2.10.09

Ανέκδοτα...


Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΑΣ ΜΟΥ στείλουν κάποιον που να καταλαβαίνει τι είναι το ΑΕΠ!». Φέρεται να το είπε ο Χοακίν Αλμούνια μετά τη συνάντησή του με τον Γιάννη Παπαθανασίου στις αρχές Σεπτεμβρίου. Η ευχή και κατάρα του Ισπανού επιτρόπου για τα οικονομικά θα ικανοποιηθεί. Η Ν.Δ. χάνει τις εκλογές και η Ελλάδα θα στείλει άλλον υπουργό Οικονομίας στο Γιουρογκρούπ του Οκτωβρίου. ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΑΚΙ αυτό εικονογραφεί την κατάσταση της χώρας τον τελευταίο χρόνο, όπως την έβλεπαν οι ξένοι. Τα δημοσιονομικά έβγαζαν όλο και λιγότερο νόημα, ενώ ο Καραμανλής, απών στο εξωτερικό, υπνοβατούσε προς...
« τις κάλπες. Στην ίδια γραμμή με την Κομισιόν- όπου ο Κώστας δεν είχε πια την κάλυψη του Μπαρόζο- ήταν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Φαινόταν στο παγωμένο χαμόγελο του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου.

ΕΔΩ ΚΑΙ έναν χρόνο, πρωθυπουργοί και πρόεδροι όλων των κρατών περιστοιχίζονται από τους κορυφαίους οικονομολόγους. Ο Ομπάμα έχει τον αλαζόνα Λάρι Σάμερς. Η Μέρκελ έχει φέρει πίσω Γερμανούς καθηγητές από όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. Στη Βρετανία, που μπορεί να τυπώνει νόμισμα, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μέρβιν Κινγκ πειραματίζεται με την «ποσοτική χαλάρωση» της στερλίνας. Και στη Γαλλία, ο Νικολά Σαρκοζί ανέθεσε στον νομπελίστα οικονομολόγο Τζόζεφ Στίγκλιτς να προτείνει νέο τρόπο υπολογισμού του ΑΕΠ που να περιλαμβάνει και «δείκτη ευτυχίας» του πληθυσμού.

ΚΑΤΑ ΣΑΤΑΝΙΚΗ σύμπτωση είναι ο Γιώργος Παπανδρέου που έχει επαφή με τον Στίγκλιτς τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, αλλά και του ΠΑΣΟΚ. Τον είδε στη Νέα Υόρκη. Τον έφερε και στη Σκιάθο για το ετήσιο συμπόσιο του Ιδρύματος Παπανδρέου. Τέτοιες επαφές δεν αποτελούν πανάκεια. Αλλά είναι σαφώς προτιμότερες από προβληματισμούς όπως αυτός που αναπτύχθηκε σε μια ιστορική συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής την περασμένη άνοιξη, όταν Σουφλιάς και Παπαθανασίου προσπαθούσαν ενώπιον του Καραμανλή να υπολογίσουν τη συνεισφορά της μαύρης οικονομίας στο ΑΕΠ της Ελλάδας! Η ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΗ κυβέρνηση μαύρισε την κοινωνία και την αγορά. Εξ ου και το αναμενόμενο μεθαυριανό μαύρισμα στις εκλογές. Πετυχημένος υπουργός Εξωτερικών ώς το 2004, ο Παπανδρέου καλείται αυτή τη φορά ως πρωθυπουργός να βγάλει την ελληνική οικονομία από τον μαρασμό της εσωστρέφειας.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: