1.4.10

Έρευνα συνδέει τον καρκίνο του μαστού με έκθεση σε χημικά ...


Ύποπτα συνθετικά υφάσματα...
Οι νεαρές γυναίκες που λόγω δουλειάς εκτίθενται σε ίνες συνθετικών υφασμάτων και σε παράγωγα του πετρελαίου αντιμετωπίζουν πολλαπλάσιο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, δείχνει προκαταρκτική καναδική μελέτη.
«Η εργασιακή έκθεση σε ίνες ακρυλικού και νάιλον και σε πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης μετεμμηνοπαυσιακού καρκίνου του μαστού» γράφουν οι ερευνητές στη βρετανική επιθεώρηση Occupational and Environmental Medicine. Διευκρινίζουν πάντως ότι...


τα συμπεράσματα δεν πρέπει να θεωρηθούν οριστικά πριν επιβεβαιωθούν με νέες μελέτες. Τα αποτελέσματα βρίσκονται πάντως σε συμφωνία με την άποψη ότι ο ιστός του μαστού είναι πιο ευαίσθητος σε τοξικές ουσίες πριν την ηλικία των 40 ετών.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας στο Μόντρεαλ εξέτασαν τους ιατρικούς φακέλους 1.169 γυναικών 50 έως 75 ετών. Οι μισές είχαν εμφανίσει καρκίνο του μαστού μετά την εμμηνόπαυση, ενώ οι υπόλοιπες είχαν εκδηλώσει άλλες μορφές καρκίνου και χρησίμευσαν ως ομάδα σύγκρισης.

Χημικοί και ειδικοί σε θέματα εργασιακής υγιεινής ανέλαβαν στη συνέχεια να εξετάσουν σε ποιο βαθμό οι γυναίκες του δείγματος είχαν εκτεθεί σε περίπου 300 διαφορετικές χημικές ουσίες.

Αφού στάθμισαν τα αποτελέσματα για άλλους παράγοντες που σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρχε στατιστικά σημαντική σχέση της ασθένειας με την έκθεση σε διάφορα χημικά μέχρι την ηλικία των 40 ετών.

Η έκθεση σε ακρυλικές ίνες φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο κατά επτά φορές, ενώ οι ίνες νάιλον κατά σχεδόν δύο φορές.

Διπλάσιος ήταν ο κίνδυνος και για κάθε επιπλέον δεκαετία έκθεσης σε μονοαρωματικούς υδρογονάνθρακες, προϊόντα του πετρελαίου. Μια άλλη κατηγορία υδρογονανθράκων από πετρέλαιο βρέθηκε να τριπλασιάζει τον κίνδυνο.

Το φαινόμενο θα πρέπει πάντως να επιβεβαιωθεί με νέες επιδημιολογικές και εργαστηριακές μελέτες.
NEA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: