2.4.10

Σαρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο ...

Μεγάλοι «χαμένοι» των επερχόμενων αλλαγών στο Ασφαλιστικό είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, που θα βρεθούν αντιμέτωποι με την αύξηση των ορίων ηλικίας και τη μείωση των συντάξεων. Εξι ρυθμίσεις αλλάζουν άρδην το ασφαλιστικό καθεστώς του δημοσίου τομέα, με τις αλλαγές να ξεκινούν το 2011 και να ολοκληρώνονται σε βάθος εικοσαετίας.
Στο στόχαστρο θα βρεθούν οι γυναίκες, όσοι επιλέγουν την πρόωρη «έξοδο», οι συνταξιούχοι που εργάζονται, όσοι έχουν δεύτερη δουλειά αλλά και όσοι αποχωρούν με μόνο 15 έτη υπηρεσίας. Οι αλλαγές αγγίζουν κατά...
κύριο λόγο όσους ασφαλίστηκαν από το 1983 έως και το 1992, ωστόσο μεγάλο μέρος των ρυθμίσεων επηρεάζει και τους νεότερους ασφαλισμένους (που μπήκαν στην αγορά εργασίας μετά το 1993).


Ενδεικτικό της ταχύτητας με την οποία θα προχωρήσουν οι αλλαγές είναι ότι τα πρώτα μέτρα -για τις πρόωρες συντάξεις, τους συνταξιούχους και τη δεύτερη απασχόληση- αναμένεται να τρέξουν από την επόμενη χρονιά. Οι βασικοί άξονες των αλλαγών έχουν τεθεί για διαβούλευση και το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να περάσει από τη Βουλή στα μέσα Μαΐου.

Ετος-σταθμός για τις αλλαγές στα όρια ηλικίας είναι το 2013, οπότε και θα ξεκινήσει η εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης αντρών και γυναικών τόσο στο Δημόσιο όσο και στα Σώματα Ασφαλείας. Οσες ασφαλισμένες προλάβουν να θεμελιώσουν νωρίτερα συνταξιοδοτικό δικαίωμα δεν πρόκειται να επηρεαστούν από τις αλλαγές.

Τέλος, από το 2018 θα ξεκινήσουν οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, με το νέο «μοντέλο» να αφορά τόσο τον δημόσιο τομέα όσο και το σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων. Σε πρώτη φάση για την έκδοση της σύνταξης θα λαμβάνεται υπόψη η καλύτερη δεκαετία, ενώ σταδιακά μέχρι το 2030 θα υπολογίζεται το σύνολο του ασφαλιστικού βίου.

Κυριότερες ρυθμίσεις
Το νέο τοπίο που θα διαμορφωθεί για το καθεστώς των συντάξεων

Το πακέτο μέτρων της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων επηρεάζει άμεσα τις συντάξεις. Οι κυριότερες ρυθμίσεις είναι οι ακόλουθες:

Επιβολή μεγαλύτερου «πέναλτι» για όσους βγαίνουν πρόωρα στη σύνταξη. Το ποσό της μείωσης αναμένεται να πάει από το 4.5% στο 6% για κάθε έτος... ταχύτερης εξόδου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ασφαλισμένος που συνταξιοδοτείται πέντε χρόνια νωρίτερα θα πάρει 30% μειωμένη σύνταξη. Η συγκεκριμένη ρύθμιση αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από το 2011.

Αύξηση του ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση με 35ετία. Το όριο σταδιακά -ξεκινώντας από το 2013- θα πάει από τα 58 στα 60 έτη για όσους ασφαλίστηκαν από την 1η Ιανουαρίου 1983 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 1992.

Επιβολή διπλής ασφάλισης σε όσους δημοσίους υπαλλήλους έχουν δύο δουλειές, αλλά ασφαλίζονται μόνο σε ένα Ταμείο. Για τον σκοπό αυτό θα καταργηθεί η ρύθμιση που δεν καθιστά υποχρεωτική τη δεύτερη ασφάλιση για τους δημοσίους υπαλλήλους που μπήκαν στην αγορά εργασίας πριν από το 1993.

Ετσι, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα κληθούν να πληρώσουν εισφορές και για τη δεύτερη εργασία τους, προκειμένου στη συνέχεια να κατοχυρώσουν ακόμη μία σύνταξη. Σε περίπτωση που είναι μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα, το ύψος της εισφοράς τους στο ΙΚΑ είναι 6.67% (δηλαδή 66 ευρώ σε μισθό 1.000 ευρώ), ενώ η εργοδοτική εισφορά διαμορφώνεται στο 13%.

Μείωση της σύνταξης για όσους συνεχίζουν να δουλεύουν, αφού ανοίξουν την πόρτα εξόδου από το Δημόσιο. Για πρώτη φορά καθιερώνεται κοινό καθεστώς απασχόλησης των συνταξιούχων, είτε αυτοί προέρχονται από το δημόσιο είτε από τον ιδιωτικό τομέα. Η συγκεκριμένη ρύθμιση περιλαμβάνει τέσσερα σημεία:

* Την αναστολή της σύνταξης όταν ο συνταξιούχος βρίσκεται σε ηλικία κάτω των 55 ετών,
* Την υποχρεωτική ασφάλιση για τη νέα του εργασία (ή και για παράλληλη εργασία, εφόσον είναι παλιός ασφαλισμένος) με προσαυξημένες εισφορές.
* Τη μείωση του ποσού της σύνταξης πάνω από ένα ποσό, για όσο διάστημα διαρκεί η εργασία του συνταξιούχου. Σήμερα στον ιδιωτικό τομέα περικόπτεται κατά 70% το ποσό της σύνταξης που υπερβαίνει τα 739 ευρώ.
* Την προσαύξηση της σύνταξης για τον χρόνο ασφάλισης που έχει διανυθεί μετά τη συνταξιοδότηση.

Καθιέρωση βασικής σύνταξης. Το 2018 θα τεθεί σε ισχύ από το υπουργείο Εργασίας ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, προκειμένου να λαμβάνεται υπόψη η καλύτερη δεκαετία. Ωστόσο μέχρι το 2030 για τον υπολογισμό των συντάξεων θα προσμετράται το σύνολο του ασφαλιστικού βίου.

Η βασική σύνταξη θα χορηγείται σε όλους τους εργαζομένους ανεξαρτήτως ασφαλιστικού ταμείου με τη συμπλήρωση 15ετίας και του απαιτούμενου ορίου ηλικίας. Με τα σημερινά δεδομένα η σύνταξη αυτή θα μπορούσε να είναι 360 ευρώ τον μήνα.

Εκτός από τη βασική σύνταξη, οι ασφαλισμένοι θα παίρνουν και ένα δεύτερο ποσό, που θα αναλογεί στα έτη δουλειάς. Το ποσό αυτό θα υπολογίζεται με διαφορετικούς συντελεστές, οι οποίοι θα αυξάνονται ανά πενταετία και μέχρι τη συμπλήρωση 40 ετών εργασίας.

Χαμένοι από τις νέες ρυθμίσεις είναι όσοι σπεύδουν να ανοίξουν πρόωρα την... πόρτα εξόδου, καθώς θα δουν τη σύνταξή τους να μειώνεται. Αντιθέτως, θα «επιβραβεύονται» οικονομικά όσοι επιλέγουν να παραμείνουν στην αγορά εργασίας και μετά τη συμπλήρωση 35ετίας.

Χαμένες οι γυναίκες εργαζόμενες
Εως 17 χρόνια πιο πολλή δουλειά για 140.000

Αντιμέτωπες με την αύξηση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση από 5 έως και 17 χρόνια βρίσκονται 140.000 εργαζόμενες στο Δημόσιο και στα Σώματα Ασφαλείας.

Το σχετικό νομοσχέδιο θα δοθεί στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών μέσα στον μήνα και θα προβλέπει τριετή περίοδο χάριτος. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως δεν απειλούνται 110.000 γυναίκες που έχουν ήδη θεμελιώσει ή θα προλάβουν να θεμελιώσουν μέχρι το 2013 συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Τον... λογαριασμό θα πληρώσουν οι «παλαιές ασφαλισμένες», δηλαδή όσες γυναίκες μπήκαν στην αγορά εργασίας από την 1η Ιανουαρίου 1983 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 1992. Μάλιστα θα επηρεαστούν ακόμα και αν πάρουν μειωμένη σύνταξη, καθώς η «έξοδος» με 25ετία θα γίνεται στα 60 έτη (σήμερα είναι τα 55).

Από τις προωθούμενες ρυθμίσεις επηρεάζονται και οι νέες ασφαλισμένες, εφόσον βγουν στη σύνταξη ως μητέρες ανηλίκων ή έχουν τουλάχιστον τρία παιδιά. Για παράδειγμα, μητέρα ανηλίκου που ξεκίνησε να εργάζεται μετά το 1993 θα δει το όριο ηλικίας να πηγαίνει από τα 55 στα 65 έτη για συνταξιοδότηση με 20ετία.

Πάντως από τις σαρωτικές ανατροπές στα όρια ηλικίας γλιτώνουν όσες γυναίκες ξεκίνησαν να εργάζονται μετά την 1η Ιανουαρίου 1993 και δεν θα πάρουν σύνταξη ως μητέρες ανηλίκων. Στην περίπτωση αυτή υπάρχουν ήδη ενιαία όρια συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών τόσο στο Δημόσιο όσο και στα άλλα Ταμεία.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: