27.10.09

Μέλλον...


Του Δημήτρη Μητρόπουλου
Η ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ έχει ως εξής: την τελευταία ημέρα του Συνεδρίου του Μαρτίου του 2008 εξελέγη, ως είθισται, το Εθνικό Συμβούλιο. Πρόσωπο που ξέρει τα θέματα από μέσα λέει πως ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε τότε από τους έχοντες το κουμάντο στα οργανωτικά- ας μην πούμε ποιους- να πράξουν τα δέοντα ώστε να εκλεγούν μέλη του Εθνικού Συμβουλίου μια δεκάδα νεώτερων στελεχών που εκτιμούσε. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Σωκράτης Ξυνίδης. ΤΟ ΠΑΣΟΚ, ως γνωστόν, ποτέ δεν πεθαίνει. Ξυνίδης και Σία δεν εξελέγησαν στο Εθνικό Συμβούλιο. Κατά την ίδια πηγή, ήταν...
κάτι που δεν άρεσε στον Παπανδρέου. Πρόεδρος ήταν και μάλιστα επανεκλεγμένος την 11η Νοεμβρίου 2007. Δεν ετίθετο θέμα ελέγχου του Εθνικού Συμβουλίου. Να το εμπλουτίσει με κάποιους που εκτιμούσε ήθελε ο άνθρωπος. Δεν του το ΄καναν. Κάπως έτσι περιθωριοποιήθηκαν στο ΠΑΣΟΚ οι έχοντες τότε- ας μην πούμε ποιοι - τα οργανωτικά ηνία.

ΚΑΠΟΥ ΕΚΕΙ βρίσκεται η αφετηρία όσων συνέβησαν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009. Ο Παπανδρέου- που και πείσμων είναι και μνήμη καμήλας έχει- τους επέβαλε να ψηφίσουν ως γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κάποιον που δεν είχαν ψηφίσει ενάμιση χρόνο πριν ούτε ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου. Τον Σωκράτη Ξυνίδη. Η επιλογή του προέδρου έγινε γνωστή την τελευταία στιγμή. Αρκετοί μάλιστα δεν ήξεραν φυσιογνωμικά τον Ξυνίδη και ζητούσαν να τους τον δείξουν. Προφανώς, δεν μπόρεσαν να τον αναγνωρίσουν, εξού και δεν τον ψήφισαν!

ΣΤΕΝΟΣ συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή έλεγε σε ανύποπτο χρόνο πως «το κόμμα είναι πλέον χώμα». Δεν αναφερόταν μόνο στη Ν.Δ., αλλά και στο ΠΑΣΟΚ, αποδίδοντας το πνεύμα της επικυριαρχίας των προέδρων. Ωστόσο, στην περίπτωση Ξυνίδη το ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνει κάτι που ξέρουν όσοι έχουν παρακολουθήσει την ιστορία του. Παραμένει κίνημα ολίγον ανυπότακτο. Εντάξει- όσα έγιναν την Παρασκευή στο ΣΕΦ μόνο ως παρωδία μοιάζουν με όσα έχουν συμβεί κατά καιρούς στο παρελθόν. Απέχουμε σαφώς από το σημείο τήξης. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο εκλέγεται κάποιος γραμματέας κόμματος προσδιορίζει και τη δυναμική του στο αξίωμα.

ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ. Κάθε αρχή και δύσκολη. Ο Ξυνίδης μπορεί να μη πολυέχει παρελθόν και να ζορίστηκε στο παρόν για να εκλεγεί. Έχει όμως δικό του το μέλλον.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: