2.2.10

Τετ α τετ αρχηγών για νέες θυσίες...

Ώρα μηδέν για τη λήψη σκληρών μέτρων για την κυβέρνηση. Ένα 24ωρο πριν από το κρίσιμο τεστ του Προγράμματος Σταθερότητας στις Βρυξέλλες, η κυβέρνηση θέτει στο τραπέζι όλα τα σενάρια για τα σκληρά μέτρα που απαιτεί η Κομισιόν και δίνοντας δραματικό τόνο στις εξελίξεις, καλεί σήμερα εκτάκτως τους πολιτικούς αρχηγούς στο Μέγαρο Μαξίμου σε κατ΄ ιδίαν συναντήσεις για διαβουλεύσεις.

Προαναγγέλλεται επίσης ότι ο Πρωθυπουργός θα...

...απευθυνθεί στον ελληνικό λαό, ίσως και απόψε, με διάγγελμα.

Ηπρόσκληση που απηύθυνε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης έγινε ασμένως αποδεκτή, αλλά είναι προφανές ότι δεν θα είναι το ίδιο εύκολη και η συναίνεση που θα ζητήσει στα μέτρα που προτίθεται να λάβει. Με εξαίρεση τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, που δημοσίως από το βήμα της Βουλής κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα, οι λοιποί πολιτικοί αρχηγοί εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί έως αρνητικοί, αλλά δεν είναι αυτό το πρόβλημα του Πρωθυπουργού. Ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να ενημερώσει αναλυτικά τους πολιτικούς αρχηγούς για την κατάσταση που αντιμετώπισε στο Νταβός, αλλά και για τα σημερινά δεδομένα όσον αφορά την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Πιστεύεται ότι θα τους ενημερώσει και για τις περαιτέρω κινήσεις της κυβέρνησης σχετικά με την «εξειδίκευση» των μέτρων που συμπεριλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και απαιτούν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Παραλλαγή Σχεδίου Β΄
Πρόκειται για μια παραλλαγή του Σχεδίου Β΄, το οποίο η χώρα έχει δεσμευθεί ότι θα εφαρμόσει σε περίπτωση κατά την οποία το Πρόγραμμα Σταθερότητας δεν αποφέρει τα αναμενόμενα. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση επαναφέρει στο προσκήνιο μέτρα όπως η αύξηση του φόρου στα καύσιμα, ενώ μελετά και ανακοίνωση σκληρής εισοδηματικής πολιτικής με πάγωμα των μισθών άνω των 2.000 ευρώ (σ.σ. εξετάζονται και πιο σκληρά σενάρια), καθώς και περικοπές ή κατάργηση επιδομάτων. Ακόμη εξετάζονται- σε περίπτωση που το Πρόγραμμα Σταθερότητας δεν αποφέρει τα προϋπολογιζόμενα έσοδαη επιβολή φόρου πολυτελείας, η απαγόρευση προσλήψεων στο Δημόσιο αλλά και αύξηση του ΦΠΑ κατά μία ή δύο μονάδες.

Στο μεταξύ όπως έγινε γνωστό, ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου παρότι όπως φάνηκε και στην πολύωρη προχθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου είναι εξαιρετικά ανήσυχος και θορυβημένος από τις εξελίξεις, δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του.

Διχασμένοι υπουργοί
Υπουργοί που μετείχαν στη σύσκεψη που έγινε το απόγευμα της Κυριακής ανέφεραν ότι ο κ. Παπανδρέου παρακολουθούσε χωρίς να παρεμβαίνει τους υπουργούς του να διχάζονται και πάλι για το αν λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης θα πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα, πιο σκληρά και επώδυνα ή αρκούν τα ληφθέντα και περιλαμβανόμενα στο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Όπως έγινε γνωστό, υπέρ της λήψης μέτρων τάχθηκαν κυρίως ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο υφυπουργός Φιλ. Σαχινίδης και ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, ενώ στο αντίθετο στρατόπεδο με τους γνωστούς αντιρρησίες στη λήψη μέτρων υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη και γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Χρήστο Παπουτσή συντάχθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν χρειάζεται να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, πέραν εκείνων που έχει συμπεριλάβει η κυβέρνηση στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.
Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος - NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: