1.12.09

Παυσίπονα...


Του Δημήτρη Μητρόπουλου
Η ΜΟΥΣΙΚΗ υπόκρουση θα μπορούσε να είναι των Ρlacebo. «Είναι η πρώτη μέρα της υπόλοιπης ζωής σου» λέει το συγκρότημα σε ένα τραγούδι του. Το πρόβλημα είναι πως η Ντόρα Μπακογιάννη δεν είναι τύπος που ακούει βρετανικό ροκ. Και πως, με αναφορά το όνομα της μπάντας, η κατάσταση δεν απαιτεί placebo αλλά δυνατό παυσίπονο.

ΓΙΑΤΙ ΧΑΘΗΚΕ λοιπόν η 29η Νοεμβρίου; Όπως πάντα, υπάρχουν εξηγήσεις και επώδυνα συμπεράσματα. Φαίνεται όμως πως ισχύει, στην περίπτωση της Μπακογιάννη στη Ν.Δ. του 2009, ό,τι και με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο ΠΑΣΟΚ του 2007. Οι...
πρώτες δέκα ημέρες ήταν οι πιο κρίσιμες. Τι λάθος έγινε τότε; Είναι απλό. Η πλευρά Μπακογιάννη αποδέχθηκε τελικά την εκλογή από τη βάση και όχι από συνέδριο. Δέχθηκε λοιπόν να βγει εκτός οδικού χάρτη και να βρεθεί σε μια πολιτική ενδοχώρα, όπου κινδύνευε να χαθεί. ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ, με τους επαγγελματίες της κομματικής πολιτικής, η Ντόρα ήταν φαβορί έχοντας σαφώς την εύνοια του Κώστα Καραμανλή. Στη βάση όμως τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Εκεί η Μπακογιάννη είχε τον αέρα της πλειοψηφίας, ενώ ήταν μειοψηφία. Γιατί; Διότι στη λαϊκή Δεξιά - αυτή είναι η βάση της Ν.Δ. που πάει να ψηφίσει αρχηγό- η Ντόρα είχε δύο μειονεκτήματα: ήταν γόνος του Μητσοτακαίικου και γένους θηλυκού. Η δημοτικότητα ή οι πιστές υπηρεσίες στον Καραμανλή από το 2001 και μετά ήταν άνευ πραγματικής αξίας. Εδώ που τα λέμε, η ταύτιση με τον απελθόντα Πρωθυπουργό μπορεί να αποδείχθηκε και ντεζαβαντάζ. Ούτως ή άλλως, όμως, η φιγούρα αρχηγού στο συλλογικό υποσυνείδητο της ελληνικής Δεξιάς δεν είχε τα χαρακτηριστικά της Ντόρας. Πιο κοντά στο ηγετικό αρχέτυπο- έστω και αν η ομοιότητα ήταν λίγο θολή- βρισκόταν ένας συντηρητικός πενηντάρης κύριος με το όνομα Αντώνης Σαμαράς. Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ήταν οδυνηρή. Αν είσαι μειοψηφία και συμπεριφέρεσαι ως πλειοψηφία, εκτίθεσαι σε μεγάλους κινδύνους. Εκεί όπου η Ντόρα έπρεπε να κάνει γρήγορα «κομπρομί» και να δημιουργήσει- ανδρικήηγετική ομάδα, λειτούργησε αγέρωχα και έχασε χρόνο. Αποτέλεσμα; Έγινε δίδυμο της τελευταίας στιγμής με τον Άρη, όταν είχαν γυρίσει οι δημοσκοπήσεις. Αν είσαι μειοψηφία, η οργανωτική υπερπροσπάθεια σε πάει από το 25-30% στο 35-40%. Όπερ και εγένετο.

ΚΑΙ ΤΩΡΑ; Τώρα η Ντόρα αναζητά ρόλο. Μεγαλύτερος είναι όμως ο κίνδυνος να αναζητά σε λίγο αυτούς που τη στήριξαν.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: