3.2.10

Μέτρα - σοκ...

Μέτρα-σοκ για να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας και να ικανοποιηθούν οι Βρυξέλλες και οι αγορές ανακοίνωσε χθες, στη διάρκεια ενός δραματικού διαγγέλματος, ο Γ. Παπανδρέου. Μίλησε για γενικό πάγωμα των μισθών στο Δημόσιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση πλην της ωρίμανσης, αναστολή όλων των προσλήψεων εκτός Παιδείας και Υγείας, αύξηση των ορίων ηλικίας σύμφωνα με το νέο προσδόκιμο ζωής και αύξηση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.Ο πρωθυπουργός, ο οποίος...
νωρίτερα είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Ζ. Μπαρόζο και τον Ζ. Κλ. Τρισέ, τετ α τετ με τους πολιτικούς αρχηγούς και σύσκεψη με τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, επέλεξε την άμεση δράση, προκειμένου να εξασφαλίσει την έγκριση του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να καθησυχάσει τις αγορές. Κοινωνός των ανακοινώσεων που θα ακολουθούσαν έγινε και ο Γερμανός αντικαγκελάριος, Γκ. Βεστερβέλε, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το μήνυμα έφθασε και στους άλλους μεγάλους της Ενωσης, τον Γκ. Μπράουν, τον Ν. Σαρκοζί και τον Χ. Λ. Θαπατέρο.


Ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τα μέτρα επώδυνα αλλά αναγκαία για να μπει η χώρα σε μία νέα τροχιά. «Είναι εθνικό χρέος να ακυρώσουμε στην πράξη τις προσπάθειες που γίνονται για να μας ρίξουν στον γκρεμό», είπε χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο αυτό, έστειλε και ένα σαφές μήνυμα στις κοινωνικές ομάδες που αντιδρούν: «Δεν έχουμε περιθώρια διευθετήσεων και συντεχνιακών διεκδικήσεων. Δεν έχουμε περιθώρια για μπλόκα και απεργίες»!

Ανακοίνωσε ακόμη: μείωση των εξωφρενικών αποδοχών των ρετιρέ του Δημοσίου, μείωση 10% στα κονδύλια για επιδόματα, διάλογο για νέο μισθολόγιο, οριζόντια μείωση 10% στις δαπάνες όλων των υπουργείων, αύξηση της φορολογίας των offshore εταιρειών, αύξηση της φορολογίας στα κέρδη που δεν επανεπενδύονται, αύξηση της φορολογίας της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, αύξηση της φορολογίας στους έχοντες και κατέχοντες (σ.σ.: θα προσδιοριστούν με το φορολογικό νομοσχέδιο την ερχόμενη εβδομάδα), συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα ακολουθήσει ειδικό νομοσχέδιο για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Παιχνίδια με το ευρώ
Ο πρωθυπουργός συνέδεσε ευθέως την επίθεση που δέχεται η Ελλάδα με τα παιχνίδια που έχουν να κάνουν με τη σχέση ευρώ- δολαρίου. «Βρισκόμαστε στο κέντρο ενός ευρύτερου κερδοσκοπικού παιχνιδιού σχετικά με το ευρώ όπου η χώρα μας είναι ο αδύναμος κρίκος», σημείωσε. «Οι όροι δανεισμού», προσέθεσε, «απειλούν να πνίξουν την οικονομία». Αφού ζήτησε τη συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων επιχείρησε να πετύχει τη δημιουργία μετώπου υποστήριξης των πολιτικών του.

Τέλος στη φοροδιαφυγή
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στους μισθωτούς, τους συνεπείς φορολογούμενους και τους επιχειρηματίες που αποδίδουν τους φόρους που πρέπει στο κράτος. «Τέλος στα παράθυρα φοροαποφυγής, όλοι θα πληρώσουν με βάση τη φοροδοτική τους ικανότητα», διεμήνυσε. Την ερχόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί και η ενιαία φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα, που θα βάλει τέλος στην ευνοϊκή μεταχείριση ορισμένων επαγγελματικών και κοινωνικών ομάδων.

Στην απόφαση του πρωθυπουργού βάρυναν ιδιαίτερα οι αντιδράσεις από τον τραπεζικό χώρο, στον οποίο προσδοκά για να στηρίξει τη ρευστότητα στην αγορά και την ανάπτυξη. Είναι χαρακτηριστικό ότι έδωσε εντολή στον Γ. Πεταλωτή να απαντήσει σε σενάρια διεθνών οίκων που διακινήθηκαν χθες.

«Σχετικά με σημερινές ανακοινώσεις οίκου πιστοληπτικών αξιολογήσεων, η κυβέρνηση δηλώνει ότι στο νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά δεν υφίσταται καμία γενικευμένη ρύθμιση όλων των καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων. Η ελληνική κυβέρνηση τονίζει ότι η χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας είναι αδιαμφισβήτητη και δεν θίγεται η υγεία του τραπεζικού συστήματος από τις ρυθμίσεις που θα προωθηθούν το επόμενο διάστημα».

Το παρασκήνιο των τελευταίων ημερών
Οι αποφάσεις στη σύσκεψη των έξι

Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, ο Γ. Παπανδρέου «δεν έσβησε ούτε μία γραμμή» από την εισήγηση που του κατέθεσαν. Αιφνιδίασε, έτσι, πολλά από τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, καθώς στις περισσότερες συσκέψεις έδειχνε να ισορροπεί ανάμεσα στις δύο γραμμές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει το διάγγελμα υπήρχαν κυβερνητικά στελέχη που έλεγαν ότι «δεν τίθεται θέμα επιπλέον μέτρων»! Για την ακρίβεια, το έλεγαν μέχρι που... χτύπησε το τηλέφωνο και ενημερώθηκαν από συνεργάτες του πρωθυπουργού. Ελάχιστα λεπτά πριν ξεκινήσουν οι δηλώσεις! Ενδεικτικό της προσπάθειας να κρατηθούν τα μέτρα μυστικά ή όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά είναι ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν άνοιξε τα χαρτιά του ούτε στους πολιτικούς αρχηγούς από τους οποίους ζήτησε συναίνεση.

Ολα ξεκίνησαν την Κυριακή. Από τη μία πλευρά (μέτρα τώρα) βρέθηκαν ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ο Γ. Ραγκούσης και ο Φ. Σαχινίδης. Απέναντί τους πήραν θέση η Λ. Κατσέλη και ο Χρ. Παπουτσής.

Με αυτήν τη διάταξη κύλησαν η Δευτέρα και το πρωί της Τρίτης, όταν ο πρωθυπουργός, ύστερα από μία τυπική συνεδρίαση του διαθεσμικού, κράτησε στο γραφείο του τον Θ. Πάγκαλο, τον Χ. Παμπούκη, τον Γ. Παπακωνσταντίνου, τον Φ. Σαχινίδη και τον Κ. Θέο. Μαζί χτένισαν το κείμενο που διάβασε στο διάγγελμά του.

Στη σύσκεψη των έξι εκτιμήθηκε πως η χώρα δεν είχε άλλα περιθώρια και έπρεπε να αντιδράσει. Το μήνυμα στα υπόλοιπα κυβερνητικά στελέχη ανέλαβε να το επικοινωνήσει ο Θ. Πάγκαλος. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επισήμαινε χθες το βράδυ στους συνομιλητές του ότι «όλοι στην κυβέρνηση έχουν συμφωνήσει στο πρόγραμμα σταθερότητας» και ότι «η πορεία θα δείξει ποιοι κάνουν τη δουλειά τους και ποιοι όχι»! Το τι θα συμβεί αν οι διαφωνίες συνεχιστούν είναι πλέον σαφές: «Οποιος βγαίνει από τη σειρά θα τίθεται στο περιθώριο»!

Γιάννης Αντύπας

Αντ. Σαμαράς: Η στήριξη της ΝΔ δεν είναι «λευκή επιταγή»
Συναίνεση υπό όρους, όχι σε μέτρα που πλήττουν τα χαμηλά εισοδήματα

Συναίνεση υπό προϋποθέσεις είναι αποφασισμένος να δώσει στην κυβέρνηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Αντ. Σαμαράς, ο οποίος παρουσίασε στη συνάντηση που είχε χθες με τον πρωθυπουργό τα σημεία που συμφωνεί, αλλά και τα σημεία που είναι «κάθετα» αντίθετος. Ο πρόεδρος της ΝΔ λέει ουσιαστικά:

«Ναι» στα μέτρα που περιορίζουν την κρατική σπάταλη, τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή.

«Οχι» στην αύξηση του ΦΠΑ και στην αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε στον πρωθυπουργό τους φόβους του ότι η υλοποίηση αυτών των μέτρων θα πλήξει την ίδια την αγορά και τις χαμηλές -εισοδηματικά- τάξεις της χώρας. «Οχι» σε μέτρα που «διώχνουν» κεφάλαια στο εξωτερικό.

Στις δηλώσεις του, αμέσως μετά τη συνάντηση, επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση δεν αντέδρασε έγκαιρα μετά τις εκλογές».

«Με αναβλητικότητα, δραματικές καθυστερήσεις και εσωτερική διγλωσσία δεν αντιμετωπίζεται μια τέτοια κρίση», πρόσθεσε.

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι «χρειάζονται και «ανάσες» ανάπτυξης, χωρίς τις οποίες η ύφεση θα βαθύνει πολύ περισσότερο».

Τέλος, προειδοποίησε ότι η στήριξη της ΝΔ δεν είναι «λευκή επιταγή», ότι «θα κρίνει κάθε μέτρο, κατά περίπτωση και με κριτήριο το συμφέρον του τόπου» και ότι «δεν πρόκειται να δεχτεί πρακτικές κυβερνητικής αλαζονείας, εν ονόματι της κρίσης».

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Ρηγίλλης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο ανδρών ο κ. Παπανδρέου δεν είπε κανένα συγκεκριμένο μέτρο στον κ. Σαμαρά, γεγονός που -όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές- αιφνιδίασε δυσάρεστα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πρόταση
Ο πρόεδρος της ΝΔ από την πλευρά του επεσήμανε -σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- ότι η συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων θα πρέπει να επαναβεβαιωθεί και σε αλλά θέματα και επανέλαβε την πρότασή του για συζήτηση από μηδενική βάση στο μεταναστευτικό και στον εκλογικό νόμο και επανασχεδιασμό του «Καλλικράτη».

Για αποσπασματικά μέτρα έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της ΝΔ Π. Παναγιωτόπουλος, σχολιάζοντας το διάγγελμα του πρωθυπουργού. «Διαφωνούμε κατηγορηματικά με την αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα», ενώ «σε ό,τι αφορά το πάγωμα των μισθών του Δημοσίου, το είχε εξαγγείλει προεκλογικά η ΝΔ», σημειώνει στη δήλωσή του. Σημειώνει επίσης ότι «πάνω απ’ όλα η ΝΔ ζητεί να δοθούν επιτέλους αναπτυξιακές ανάγκες στήριξης στην οικονομία».

Γιάννης Σαραντάκος




Αλ. Τσίπρας: Συναίνεση μόνο από δεξιά - Αλ. Παπαρήγα: Καμία στήριξη

«Καμία στήριξη» δεν θα παράσχει στην κυβέρνηση, δήλωσε η Αλέκα Παπαρήγα αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε τη συναίνεσή μας και να στηρίξουμε τα αντιλαϊκά, αντεργατικά, αντιαγροτικά μέτρα, στο όνομα της κρίσης και προς εξυπηρέτηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και της συνακόλουθης κερδοσκοπίας» τόνισε η Αλ. Παπαρήγα, προσθέτοντας ότι «όλες οι πιέσεις αποβλέπουν στο να ληφθούν πιο αντιλαϊκά μέτρα και το χειρότερο είναι ότι γίνεται μια προσπάθεια να μετατραπεί ο λαός σε έναν λαό ηττημένο, απογοητευμένο και φοβισμένο, ώστε να δεχθεί ασυζητητί τα μέτρα που έρχονται».

Πριν από το πρόγραμμα
«Συναίνεση σε αυτήν την πολιτική μπορεί να έχει η κυβέρνηση μόνο από δεξιά, από τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ» δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς θα είχαν νόημα αν γίνονταν πριν από την κατάθεση του προγράμματος σταθερότητας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε την ανάγκη να αυξηθούν οι δημόσιες επενδύσεις, να στηριχθεί η απασχόληση και παράλληλα να αναζητηθούν συμμαχίες στον ευρωπαϊκό Νότο, με στόχο την έκδοση ευρωομολόγου.

Παναγιώτης Τσούτσιας




Γ. Καρατζαφέρης
Απαιτείται σύνεση και σοβαρότητα

«Oι περιστάσεις επιβάλλουν σύνεση και σοβαρότητα από όλα τα κόμματα», τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης. «Χρειάζεται ρεαλισμός και όχι μικροκομματικές σκοπιμότητες», είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, σημειώνοντας ότι ο κ. Παπανδρέου έχει ένα σχέδιο και θα πρέπει να το ακούσουμε με σοβαρότητα και όχι με εμπάθεια. «Kάποιες υπερβολές από κοινωνικές ομάδες μπορεί να βλάψουν περισσότερο από όσο έβλαψαν κάποιοι πολιτικοί», είπε ο κ. Καρατζαφέρης, ενώ επιτέθηκε στην κ. Παπαρήγα, υποστηρίζοντας ότι κανείς σοβαρός άνθρωπος στην Ελλάδα δεν περίμενε συναίνεση από την κ. Παπαρήγα.
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: