27.5.10

Πορτοκάλια...


Του Δηµήτρη Μητρόπουλου
ΤΕΛΙΚΑ, ΤΙ είναι το πρόβληµα της Ελλάδας; ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΤΩΡΑ διαβάζουµε βαθυστόχαστες - και όχι εντελώς ανακριβείς - αναλύσεις στον ξένο Τύπο για τις ανισορροπίες της ευρωζώνης και τα προβλήµατα ανταγωνιστικότητας του Νότου. Η Ελλάδα, όπως έγραψε ένας αρθρογράφος, δεν...
παράγει αρκετά πορτοκάλια για να πληρώσει τις Μερσεντές που εισάγει από τη Γερµανία. Η Ισπανία έφτιαξε µια φούσκα ακινήτων, αφού δεν είχε άλλο τρόπο για ανάπτυξη. Οσο για την Πορτογαλία, αυτή χάνει έδαφος από τη στιγµή που µπήκε στο ευρώ.

ΣΥΜΦΩΝΟΙ. ΟΛΑ αυτά όµως γράφονται γιατί οι ξένοι αναλυτές δεν ξέρουν αρκετά καλά την ελληνική πολιτική. Δεν χρειάζεται να θυµίσει κανείς τις παλινωδίες της διακυβέρνησης της Ν.Δ. Αρκεί µια σύντοµη αναδροµή στα πολιτικά γεγονότα των τελευταίων µηνών. Η χώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεµού. Η κοινωνία καλείται να κάνει πρωτοφανείς θυσίες που διατρέχουν τρεις γενεές. Οι συνταξιούχοι θα στερηθούν σε ηλικία που δεν µπορούν να αναπληρώσουν εισόδηµα. Οσοι είναι από 30 ώς 45 ετών βλέπουν την ύφεση να αποχρωµατίζει τα πιο παραγωγικά τους χρόνια. Και οι νεώτεροι αποτελούν τροφή για τις στατιστικές της ανεργίας.

ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕ κανείς από τους πολιτικούς να δηµιουργήσουν ένα κλίµα εθνικής αλληλεγγύης. Συµβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Ο κανιβαλισµός είναι στην ηµερήσια διάταξη. Το ΠΑΣΟΚ είναι εναντίον της Ν.Δ. που, φυσικά, ανταποδίδει. Ο ΛΑΟΣ τά ’χει βάλει µε την Αριστερά. Και οι βουλευτές της συµπολίτευσης καρφώνουν σε πρώτη ευκαιρία την κυβέρνηση.

ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ ΔΕΝ υπάρχει - παρά τις φιλοδοξίες κάποιων µπλόγκερ - για να αφηγηθεί έναν ακήρυκτο πολιτικό εµφύλιο µε προγραφές και εικονικές εκτελέσεις. Αλλά το κλίµα µισαλλοδοξίας απλώνεται παντού, όπως φαίνεται κι από την εµπλοκή της Τραπέζης της Ελλάδος στον πολιτικό αλληλοσπαραγµό.

Το «Τ+10» - δηλαδή ο διακανονισµός των συναλλαγών οµολόγων σε δέκα αντί για τρεις ηµέρες - µπορεί να είναι ένα τεχνικό ζήτηµα που λίγοι καταλαβαίνουν σε βάθος. Μπορεί επίσης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να έχει καλύψει τον Γιώργο Προβόπουλο. Παρ’ όλα αυτά, το θέµα γίνεται αντικείµενο µιας δηµαγωγικής αντιπαράθεσης που διευρύνεται.

ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ που έκανε πρώτος ο βουλευτής της Ν.Δ. Χρήστος Σταϊκούρας στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου την επανέλαβε η Βάσω Παπανδρέου παρέα µε τον Νάσο Αλευρά και άλλους οκτώ βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Υστερα, ήρθε ο Αντώνης Σαµαράς να την πάρει µε τη σειρά του, για να κάνει την παρθενική του ερώτηση στον Πρωθυπουργό. Ασχετα ποιος κερδίζει στο πολιτικό παιχνίδι, η χώρα βγαίνει χαµένη, εµφανιζόµενη ως οικονοµία φαιδράς πορτοκαλέας και στις συναλλαγές οµολόγων.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: