1.6.10

Κατακραυγή για το ρεσάλτο ...

Σοκ και δέος προκάλεσε ανά τον κόσμο η χθεσινή αιματηρή επιχείρηση του ισραηλινού στρατού κατά του διεθνούς στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 9 ακτιβιστές (οι περισσότεροι εξ αυτών Τούρκοι) και να...
τραυματιστούν περίπου 20 σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους. Ολοι οι Ελληνες που συμμετείχαν στην αποστολή είναι σώοι.Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας γνωστοποίησε στη Βουλή πως σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που είχε από το υπ. Εξωτερικών του Ισραήλ δεν υπάρχουν ονόματα Ελλήνων πολιτών στη λίστα των νεκρών και των τραυματιών.
Ισραηλινός στρατιώτης μεταφέρει τραυματισμένο ακτιβιστή που συμμετείχε στην ανθρωπιστική αποστολή

Η πρωτοφανής πειρατική ενέργεια έλαβε χώρα σε διεθνή ύδατα, σε απόσταση 70 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Γάζας, τα ξημερώματα της Δευτέρας μετά την άρνηση των οργανωτών του «Στόλου της Ελευθερίας» που μετέφερε 10.000 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας να ανακόψει την πορεία του. Οι τραγικές εξελίξεις οδήγησαν σε έκτακτη σύνοδο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την ώρα που ο ειδικός εισηγητής του διεθνούς οργανισμού για τα παλαιστινιακά εδάφη, Ρίτσαρντ Φαλκ, ζήτησε την παραπομπή στη δικαιοσύνη των «δολοφόνων άοπλων αμάχων».

Μετά την έκτακτη συνεδρίασή της στη Ραμάλα χθες βράδυ η Παλαιστινιακή Αρχή ζήτησε να προσαχθούν ως «εγκληματίες πολέμου» στη διεθνή δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι για το έγκλημα. Εν τω μεταξύ, ακόμα και Ισραηλινοί αναλυτές προειδοποιούσαν το Τελ Αβίβ ότι ενδέχεται να πληρώσει πολύ ακριβά σε διπλωματικό επίπεδο το χθεσινό μακελειό, οδηγώντας ακόμα και παραδοσιακούς του συμμάχους να εντείνουν τις πιέσεις για άρση του -παράνομου- εμπάργκο που έχει επιβληθεί στη Γάζα.

Εν μέσω έντονων αντιδράσεων από τις κυβερνήσεις παγκοσμίως και ενώ οι Ισραηλινοί πρέσβεις κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις σχεδόν σε ολόκληρη την ΕΕ, η Ουάσιγκτον εξέφρασε «έντονη ανησυχία και λύπη» για τις εξελίξεις, ενώ αναλυτές επισημαίνουν πως το νέο περιστατικό θα αποτελέσει άλλο ένα σοβαρό πλήγμα στις ήδη τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ, καθώς ο Μπαράκ Ομπάμα θα επιδιώξει να διατηρήσει το θετικό κλίμα που έχει καλλιεργήσει ανάμεσα στη χώρα του και την Τουρκία. Ηδη, η ακύρωση της σημερινής συνάντησης ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει οδηγήσει πολλά ΜΜΕ να κάνουν λόγο για πιθανή «κατάρρευση» των προσπαθειών επανάληψης των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Αραβικός Σύνδεσμος
Υπογραμμίζοντας την ανάγκη για άμεσο άνοιγμα των συνοριακών περασμάτων της Γάζας, η Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Αστον ζήτησε -όπως έκαναν και μονομερώς οι ηγέτες της ΕΕ- κατεπείγουσα έρευνα για τους θανάτους των επιβαινόντων στα πλοία, ενώ τα μέλη του Αραβικού Συνδέσμου αναμένεται να πραγματοποιήσουν με τη σειρά τους έκτακτη σύνοδο, ώστε να καταλήξουν σε μια κοινή απάντηση έναντι του Τελ Αβίβ. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ήταν από τους πρώτους που καταδίκασε το συμβάν κάνοντας λόγο για «σφαγή» και ανακηρύσσοντας 3ήμερο πένθος.

Οπως μετέδιδαν οι περίπου 60 δημοσιογράφοι που επέβαιναν στα έξι σκάφη λίγο πριν διακοπεί η επικοινωνία, Ισραηλινοί καταδρομείς «προσγειώθηκαν» στο κατάστρωμα του Mavi Marmara -του μεγαλύτερου εκ των πλοίων που έφερε τουρκική σημαία- γύρω στις 04:45 τα ξημερώματα.

Λίγα λεπτά αργότερα, και ενώ οι επιβάτες -μεταξύ των οποίων ένα βρέφος 18 μηνών, Ευρωπαίοι βουλευτές και μια 85χρονη επιζήσασα από το Ολοκαύτωμα- είχαν υψώσει λευκές σημαίες, ακούστηκαν φωνές και πυροβολισμοί. Από τις εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου, δεν διακρίνεται εάν κάποιοι στρατιώτες δέχτηκαν επίθεση με λοστούς από ακτιβιστές πριν ξεκινήσουν να πυροβολούν (όπως ισχυρίζεται το Τελ Αβίβ), ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί για ακόμα μία φορά ότι τα πλοία με τους 700 αμάχους βρίσκονταν σε διεθνή ύδατα την ώρα που δέχτηκαν εισβολή από οπλισμένους καταδρομείς.

Επιπλέον, πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι, παρά τους ισχυρισμούς του Τελ Αβίβ περί μεταφοράς όπλων προς τη Γάζα, ο έλεγχος των τελωνειακών αρχών σε Ελλάδα και Τουρκία πριν την αναχώρηση των πλοίων έγινε υπό το βλέμμα δεκάδων δημοσιογράφων από όλο τον κόσμο που επιβεβαίωσαν πως το φορτίο ήταν αμιγώς ανθρωπιστικού χαρακτήρα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ορισμένοι εκ των ακτιβιστών που αρνήθηκαν να δώσουν τα στοιχεία τους στις ισραηλινές αρχές οδηγήθηκαν σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, ενώ όσοι φάνηκαν «συνεργάσιμοι» αναμενόταν να απελαθούν άμεσα.

ΜΕΛΙΝΑ ΧΑΡΙΤΑΤΟΥ
xaritatou@pegasus.gr



ΕΚΡΗΞΗ ΟΡΓΗΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Ερντογάν: Απάνθρωπη κρατική τρομοκρατία από το Ισραήλ

Σκληρές κατηγορίες σε βάρος του Ισραήλ για «απάνθρωπη κρατική τρομοκρατία» που η Τουρκία «δεν θα αφήσει αναπάντητη» εξαπέλυσε ο Ταγίπ Ερντογάν, διακόπτοντας εσπευσμένα την επίσκεψη στη Χιλή.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός μίλησε για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και -παράλληλα με τη σύγκληση του Σ. Ασφαλείας του ΟΗΕ- ζήτησε σήμερα έκτακτη σύνοδο των 28 πρέσβεων του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Το Ισραήλ έδειξε για μία ακόμη φορά ότι δεν θέλει την ειρήνη στην περιοχή. Τα πλοία μετέφεραν μόνο ανθρωπιστικό υλικό, όπως έλεγξαν οι τουρκικές αρχές, και ύψωσαν λευκή σημαία», επισήμανε ο Ερντογάν, καθώς η Αγκυρα ανακάλεσε τον πρεσβευτή της από το Τελ Αβίβ. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου χαρακτήρισε «πειρατεία» το μακελειό κατά της νηοπομπής, χαρακτηρίζοντας παράνομο τον ισραηλινό αποκλεισμό της Γάζας.

Παράλληλα, ο αρχηγός του τουρκικού επιτελείου, Ιλκέρ Μπασμπούγ, προειδοποίησε αυστηρά τον Ισραηλινό ομόλογό του, στρατηγό Γκάμπι Ασκενάζι, για τις σοβαρές επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η «απαράδεκτη» επιχείρηση των Ισραηλινών κομάντος σε διεθνή ύδατα. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του τουρκικού επιτελείου, οι δύο αρχηγοί ΓΕΕΘΑ μίλησαν τηλεφωνικά χθες το απόγευμα με πρωτοβουλία του Ισραηλινού.

Με αφορμή την απόπειρα κατάληψης του ισραηλινού προξενείου χθες το πρωί στην Κωνσταντινούπολη από 300 άτομα και τις θερμές διαδηλώσεις σε πολλές τουρκικές πόλεις, το Ισραήλ κάλεσε τους πολίτες του να αναβάλουν ταξίδια στην Τουρκία.

Η Γιεντιόθ Αχρονότ εξέφρασε φόβους για αντίποινα σε βάρος των 20.000 Εβραίων της Τουρκίας, ενώ χθες σημειώθηκε μια επίθεση κατά Ισραηλινού ποδηλάτη σε αθλητική εκδήλωση στη Ραιδεστό (Τεκίρνταγ) της Αν. Θράκης. Φυσικά ματαιώθηκε ο ποδοσφαιρικός αγώνας των εφηβικών ομάδων Τουρκίας-Ισραήλ.

«Οι σχέσεις μας με το Ισραήλ δεν θα ξαναγίνουν ποτέ όπως πριν» παραδέχθηκε ο εκπρόσωπος του ισλαμικού ΑΚΡ, Χουσεΐν Τσελίκ. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως η Τουρκία δεν... θα κηρύξει πόλεμο στο Ισραήλ, αλλά η στρατιωτική διάσταση των αντιποίνων αφορά τη ματαίωση τριών κοινών ασκήσεων.

«Δεν πρέπει να αφήσουμε το συναίσθημα να υπερισχύσει της λογικής, απαντώντας σε ένα λάθος με ένα άλλο λάθος», τόνισε ο ισλαμιστής αξιωματούχος.

Ταχεία διερεύνηση του περιστατικού και τιμωρία των υπευθύνων ζήτησε και ο πρόεδρος Α. Γκιουλ, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, προειδοποίησε για «ανεπανόρθωτη βλάβη» στις διμερείς σχέσεις. Στήριξη στους χειρισμούς της κυβέρνησης παρείχε ο νέος ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ



Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Καταδίκη της επίθεσης

«Καταδικαστέα και απαράδεκτα» χαρακτήρισε τα τραγικά γεγονότα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, εκφράζοντας βαθύτατη θλίψη για τις ανθρώπινες απώλειες. «Η ασφάλεια του Ισραήλ και όλης της περιοχής όπως και η αναζήτηση λύσης στα προβλήματα της περιοχής, εξυπηρετούνται μόνο μέσω διαπραγματεύσεων και της συμμόρφωσης με τις αποφάσεις του ΣΑ» καταλήγει η δήλωση του πρωθυπουργού. Συναγερμός χτύπησε στο υπουργείο Εξωτερικών μόλις έγινε γνωστή η επίθεση στα πλοία του στολίσκου για τη Γάζα, καθώς συμμετείχαν και ελληνικά πλοία με Ελληνες ακτιβιστές.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας καταδίκασε τη χρήση βίας από τις ισραηλινές δυνάμεις και ανακοίνωσε στον Ισραηλινό πρέσβη, ο οποίος εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών, την απόφαση της κυβέρνησης να διακόψει την κοινή ελληνοϊσραηλινή άσκηση που θα ολοκληρωνόταν στις 3 Ιουνίου και την αναβολή της επίσκεψης που επρόκειτο να πραγματοποιήσει σήμερα στην Αθήνα ο αρχηγός του ΓΕΑ του Ισραήλ.

Ο Ελληνας πρεσβευτής στο Τελ Αβιβ κ. Λουκάκης από νωρίς το πρωί ζήτησε από το ισραηλινό ΥΠΕΞ εξηγήσεις για το επεισόδιο αλλά και για την τύχη των Ελλήνων πολιτών που συμμετείχαν στην αποστολή για τη Γάζα. Αργότερα οι ελληνικές διπλωματικές αρχές στο Ισραήλ επικέντρωναν την προσπάθειά τους στο να δοθούν διαβεβαιώσεις από το Ισραήλ ότι οι Ελληνες πολίτες θα αφεθούν ελεύθεροι να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με ιδιαίτερα προσεκτική και ισορροπημένη ανακοίνωση, αφού καταδίκασε την επίθεση του ισραηλινού στρατού εναντίον του στολίσκου και την απώλεια ανθρώπινων ζωών, επεσήμανε ότι η δράση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων πρέπει να ασκείται ελευθέρα υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι είναι σύννομη.

Την πρωτοφανή ενέργεια των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων καταδίκασαν η κυβέρνηση και όλα τα κόμματα.

ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ
Χριστόφιας: Πράξη εγκληματική

Σύσσωμη η κυπριακή πολιτική ηγεσία καταδίκασε με έντονο τρόπο τη χθεσινή αιματηρή επιδρομή κατά του «στολίσκου της Ελευθερίας». Ο Πρόεδρος Δ. Χριστόφιας τόνισε ότι «η αφαίρεση της ζωής άμαχων ανθρώπων συνιστά πράξη εγκληματική». Επίσης, υπέδειξε ότι ανεξάρτητα από αυτήν τη δυσάρεστη εξέλιξη, ουδείς είναι ευτυχής με τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό της Γάζας, ο οποίος «παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και προκαλεί τα αισθήματά μας». Σημειώνεται ότι η κυπριακή κυβέρνηση, ύστερα από διάβημα του Ισραήλ, απαγόρευσε τον απόπλου πλοιαρίων με ακτιβιστές από τα νόμιμα λιμάνια της Κυπριακής Δημοκρατίας, γι’ αυτό και κάποιοι από αυτούς είχαν ως αφετηρία τα κατεχόμενα (το παράνομο λιμάνι της Αμμοχώστου).Ο κ. Χριστόφιας επέμεινε ότι ο λόγος του απαγορευτικού διατάγματος ήταν ζωτικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΙΣΡΑΗΛ
Φταίνε... οι ακτιβιστές

Υπεύθυνοι για την αιματοχυσία που σημειώθηκε χθες όταν Ισραηλινοί κομάντος κατέλαβαν τα πλοία του διεθνούς στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα είναι... οι ακτιβιστές. Αυτή είναι η επίσημη θέση του Ισραηλινού υπ. Αμυνας, Εχούντ Μπαράκ, ο οποίος υποστήριξε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι «οι στρατιώτες αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν όπλα και πραγματικά πυρά για τη διάλυση του πλήθους», καθώς, όπως ισχυρίζεται, οι επιβαίνοντες στο σκάφος «αντιστάθηκαν βίαια». Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, οι διοργανωτές της αποστολής «αρνήθηκαν την πρόταση του Ισραήλ να μεταφέρουν τη βοήθεια στο λιμάνι Ασντότ ώστε να ελεγχθεί και να σταλεί στη Γάζα» νομιμοποιώντας έτσι την επέμβαση των Iσραηλινών!
ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: