26.10.09

Αρχίζει η δίκη του Ράντοβαν Κάρατζιτς...

Κατηγορείται για γενοκτονία...
Η δίκη για γενοκτονία του πρώην πολιτικού αρχηγού των Σέρβων της Βοσνίας, την οποία ο ίδιος θα μποϊκοτάρει, αρχίζει σήμερα ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκσολαβία, δεκατέσσερα χρόνια μετά το τέλος του πολέμου της Βοσνίας.
Οι δικαστές Ο-Γκον Κουόν από τη Νότια Κορέα, Χάουαρντ Μόρισον από τη Βρετανία και Μέλβιλ Μπέιρντ από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο θα κηρύξουν την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας στις 10.00 (ώρα Ελλάδας) στη Χάγη.
Ο 64χρονος Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο οποίος...

υπερασπίζεται ο ίδιος τον εαυτό του, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι δεν είναι έτοιμος και κατά συνέπεια θα μποϊκοτάρει την έναρξη της δίκης, που προβλέπεται να διαρκέσει δύο χρόνια.

Έγκειται στους δικαστές να αποφασίσουν σήμερα αν θα διατάξουν τη διεξαγωγή της δίκης απουσία του, θα του επιβάλουν ένα δικηγόρο ή θα αναβάλουν τη δίκη.

Ο Κάρατζιτς κατηγορείται ότι ήταν ο εγκέφαλος του πολέμου της Βοσνίας (1992-1995), ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 100.000 ανθρώπους και είχε αποτέλεσμα τον εκτοπισμό 2,2 εκατομμυρίων, επειδή επιχείρησε να "εκδιώξει για πάντα" τους Μουσουλμάνους και τους Κροάτες από εδάφη της Βοσνίας που εποφθαλμιούσαν οι Σέρβοι. Ο ίδιος δηλώνει αθώος.

Στο κατηγορητήριό του περιλαμβάνονται δύο κατηγορίες για γενοκτονία, κατά τους πρώτους μήνες του πολέμου και για τη σφαγή άνω των 7.000 ανδρών στη Σρεμπρένιτσα (ανατολική Βοσνία) τον Ιούλιο του 1995.

Κατηγορείται επίσης για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, δηλαδή φόνους, βασανιστήρια, βιασμούς ή εκτοπισμούς που διαπράχθηκαν σε 19 βοσνιακές κοινότητες, στη Σρεμπρένιτσα και στη διάκρεια της πολιορκίας του Σαράγεβο, κατά την οποία σκοτώθηκαν 10.000 άνθρωποι.

Ο Κάρατζιτς, ο οποίος συνελήφθη τον Ιούλιο του 2008 στο Βελιγράδι αφού διέφευγε επί 13 χρόνια, είναι ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της βοσνιακής σύγκρουσης που δικάζεται από το ΔΠΔ. Ο πρώην σύμμαχός του, ο γιουγκοσλάβος πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, πέθανε στη Χάγη πριν από το τέλος της δίκης του, το Μάρτιο του 2006.

Το στρατιωτικό άλτερ έγκο του Κάρατζιτς, ο σερβοβόσνιος στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς, εξακολουθεί να διαφεύγει.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: