1.5.10

Στον τόπο της καταστροφής ο Ομπάμα...


Την περιοχή που κινδυνεύει άμεσα από την τεράστια πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού αναμένεται να επισκεφθεί το επόμενο 48ωρο ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση αξιωματούχου του Λευκού Οίκου Η επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα την Κυριακή, λόγω...
της εθνικής σημασίας του γεγονότος και του πιθανού εύρους της περιβαλλοντικής καταστροφής.

Την ίδια ώρα η αμερικανική κυβέρνηση ασκεί έντονες πιέσεις στη βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία ΒΡ, στην οποία ανήκει η κατεστραμμένη πλατφόρμα Deepwater Horizon, ώστε να δράσει άμεσα για τον περιορισμό της διαρροής και τον καθαρισμό της θάλασσας.

Από την πετρελαιοπηγή, η οποία δεν έχει καταστεί δυνατόν να σφραγιστεί, διαρρέουν τουλάχιστον 5.000 βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα. Η περιβαλλοντική καταστροφή από τη διαρροή είναι ανυπολόγιστη, ενώ το οικονομικό πλήγμα εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε αρκετά δισ. δολάρια.

Το αργό έφθασε στις ακτές της Λουιζιάνα την Παρασκευή και μετεωρολόγοι και ειδικοί εκτιμούν ότι σύντομα θα φθάσει στις ακτογραμμές στον Μισισιπή, στην Αλαμπάμα και στη βορειοδυτική Φλόριντα.

Από χθες ο κυβερνήτης της Αλαμπάμα, Μπομπ Ράιλι, έχει κηρύξει την ευρύτερη περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ σε ανάλογες ενέργειες έχουν ήδη προχωρήσει οι κυβερνήτες της Λουιζιάνα και της Φλόριντα.

Το Κογκρέσο καλεί σε ακρόαση στελέχη των εμπλεκόμενων εταιρειών

Εν τω μεταξύ, μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου κάλεσαν κορυφαία στελέχη των εταιρειών που ενέχονται στο συμβάν, προκειμένου να καταθέσουν σε ειδική ακρόαση για τα αίτια της τεράστιας καταστροφής. Υποεπιτροπή για την Ενέργεια και το Εμπόριο της Βουλής των Αντιπροσώπων ζήτησε από τον Λαμάρ ΜακΚέι της BP America, Inc, τον Στιβ Νιούμαν της Transocean Ltd και τον Ντέιβιντ Λίζαρ της Halliburton Co. να προσέλθουν για κατάθεση (η Halliburton παρείχε διάφορες υπηρεσίες στην πλατφόρμα και επίσης είχε συμμετοχή στην σταθεροποίηση των τειχών της πετρελαιοπηγής).

Εν όψει της διαδικασίας, η οποία προγραμματίζεται για την 12η Μαΐου, η υποεπιτροπή ζήτησε από τις εταιρείες να της προσκομίσουν όλα τα σχετικά με τα αίτια του δυστυχήματος έγγραφα που έχουν στη διάθεσή τους.

Από την BP ζητήθηκε επίσης να καταθέσει στην υποεπιτροπή όλες τις καταγγελίες που ενδεχομένως έχουν γίνει για προβλήματα στην κατασκευή της πλατφόρμας και των εξαρτημάτων απάντλησης πετρελαίου από κοιτάσματα σε μεγάλα βάθη.

Η πλατφόρμα Deepwater Horizon της Transocean βυθίστηκε μετά από έκρηξη και έπιασε φωτιά ενώ ολοκλήρωνε την διάνοιξη μιας υποθαλάσσιας πετρελαιοπηγής για λογαριασμό της BP. Η έκρηξη στοίχισε τη ζωή 11 εργαζομένων.
Naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: