4.2.10

1.000 ημέρες Γολγοθάς...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος
Πιέσεις από τις Βρυξέλλες αλλά και από τα συνδικάτα δέχεται η κυβέρνηση
Μέχρι προχθές ο υπουργός Εργασίας διαβεβαίωνε ότι δεν θα θιγούν τα όρια ηλικίας. Χθες πάντως έσπευσε να δηλώσει ότι στηρίζει την αλλαγή πλεύσης του Πρωθυπουργού στο Ασφαλιστικό
Τρία πέτρινα χρόνια θα διανύσουμε «χωρίς ανάσα». Αυτό είναι το συμπέρασμα όσων εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στο δραματικό διάγγελμα της Τρίτης. Παρά τη θετική υποδοχή που είχαν στις Βρυξέλλες τα σκληρά μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης, η Κομισιόν και ο

αρμόδιος επίτροπος (ώς αύριο) Χοακίν Αλμούνια ξεκαθάρισαν ότι η ελληνική οικονομία τίθεται σε ασφυκτική επιτήρηση, καθώς θα είναι στο μικροσκόπιο για μεγάλο διάστημα.
Κάθε μήνα θα δίνει αναφορά για την πιστή εφαρμογή των μέτρων που εξαγγέλθηκαν και όσων περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, ώστε αν διαπιστωθεί οποιαδήποτε παρέκκλιση, η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να λάβει πρόσθετα διορθωτικά μέτρα.

Οι αγορές, που υποδέχθηκαν αρχικά μάλλον θετικά τα μέτρα που εξήγγειλε ο Γιώργος Παπανδρέου, έκαναν και αυτές στη διάρκεια της ημέρας «διορθωτικές» κινήσεις σε σχέση με τα σπρεντς των ελληνικών ομολόγων, επειδή ο νέος «πελάτης» τους, η Πορτογαλία κατέφυγε σε κινήσεις πανικού όταν είδε να εκτοξεύονται τα σπρεντς και των δικών της ομολόγων, με αποτέλεσμα να κλονιστεί ακόμη και το ευρώ.

«Ο δρόμος είναι μακρύς» προειδοποιεί η κυβέρνηση, η οποία εμφανίζεται σχετικά ικανοποιημένη από την υποδοχή των μέτρων- παρά τον οδυνηρό τους χαρακτήρα - από την πλειοψηφία της κοινής γνώμης και η οποία έχει να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις των συνδικάτων, των κομμάτων της Αριστεράς, αλλά και μερίδας στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

Σε ό,τι αφορά τα συνδικάτα, στην ήδη προγραμματισμένη απεργία της ΑΔΕΔΥ για τις 10 Φεβρουαρίου, προστέθηκε χθες η απεργία που προγραμματίζει η ΓΣΕΕ για τις 24 Φεβρουαρίου, με το οξύμωρο οι επικεφαλής των δυο συνδικάτων, Σπύρος Παπασπύρος της ΑΔΕΔΥ και Γιάννης Παναγόπουλος της ΓΣΕΕ, να καταγγέλλουν ότι τα μέτρα είναι καθ΄ υπαγόρευση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των διεθνών αγορών.

Από τα κόμματα της Αριστεράς, οξύτατη ήταν η αντίδραση του ΚΚΕ που απαντώντας σε δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση υποστήριξε ότι «ξεπερνάνε κάθε όριο εμπαιγμού τα στελέχη της κυβέρνησης και της Ν.Δ., που στήριξαν και στηρίζουν την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, να απειλούν τώρα τον λαό για να υποταχθεί στην αντιλαϊκή θύελλα, προκειμένου να διασωθεί η εθνική κυριαρχία! Ο πατριωτισμός των αστικών κομμάτων ήταν και είναι τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Ο πατριωτισμός της εργατικής τάξης και του λαού συνδέεται μόνο με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και του δίκιου τους».

Ο κ. Ραγκούσης είχε δηλώσει νωρίτερα, προφανώς σε μια προσπάθεια να προλάβει αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, ότι «όταν από τις οικονομικές εξελίξεις τίθεται ζήτημα αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας, όπως έχει ήδη δηλώσει ο Πρωθυπουργός, τότε παύουν να υπάρχουν αρεστές ή μη αρεστές οικονομικές πολιτικές. Όταν τίθεται ζήτημα αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας, τότε υπάρχουν μόνο πολιτικές εθνικά επιβεβλημένες».

Υποδοχή με... επιφυλάξεις
Η δήλωση Ραγκούση, προφανώς, ήταν σε απάντηση των επιφυλάξεων που είχε εκφράσει η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, η οποία σε δηλώσεις της (στον Φλας) είχε προβλέψει ότι αν τα μέτρα περιοριστούν σ΄ αυτά που αφορούν τους δημοσίους υπαλλήλους δεν θα γίνουν αποδεκτά και είχε προσθέσει ότι «εάν όμως το σύνολο της πολιτικής είναι τέτοιο που όλοι βάζουν πλάτη και κυρίως αν τα μέτρα είναι δίκαια, δηλαδή το μεγαλύτερο βάρος το σηκώσουν οι έχοντες και κατέχοντες, όπως λέει ο Πρωθυπουργός, τότε νομίζω ότι όλοι θα θέλουν να συνεισφέρουν». Συνεργάτες της κ. Κατσέλη άφηναν να εννοηθεί ότι η υπουργός Οικονομίας εξακολουθεί να κινείται στο ίδιο κλίμα των προηγούμενων εβδομάδων, οπότε και πίεζε για τη μη λήψη μέτρων.

Οι δηλώσεις της υπουργού Οικονομίας, η οποία αγνοούσε απολύτως το περιεχόμενο του προχθεσινού διαγγέλματος του Πρωθυπουργού και πληροφορήθηκε τη λήψη μέτρων (όπως και άλλοι υπουργοί) έπειτα από τηλεφώνημα του υπουργού Επικρατείας Χάρη Παμπούκη κατ΄ εντολήν του Γ. Παπανδρέου, έγινε γνωστό ότι προκάλεσαν δυσφορία στο Μέγαρο Μαξίμου. Είναι πολύ πιθανόν (αν δεν έχει γίνει ήδη) να ζητηθεί από την κ. Κατσέλη να αποφεύγει στο εξής διαφοροποιήσεις αυτού του είδους, οι οποίες, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, θα μπορούσαν να συντηρήσουν το κλίμα του διχασμού της κυβέρνησης ανάμεσα στη λήψη ή μη μέτρων. Η μυστικότητα με την οποία κινήθηκε ο Πρωθυπουργός πριν από την εκφώνηση του διαγγέλματος άφησε έκθετους υπουργούς, όπως για παράδειγμα τον υπουργό Απασχόλησης Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος νωρίτερα είχε δηλώσει ότι δεν τίθεται θέμα αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, κάτι που εξήγγειλε λίγο αργότερα ο Πρωθυπουργός. Χθες πάντως ο κ. Λοβέρδος δήλωσε ότι στηρίζει απολύτως τις επιλογές του Πρωθυπουργού.

Αντίθετα δεν αξιολογείται η δήλωση του υφυπουργού Οικονομικών Φιλ. Σαχινίδη ότι αν τα μέτρα είχαν ληφθεί νωρίτερα, πιθανόν η χώρα να μη βρισκόταν σε αυτή την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα.

Στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ έχει δημιουργηθεί προβληματισμός όσον αφορά το γιατί λείπει από τα μέτρα η αναπτυξιακή διάσταση και δίνεται η εντύπωση ότι αυτά έχουν μόνο εισπρακτικό χαρακτήρα. Επωνύμως πάντως κριτική στα μέτρα άσκησε μόνο το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι αυτά συνιστούν την «πιο σκληρή και ανελέητη νεοφιλελεύθερη πολιτική από το 1974 και μετά και μάλιστα χωρίς να φαίνεται διέξοδος από την κρίση».

ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΗΚΑΝ

Όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου ενημερώθηκαν τηλεφωνικώς για τα μέτρα, λίγο πριν αρχίσει το διάγγελμα του Πρωθυπουργού


Μεταξύ συναίνεσης και αντάρτικου ακροβατεί η Ν.Δ.

ΝΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗΣΕΙ ανάμεσα στη συναίνεση και στην αντιπολιτευτική κριτική επιχειρεί η Ν.Δ. και εξαπολύει τα πρώτα βέλη προς την κυβέρνηση για την αύξηση του φόρου στα καύσιμα και τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Η Ρηγίλλης κατηγορεί την κυβέρνηση για ανακολουθία σε σχέση με τις προεκλογικές και μετεκλογικές δεσμεύσεις της, ενώ την καλεί να παρουσιάσει χωρίς καθυστέρηση ένα αναπτυξιακό σχέδιο, προειδοποιώντας ότι αν η οικονομία δεν βγει από την ύφεση τότε η λιτότητα δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Η επίσημη θέση της Ν.Δ. παραμένει ότι όλα τα μέτρα του κυβερνητικού πακέτου θα κριθούν το καθένα ξεχωριστά. Από χθες, ωστόσο, άρχισαν να καταγράφονται οι πρώτες φωνές δυναμικής αντιπολίτευσης, όπως αυτή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Κων. Μαρκόπουλου που έκανε λόγο (Κανάλι 1) για «σκληρά μέτρα» και προεξόφλησε ότι «δεν οδηγούν σε διέξοδο από την κρίση». Την αμηχανία της Ν.Δ. έσπευσε να εκμεταλλευθεί ο Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος παρέμεινε σε συναινετική γραμμή. «Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να μη βλέπουμε τις προτάσεις αποσπασματικά. Να μην τις βλέπουμε "α λα καρτ" όπως ο κ. Σαμαράς, αλλά να δούμε όλο το "μενού", όλο το πλαίσιο προτάσεων», σχολίασε (Θέμα Fm) ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ. Σε αντίθετη κατεύθυνση από τη Ρηγίλλης κινήθηκε και ο Γ. Αλοκοσκούφης, που χαρακτήρισε θετικό μέτρο (Βήμα Fm) την αύξηση στον φόρο καυσίμων.
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: