι ενώ τα σκάφη συνοδεύονταν στο ισραηλινό λιμάνι Ασντότ, επέβαλαν μπλακάουτ στην ενημέρωση σχετικά με τον αριθμό και την εθνικότητα των νεκρών και των τραυματιών.

Μέχρι αργά χθες βράδυ δεν υπήρχε καμία απευθείας επικοινωνία των ελληνικών αρχών με τους Ελληνες που βρίσκονταν στη νηοπομπή καθώς οι ισραηλινές αρχές δεν επέτρεπαν την επικοινωνία. Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιοι Ελληνες ενδέχεται να επιστρέψουν τις επόμενες ώρες με τη διαδικασία της απέλασης. Ασαφές ήταν πάντως μέχρι αργά χθες πώς και πότε θα επιστρέψει ο μεγαλύτερος αριθμός των Ελλήνων καθώς, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι Ισραηλινοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ζητήσουν να δικαστούν κάποιοι από αυτούς στο Ισραήλ.


Για «αρμάδα του μίσους» μιλάει το Ισραήλ

«ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ, επ΄ αυτού καμία αμφιβολία»: η δήλωση του ισραηλινού υπουργού Εμπορίου Μπενιαμίν μπεν Ελιέζερ είναι χαρακτηριστική. Μπορεί ο ένας ισραηλινός αξιωματούχος μετά τον άλλον, από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου μέχρι τον υπουργό Αμυνας Εχούντ Μπαράκ, να υπεραμύνθηκαν χθες της ισραηλινής στάσης κάνοντας λόγο για «αρμάδα του μίσους» ενώ παράλληλα εξέφραζαν τη λύπη τους για τα θύματα, εντούτοις το Ισραήλ γνωρίζει ήδη από τις θυελλώδεις αντιδράσεις πως κινδυνεύει να βρεθεί σε απομόνωση. Ο Νετανιάχου επέστρεψε εσπευσμένα στο Ισραήλ από τον Καναδά όπου βρισκόταν, ακυρώνοντας την προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο.

Σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Νετανιάχου, ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε βαθιά θλίψη για την απώλεια ανθρώπινων ζωών και κάλεσε τον ισραηλινό πρωθυπουργό να συλλέξει όλες τις πληροφορίες όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Η Ε.Ε. απαίτησε να χυθεί άπλετο φως στις συνθήκες κάτω από τις οποίες σκοτώθηκαν οι ακτιβιστές. Ελλάδα, Αίγυπτος, Σουηδία, Ισπανία και Δανία κάλεσαν τους πρεσβευτές του Ισραήλ για εξηγήσεις, ενώ ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ δήλωσε «βαθιά σοκαρισμένος», όπως και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Η Ενωση των Αραβικών Κρατών μίλησε για «τρομοκρατική πράξη».
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: