1.6.10

Ο ταλαντούχος κ. Ακης...

Λώρη Κέζα
Ενα είναι το πρόβλημα της χώρας: δεν γίνεται επαγγελματικός προσανατολισμός. Μια τρανταχτή περίπτωση είναι αυτή τού κ. Ακη Τσοχατζόπουλου. Αν τότε που ήταν παιδί τον είχε αναλάβει ένας υποψιασμένος δάσκαλος, θα του είχε πει: «Αγόρι μου, εσύ πρέπει να γίνεις κτηματομεσίτης». Πόσοι...
έχουν αυτό το αετίσιο μάτι στα ακίνητα, να εντοπίζουν τις ευκαιρίες, να ενοικιάζουν όταν το επιβάλλει η αγορά, να αρπάζουν την ευκαιρία εν μέσω κρίσης. Οχι μόνο βρήκε την προνομιακή κατοικία επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου 33 αλλά συμπίεσε και την τιμή με αξιοθαύμαστη πυγμή. Αγόρασε το σπίτι του σε τιμή απλού διαμερίσματος στο Κουκάκι- και καλά έκανε: το σημείο είναι γούπατο, «βλέπει» στο τείχος και όχι στην ίδια την Ακρόπολη. Επιπλέον, στην είσοδο στρογγυλοκάθονται ένα σωρό παράνομοι μικροπωλητές και- το χειρότερο- βρίσκεται πολύ κοντά σε δημοτικό σχολείο (άντε να κάνει σιέστα). Με αυτά τα επιχειρήματα πέφτει η τιμή, πώς να το κάνουμε. Το παζάρεψε ο άνθρωπος και το αγόρασε τζάμπα πράγμα, ένα εκατομμυριάκι (και κάτι ψιλά).

Ο κ. Τσοχατζόπουλος είναι σήμερα ένα απλό μέλος του ΠαΣοΚ, ένας πρώην βουλευτής ο οποίος στο τέλος της λαμπρής σταδιοδρομίας του δεν κατάφερε να εκλεγεί στην περιφέρειά του, την Α΄ Θεσσαλονίκης. Στις εκλογές του 2009 δεν τόλμησε να θέσει υποψηφιότητα. Αποσύρθηκε με το δικαιολογητικό ότι κάποιοι, απρόσωποι, συκοφαντούσαν τα στελέχη. Και τώρα πάλι νιώθει ότι συκοφαντείται από εφημερίδες που απλώς καταγράφουν το κτηματομεσιτικό επίτευγμα. Αυτό που απέκτησε με ένα εκατομμυριάκι (και κάτι ψιλά) έχει εξαπλάσια εμπορική αξία- τουλάχιστον αυτό θεωρούν οι εκτιμητές ακινήτων.

Ας πάρουμε το μέρος του κ. Τσοχατζόπουλου αφού ως τώρα δεν έχει αποδειχθεί κάποια παρανομία. Μπορεί ο άνθρωπος να μάζευε μια ζωή τους μισθούς του για να κάνει έναν ακριβό γάμο. Μπορεί να είχε βάλει κάτι στην άκρη για τα γεράματα και να πήρε, όπως λέει, δάνειο. Μπορεί να βρήκε τράπεζα που δίνει δάνειο 1 εκατομμύριο (και κάτι ψιλά) σε συνταξιούχο των 5.000 ευρώ τον μήνα. Ας πάρουμε το μέρος του κ. Τσοχατζόπουλου, αναμένοντας τα αυτονόητα.

Να αφήσει τις αγωγές και να εξηγηθεί στον λαό του ΠαΣοΚ, στα στελέχη που τον ήθελαν για πρόεδρο του κόμματος. Να δημοσιοποιήσει τον οικογενειακό προϋπολογισμό του. Καθένας θα μπορούσε να το κάνει προκειμένου να μείνει στην Ιστορία με καθαρό το κούτελο. Να πει λοιπόν: τόσα έφερα δουλεύοντας μια δεκαπενταετία στα ξένα. Τόσα έχω από κληρονομιές της οικογένειας (δεκτή και μια θεία από το Σικάγο). Τόσα μάζεψα από τις βουλευτικές αποζημιώσεις μιας εικοσιπενταετίας, με όλα τα νόμιμα εξτραδάκια. Με απλή αριθμητική ο κ. Τσοχατζόπουλος θα μπορούσε να δημοσιοποιήσει πόσα ξόδεψε τόσα χρόνια. Οι βουλευτές έχουν τα τυχερά τουςούτε τη βενζίνη στο αμάξι τους δεν πληρώνουν.

Ας μιλήσει μόνο για τα χοντρά: πόσα πήρε φεύγοντας η πρώτη σύζυγος, πόσα κόστιζαν τα πολιτικά γραφεία, ποια άτομα εργάστηκαν ως οικιακοί βοηθοί. Επειδή τον κατηγορούν για πολυτελείς διακοπές, να επιδείξει τα τιμολόγια από τα θερινά ενδιαιτήματα. Να αποδείξει ότι ενοικίασε πάμφθηνα έπαυλη στην οποία παραθερίζουν βασιλικές οικογένειες (έστω τέως). Να τρίψει στη μούρη κάθε κακόγλωσσου τον ισολογισμό από τον οποίο προκύπτει ότι η καλοπέρασή του είναι αποτέλεσμα μιας έντιμης καριέρας. Και μετά, με πολύ απλά και μετρημένα λόγια, να πει τι σχέση έχει με την εξωχώρια εταιρεία Νobilis, από την οποία αγόρασε το σπίτι του. Να εξηγήσει με απλά και κατανοητά λόγια γιατί η μεταβίβαση έγινε τρεις ημέρες προτού αλλάξει η φορολόγηση των offshore. Επίσης, αν συντρέχει λόγος, προλαβαίνει να εξηγήσει γιατί η Νobilis αγόρασε κοψοχρονιά το ακίνητο από εταιρεία που εμπλέκεται με τις ανταλλαγές στο Βατοπαίδι.

Για να γίνει πιο πειστικός ο κ। Τσοχατζόπουλος μπορεί να βγάλει στο φως την κίνηση των λογαριασμών του. Αν δεν τα κάνει ο ίδιος όλα αυτά, θα τα κάνουν εθελοντές॥
ΒΗΜΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: