27.5.10

Oμολογία - σοκ για «χορηγία» ...

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό άναψε η χθεσινή πρώτη δημόσια ομολογία-βόμβα του πρώην υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ Τ. Μαντέλη ότι στις 2/11/1998 έλαβε από τη Siemens -υπό μορφή προσωπικής χορηγίας για τις προεκλογικές του δαπάνες- το ποσό των 200.000 μάρκων (περίπου 100.000 ευρώ).
Το...
συγκεκριμένο ποσό κατατέθηκε στον ελβετικό τραπεζικό λογαριασμό με τον κωδικό «Α. ΡΟΚΟΣ», τον οποίο είχε ανοίξει με εντολή του πρώην υπουργού ο κουμπάρος του Γ. Τσουγκράνης, προκειμένου -όπως είπε ο Τ. Μαντέλης- να μπαίνουν εκεί χρήματα από πολιτικούς του φίλους που ζουν στο εξωτερικό.

Καταθέτοντας ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής το πρώην κυβερνητικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, εν μέσω πολλών αντιφάσεων στις οποίες υπέπεσε, δήλωσε άγνοια για τον καταθέτη του δεύτερου εμβάσματος των 250.000 μάρκων (περίπου 125.000 ευρώ) το οποίο κατατέθηκε στον ίδιο λογαριασμό στις 8/2/2000, διευκρινίζοντας ότι «από τα χρήματα του λογαριασμού δεν πήρα τίποτα για το ΠΑΣΟΚ».

Μάλιστα προκάλεσε αίσθηση λέγοντας ότι «πρέπει να βρει η Δικαιοσύνη τον καταθέτη του δεύτερου ποσού για να τον μάθω και εγώ». Πάντως, σύμφωνα με την κατάθεση του κουμπάρου του Γ. Τσουγκράνη που προηγήθηκε, ο δικαιούχος του επίμαχου λογαριασμού, αναφερόμενος στο δεύτερο έμβασμα είπε ότι «δεν γνωρίζω, αλλά υποθέτω ότι θα είναι της ίδιας φύσεως», αφήνοντας να εννοηθεί ότι και τα 250.000 μάρκα προήλθαν από τη Siemens.

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, του οποίου του είχε ζητηθεί στο παρελθόν να καταθέσει την κομματική του ταυτότητα, έσπευσε να ρίξει «προειδοποιητικές βολές» και για άλλα πολιτικά πρόσωπα που διατέλεσαν υπουργοί στο παρελθόν, αλλά και -εμμέσως πλην σαφώς- στο κυβερνών κόμμα λέγοντας ότι «μεθοδευόταν συστηματικά μέσα από συγκεκριμένα δημοσιεύματα να εμφανιστώ ως δωροδοκηθείς με ένα τεράστιο χρηματικό ποσό το οποίο μάλιστα εμφανιζόταν ως υπουργική αμοιβή».

Και συνέχισε αφήνοντας αιχμές για υπουργούς και κόμμα: «Βέβαια, τα 10 εκατ. μάρκα θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι υπουργική αμοιβή, έτσι όπως την εννοούσαν, μέρος της οποίας δεν αποκλείεται να πήγε στο κυβερνών κόμμα και να χρησιμοποιήθηκε πλαγίως σε εκλογικές ή άλλες δαπάνες».

Ωστόσο, τόνισε ότι «αυτό είναι ψέμα διότι δεν έφτασαν αυτά τα χρήματα ποτέ σε μένα και επομένως δεν μπορεί να πήγαν και πουθενά αλλού».

Ο κ. Μαντέλης μάλιστα, αναφερόμενος στα 10 εκατ. μάρκα, είπε ότι «ψάξτε να βρείτε τον ανώνυμο πληροφοριοδότη που έδωσε σε δύο δημοσιογράφους την πληροφορία ότι στους λογαριασμούς μου υπάρχουν 10 εκατ. ευρώ ώστε να ξεπλύνουν τη μίζα στην πλάτη μου».

Συμπέρασμα
Τα λεγόμενα των δύο μαρτύρων του Τ. Μαντέλη και του Γ. Τσουγκράνη οδηγούν, σύμφωνα με βουλευτές της επιτροπής, στο συμπέρασμα ότι και οι δύο ακολούθησαν προ-συνεννοημένη κοινή υπερασπιστική γραμμή με κλειδί της τη λέξη «χορηγία».

Ο πρώην υπουργός μίλησε για «χορηγία» από τη Siemens, ώστε να αποφύγει το αδίκημα της «δωροδοκίας» και του «ξεπλύματος μαύρου χρήματος» και να... πέσει το πολύ πολύ στην παραβίαση των όρων περί προεκλογικών δαπανών, ενώ ο πρώην υπουργός φαίνεται να δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τον καταθέτη των 250.000 μάρκων, προφανώς για να αποφύγει ότι διέπραξε το αδίκημα κατ’ εξακολούθηση.

Οπως δήλωσε ο Τ. Μαντέλης στην επιτροπή, από τον επίμαχο λογαριασμό έγιναν τρεις εκροές από τον Οκτώβριο του 2001 έως τις 30/4/2002 και συγκεκριμένα τα ποσά των 11.135 ευρώ και 15.628 ευρώ στο όνομα Χ.Μ. (πρόκειται για τον γιο του Τάσου Μαντέλη), καθώς και 35.000 ευρώ προς το αμερικάνικο πανεπιστήμιο Κολούμπια όπου πληρώθηκαν τα δίδακτρα του γιου του.

Σύμφωνα τώρα με τον Γ. Τσουγκράνη «τα υπόλοιπα 163.000 ευρώ τα μετέφερε με δική του πρωτοβουλία το 2007 -τέσσερις μήνες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου για μίζες της Siemens σε Ελληνες πολιτικούς- ανοίγοντας ένα λογαριασμό στην Alpha Bank» και πως ο τέως υπουργός τού είπε να τ’ αφήσει εκεί και να περιμένει οδηγίες του για το τι θα τα κάνει στη συνέχεια.

Νωρίτερα, ο Τ. Μαντέλης είχε πει ότι «όταν μπήκαν τα χρήματα στον ελβετικό λογαριασμό είχε ήδη μαζέψει χρήματα για την προεκλογική του καμπάνια, οπότε δεν χρειάστηκε να διατεθούν για τον σκοπό αυτό».

Η αποκάλυψη του κ. Τ. Μαντέλη προκάλεσε την έντονη αντίδραση των μελών της Εξεταστικής Επιτροπής των κομμάτων της αντιπολίτευσης οι οποίοι μιλούσαν για «καραμπινάτη μίζα» και για «απύθμενο θράσος» του τέως υπουργού.

Υπενθύμιζαν δε ότι ο τέως υπουργός είναι το δεύτερο πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, μετά τον Θόδωρο Τσουκάτο, που παραδέχεται ότι πήρε χρήματα από τη Siemens και πρόσθεταν ότι ο κ. Τ. Μαντέλης ένα χρόνο πριν πάρει τα πρώτα χρήματα από τη Siemens, από τη θέση του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών είχε υπογράψει τις προγραμματικές συμβάσεις της γερμανικής εταιρείας με τον ΟΤΕ για τα ψηφιακά κέντρα του Οργανισμού.

Τρίτος λογαριασμός
Οπως έλεγαν μάλιστα τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής υπάρχει η διερεύνηση ενός ακόμη λογαριασμού με το όνομα Ρόκος στην ελβετική τράπεζα Ντρέσνερ με 850.000 ευρώ, αλλά και τρίτος λογαριασμός στην Ελβετία με το ίδιο κωδικό όνομα χωρίς να γνωρίζουμε το ποσό που υπάρχει σε αυτόν.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Θ. Παφίλης μίλησε για «εγκληματικές πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σε ό,τι αφορά την παράδοση του ΟΤΕ στους Γερμανούς» και προσέθεσε ότι «είναι αδιανόητο να μην έχει ενδιαφερθεί κάποιος για το ποιος έβαλε το δεύτερο έμβασμα και ιδιαίτερα όταν ξέσπασε το σκάνδαλο».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης είπε ότι «από τα 100 εκατομμύρια ευρώ που η Siemens ισχυρίζεται ότι έδωσε για μίζες στην Ελλάδα έχουμε βρει έως τώρα τα 500.000 ευρώ του Τσουκάτου και τα 225.000 ευρώ του Μαντέλη. Δηλαδή το 0,7%. Ψάχνουμε να βρούμε ακόμη το 99,3% της μίζας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την τελευταία δήλωση «πόθεν έσχες» που είχε καταθέσει ο Τ. Μαντέλης στη Βουλή, ο ίδιος με τη σύζυγό του έχουν 26 ακίνητα στην Αττική και στην Κεφαλονιά, ο τέως υπουργός φέρεται το 2001 να αποκτά το 40% ιδιοκτησίας οικοπέδου 132,5 τ.μ. στην οδό Πατησίων, ενώ την επίμαχη περίοδο 1998-2000 η σύζυγός του αποκτά στην Αθήνα διάφορα ποσοστά ιδιοκτησίας ακινήτων.

Το τηλεφώνημα
«Μου μίλησαν αγγλικά για την κατάθεση»

Αναυδους άφησε τους βουλευτές ο Τ. Μαντέλης όταν ρωτήθηκε για το πώς τον πλησίασαν οι άνθρωποι της Siemens. Ο πρώην υπουργός απάντησε ότι του τηλεφώνησε ένας άγνωστος και του είπε στην αγγλική γλώσσα πως ήταν από την εταιρεία και πως θέλουν να του καταθέσουν ένα ποσόν για τις προεκλογικές του δαπάνες. Οταν δε ο ίδιος τον ρώτησε για το ύψος των χρημάτων εκείνος του απάντησε πως είναι αυτά που συνηθίζονται σ’ αυτές τις περιπτώσεις...

Το δεύτερο σημείο από την κατάθεση που προκάλεσε την έκπληξη -που έφτασε και στα όρια της θυμηδίας- των βουλευτών ήταν η... άγνοια του Τ. Μαντέλη για τον καταθέτη των 250.000 μάρκων. Ο πρώην υπουργός είπε ότι «δεν γνωρίζω ποιος ήταν και δεν τον αναζήτησα», προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να βρει τον καταθέτη η Δικαιοσύνη για να το μάθω και εγώ...».

Γιώργος Πίκουλας
g.pikoulas@parliament.gr



ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ
Οργή από τον Κ. Σημίτη

Μόλις ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης ενημερώθηκε από συνεργάτες του και μέσα ενημέρωσης για την κατάθεση του πρώην υπουργού Μεταφορών, Τ. Μαντέλη, εκδήλωσε την οργή του για την αθλιότητα που αποκαλύφθηκε και έδωσε εντολή στους επιτελείς του να κρατήσουν τις δέουσες αποστάσεις. Ο Κ. Σημίτης ανησυχεί για το ενδεχόμενο οι «ομολογίες» Τσουκάτου και Μαντέλη να λειτουργήσουν δυσφημιστικά για την οκταετία της διακυβέρνησής του.

Γι’ αυτό τον λόγο μελετά τον τρόπο αντίδρασης και τις εισηγήσεις συνεργατών του να προβεί σε δημόσια παρέμβαση. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να υπάρξει και επικοινωνία με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, καθώς η Ακαδημίας θεωρεί πως η Ιπποκράτους και το Μέγαρο Μαξίμου θα πρέπει να αντιταχθούν στην προσπάθεια συμψηφισμού που επιχειρεί η ΝΔ.

Γ. Πεταλωτής
Να πώς η ΝΔ αντιλαμβάνεται τη διαφάνεια

Επίθεση στη ΝΔ εξαπέλυσε αργά χθες το βράδυ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχετικά με τη δήλωση «κύκλων της Ρηγίλλης». Ο Γ. Πεταλωτής τόνισε ότι «με τη δήλωση «κύκλων της Ρηγίλλης» για την Εξεταστική Επιτροπή της Siemens αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά πώς αντιλαμβάνεται η ΝΔ τη διαφάνεια στον δημόσιο βίο. Θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ «παριστάνει τον εισαγγελέα της δημόσιας πολιτικής ζωής», επειδή η κυβέρνηση έχει την τόλμη και την αποφασιστικότητα να επιβάλει τη διαφάνεια προς όλες τις κατευθύνσεις».

Και συνεχίζει λέγοντας ότι «δυστυχώς, η ΝΔ ακολουθεί ακόμα και τώρα μετά την περίφημη λεκτική μόνο «συγνώμη» του κ. Σαμαρά τη γνωστή της τακτική από τότε που ήταν κυβέρνηση: συγκάλυψη στη διαφθορά, ατιμωρησία και συμψηφισμός. Γιατί δεν μπορεί και δεν θέλει να κατανοήσει τη σταθερή και έντιμη στάση της κυβέρνησης κατά της διαφθοράς στην πολιτική ζωή».

Καταλήγει δε με μια υπενθύμιση προς τη ΝΔ ότι «ο Γιώργος Παπανδρέου πρώτος μίλησε και πρότεινε τη σύσταση όλων των Εξεταστικών Επιτροπών (και της Siemens) για να μη μείνει καμία σκιά. Και αυτό εμείς το εννοούμε».
ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: