2.2.10

Παραμορφώσεις...

Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΑΠΟ ΤΗΝ πάλη των τάξεων στην πάλη των τάσεων. Αυτή θα μπορούσε να είναι μια σύντομη ιστορία της Αριστεράς στην περίπτωση του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ πριν- ποιος το θυμάται;- ο Αλέκος Αλαβάνος σκηνοθετούσε τη στέψη του Αλέξη Τσίπρα στην προεδρία του ΣΥΝ. Η κατάπληξη ήταν γενική, ο δικομματισμός σε κρίση και οι δημοσκοπήσεις έκαναν κάθετη απογείωση.

Δύο χρόνια μετά ο Αλέκος δραστηριοποιείται- όχι εποικοδομητικάως «απλό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Χαλανδρίου». Και ο Αλέξης προσπαθεί- όχι επιτυχώς- να...

...οδηγήσει το κόμμα σε ομαδική ψυχοθεραπεία μέσω εκτάκτου Συνεδρίου. Τον περασμένο Σεπτέμβριο το σχέδιο είχε συμπέσει με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών από την κυβέρνηση Καραμανλή. Αν μη τι άλλο, αυτό δείχνει πόσο εκτός τόπου και χρόνου βρίσκεται η Κουμουνδούρου.

ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ διετία, ο Τσίπρας έχει ωριμάσει. Ίσως γιατί ο χρόνος ήταν γεμάτος γεγονότα. Φαίνεται και από την παρουσία του Αλέξη στη Βουλή. Ωστόσο, είναι σαφές πως ούτε ο ίδιος ούτε η περί αυτόν ομάδα είναι σε θέση να χειριστούν τα εσωκομματικά του ΣΥΝ, που είναι ένα άθροισμα ομάδων και ατομικών ιδιοσυγκρασιών. Το αποτέλεσμα είναι να πέφτει κάθε τρεις και λίγο η τάση στην Κουμουνδούρου και να ψάχνουν να βρουν ο ένας τον άλλον μέσα στα σκοτάδια.

ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ότι η εκλογή Τσίπρα έβαζε ξανά την κοινωνία- ιδίως δε τη νεολαία- στην πολιτική και μάλιστα εξ αριστερών. Τελικά όμως συνέβη το αντίθετο. Η διαπάλη των τάσεων μέσα στον ΣΥΝ είναι τόσο προχωρημένη που, όχι η κοινωνία, ούτε το μη εξειδικευμένο πολιτικό ρεπορτάζ δεν μπορεί να την παρακολουθήσει. Εξαίρεση οι συγκρούσεις κορυφής. Ας πούμε η απόφαση Αλέκου να εξοστρακίσει τον Αλέξη από το ντιμπέιτ των αρχηγών στις ευρωεκλογές. Ή η επιλογή Κύρκου να μην καλέσει τον Αλέξη στην «Αίγλη». Εκεί παρουσίες, απουσίες και επιχειρηματίες συνέστησαν ένα πιπεράτο ριζότο που έστειλε τον Λεωνίδα νυχτιάτικα στο Ιπποκράτειο.

ΛΕΝΕ ΠΩΣ ο χρόνος είναι υπέρ του νεώτερου παίκτη. Από την άποψη αυτή, ο Τσίπρας έχει προβάδισμα. Ωστόσο, το παιχνίδι δεν παίζεται εντός τειχών, αλλά απ΄ έξω. Αυτό το «απ΄ έξω» η επερχόμενη κρίση πρόκειται να το παραμορφώσει, δημιουργώντας πρωτοφανείς συνθήκες. Τότε θα κριθεί αν ο Αλέξης μπορεί να συναντηθεί με την ευρύτερη κοινωνία ή αν ο ΣΥΝ θα παραμείνει στο περιθώριο, βγάζοντας είδηση για τους καβγάδες της Κουμουνδούρου. Είναι η διαφορά ανάμεσα στην πολιτική και τα παραπολιτικά.
Αγιογραφίες - ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: