27.10.09

Προσλήψεις με νέο σύστημα ...

Αποφασισμένη είναι η κυβέρνηση να υλοποιήσει άμεσα τις προγραμματικές της δεσμεύσεις για τη διαμόρφωση νέου θεσμικού πλαισίου στα θέματα των προσλήψεων στο Δημόσιο.
Σε χθεσινές του δηλώσεις στους δημοσιογράφους, ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γ. Ραγκούσης, δημοσιοποίησε τα πρώτα μέτρα της κυβερνητικής πολιτικής τα οποία θα διαμορφώσουν ένα καθεστώς «ισονομίας και αξιοκρατίας για όλους τους πολίτες», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Γιάννης Ραγκούσης ανακοίνωσε ότι:
«Παγώνουν» όλες οι...
διαδικασίες πρόσληψης μόνιμου προσωπικού, οι οποίες διέπονται από το προηγούμενο καθεστώς προσλήψεων που επικρατούσε από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης απόφασης ο υπουργός Εσωτερικών έχει αποστείλει επιστολή στον πρόεδρο του ΑΣΕΠ, με την οποία ζητεί να σταματήσουν όλες οι διαδικασίες πρόσληψης που έχουν δρομολογηθεί μετά την 4η Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών παραγόντων, θα διακοπούν όλες οι διαδικασίες πρόσληψης μέχρι του σταδίου της δημοσίευσης αποτελεσμάτων στο Εθνικό Τυπογραφείο, στον βαθμό που τα κριτήρια των διαγωνισμών περιελάμβαναν την «αμαρτωλή» συνέντευξη και το μπόνους της μοριοδότησης που προβλεπόταν για τους συμβασιούχους του Δημοσίου.

Φόρμουλα
Επίσης, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αναζητεί νομική φόρμουλα, σύμφωνα με την οποία σε διαγωνισμούς που έχουν ολοκληρωθεί να επαναδιαμορφώνονται οι τελικοί πίνακες κατάταξης με την αφαίρεση των κριτηρίων της συνέντευξης και της πριμοδότησης των μορίων στο κριτήριο της εμπειρίας, κατά τα πρότυπα που λειτούργησε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας στον διαγωνισμό των ΕΠΟΠ.

Ο κ. Ραγκούσης δήλωσε ότι η απόφαση επηρεάζει άμεσα κυρίως 4-5 διαδικασίες πρόσληψης που είχαν δρομολογηθεί με το υφιστάμενο καθεστώς, μεταξύ των οποίων αυτή του υπουργείου Υγείας για 1.727 θέσεις νοσηλευτών μόνιμου προσωπικού, αλλά και του ίδιου του ΑΣΕΠ για 19 θέσεις.

Μέσα στον Νοέμβριο θα ψηφιστεί νομοθετική ρύθμιση, βάσει της οποίας θα επαναπροκηρυχθούν οι διαδικασίες πρόσληψης που διακόπηκαν. Οι νέες προκηρύξεις θα δημοσιευθούν εντός του Δεκεμβρίου.

Η νομοθετική ρύθμιση θα περιλαμβάνει σημαντικές δομικές αλλαγές στο σύστημα επιλογής προσωπικού για το Δημόσιο. Πιο συγκεκριμένα:

Καταργείται η «γαλάζια» συνέντευξη ως κριτήριο επιλογής προσωπικού. Θα παραμείνει μόνο ως κριτήριο επιλογής του ειδικού επιστημονικού προσωπικού και θα πραγματοποιείται από το ΑΣΕΠ.

Καταργείται οριστικά το «μπόνους» που λάμβαναν στη μοριοδότηση της εμπειρίας οι συμβασιούχοι του Δημοσίου. Η επαγγελματική εμπειρία παραμένει ως ένα από τα κριτήρια επιλογής προσωπικού το οποίο θα μοριοδοτείται εξίσου για τους προερχόμενους από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Μέχρι σήμερα πριμοδοτούνταν με το μπόνους του 50-55% μόνο οι συμβασιούχοι του Δημοσίου που είχαν προϋπηρεσία άνω των 24 μηνών. Με την απόφαση αυτή ξεκαθαρίζεται, επίσης, ότι δεν θα υπάρχει καμία πριμοδότηση με μόρια για τους συμβασιούχους με το πρόγραμμα stage.

Οι εισηγήσεις που έκαναν μέλη της κυβέρνησης για να δοθεί επιπλέον μπόνους 20% στην εμπειρία των συμβασιούχων με stage έπεσαν στο κενό και επιλέχθηκε η καθαρή γραμμή «καμία πριμοδότηση σε κανέναν - ισονομία και αξιοκρατία», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Πριμοδότηση
Θα ενισχυθεί η μοριοδότηση όσων διαθέτουν μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους σπουδών.

Ο υπουργός Εσωτερικών, καταγράφοντας τον υποβαθμισμένο ρόλο που κατείχαν οι σπουδές στη μοριοδότηση των υποψηφίων, ανέφερε παραδείγματα όπου για την ίδια θέση με το παλιό καθεστώς ένας συμβασιούχος μπορεί να λάμβανε 450 μόρια, ενώ αντίστοιχα ένας κάτοχος μεταπτυχιακού μόλις 150 μόρια.

Το καθεστώς αυτό θα αλλάξει με τη νέα νομοθετική ρύθμιση και θα ενισχυθεί σημαντικά ο ρόλος των πτυχίων στην τελική μοριοδότηση των υποψηφίων.

Θα ενταχθούν στο καθεστώς επιλογής προσωπικού ΑΣΕΠ όλοι οι φορείς του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα, οι οποίοι σήμερα εξαιρούνται.

Τέλος, ανακοινώθηκε ότι δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις έργου που υφίστανται σήμερα στο Δημόσιο, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε πως έχει αποστείλει οδηγία και στους ΟΤΑ να μην ανανεώσουν τις υφιστάμενες συμβάσεις έργου. Με τη λήξη τους θα αντικατασταθούν με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου 8μηνης διάρκειας, οι οποίες θα προκηρυχθούν και θα επιλεγούν από το ΑΣΕΠ.

ΑΣΕΠ
Νέο θεσμικό πλαίσιο με βάση τον «νόμο Πεπονή»

Ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε πως στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει έναν νέο νόμο για το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού, ο οποίος θα βασίζεται στις αρχές του ιδρυτικού νόμου της ανεξάρτητης αρχής, του γνωστού 2190 ή «νόμου Πεπονή».

Ο κ. Γ. Ραγκούσης επεσήμανε ότι στη συζήτηση που είχε με τον πρώην υπουργό κ. Σ. Πεπονή του επισημάνθηκε η ανάγκη για τη διαμόρφωση ενός νέου νομοθετικού πλαισίου για τις προσλήψεις στο Δημόσιο.

Το πρόβλημα που καλείται να λύσει η κυβέρνηση στη διαμόρφωση του νέου πλαισίου είναι η κατάργηση των εκατοντάδων διατάξεων που εξειδικεύουν τον νόμο και περιλαμβάνουν εξαιρέσεις, μοριοδοτήσεις κ.τ.λ. «Βιβλίο 408 σελίδων θα μπορούσε να γραφτεί με τις συγκεκριμένες διατάξεις», δήλωσε ο κ. Ραγκούσης, επικαλούμενος μία ακόμη σημαντική επισήμανση του κ. Σ. Πεπονή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προκηρύξεις ήταν δυσνόητες, ακόμα και για τα μέλη της Ολομέλειας του ΑΣΕΠ, λόγω του δαιδαλώδους θεσμικού πλαισίου που υπάρχει.

Πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο για το ΑΣΕΠ θα αποτελέσει αντικείμενο θεσμικής και δημόσιας διαβούλευσης πριν οριστικοποιηθεί και οδηγηθεί για ψήφιση στο Κοινοβούλιο.

ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΟΙ ΔΕΚΟ
Ο κ. Γ. Ραγκούσης τόνισε στις δηλώσεις του ότι με τη νομοθετική ρύθμιση που θα καταθέσει στη Βουλή εντός του Νοεμβρίου θα εντάσσει όλους τους φορείς του ευρύτερου δημοσίου τομέα στις διαδικασίες επιλογής προσωπικού του ΑΣΕΠ, όπως προεκλογικά είχε δεσμευτεί το ΠΑΣΟΚ.

Από τον Δεκέμβριο ο ΟΠΑΠ, οι ΔΕΚΟ και άλλοι οργανισμοί που σήμερα εξαιρούνται θα ενταχθούν στη διαδικασία επιλογής προσωπικού του ΑΣΕΠ.

Στον βαθμό που έχουν κατακτήσει δικές τους αξιοκρατικές διαδικασίες επιλογής προσωπικού, εκτός της κρίσης του ΑΣΕΠ θα είναι τα πανεπιστήμια για την επιλογή των μελών ΔΕΠ και οι δικαστικές αρχές.

Ο υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για εξαιρέσεις, αλλά για φορείς που έχουν κατοχυρώσει αντικειμενικά την αξιοκρατία στην επιλογή του προσωπικού τους με διαφανείς διαδικασίες.

ΝΔ
Μαζικές διώξεις και εργασιακός μεσαίωνας

«Για αναλγησία, εκδικητικότητα, μαζικές διώξεις, ανεργία και άρνηση προοπτικής για χιλιάδες νέους», αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ κ. Γ. Κουμουτσάκος.

Επεσήμανε, επίσης, ότι το κυβερνών κόμμα επιβάλλει έναν εργασιακό μεσαίωνα για χιλιάδες νέους, ο οποίος είναι αποτέλεσμα του «ρεβανσιστικού μεσαίωνα», από τον οποίο δεν υπήρξε ποτέ «Αναγέννηση» στο ΠΑΣΟΚ, επεσήμανε χαρακτηριστικά. Κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι μονιμοποίησε περίπου 2.500 stagers με τους νόμους 2738/1999 και 2839/2000, υποβαθμίζοντας το ΑΣΕΠ. Τέλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στα κενά που θα δημιουργούν από τα stage θα διορίσει επίλεκτους με συμβάσεις έργου, δημιουργώντας τη νέα γενιά «πράσινων» συμβασιούχων.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ
Συγκέντρωση και αντιδράσεις

Από την πλευρά τους, οι συμβασιούχοι του Δημοσίου και οι stagers είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν δυναμικά στις αποφάσεις της κυβέρνησης. Χθες το πρωί περίπου 400 συμβασιούχοι έργου του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών έδωσαν στον πρόεδρο της Βουλής ψήφισμα με το οποίο ζητούν τη μονιμοποίησή τους.

Κατόπιν συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον υφυπουργό Γιώργο Κουτρουμάνη.

Ο εκπρόσωπός τους Γιάννης Σπυράκης δήλωσε στο «Εθνος» ότι «για μια ακόμη φορά το κράτος αποδεικνύεται αναξιόπιστο. Εχουμε τη στήριξη των μονίμων υπαλλήλων του οργανισμού, γιατί καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Θα αγωνιστούμε για τη μονιμοποίησή μας».

ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ



ΕΡΓΑΣΙΑ
Παγώνουν, δεν ακυρώνονται

Η χθεσινή κυβερνητική απόφαση για πάγωμα των προσλήψεων οδηγεί εκ των πραγμάτων σε «πάγωμα» και διαγωνισμών που δημοσιεύει σήμερα το «ΕΡΓΑΣΙΑ», αφού είχε τυπωθεί πριν από τις αποφάσεις της κυβέρνησης.

Κατά συνέπεια, η προκήρυξη ορισμένων θέσεων που δημοσιεύουμε στο ένθετο και εμπίπτουν στην αναστολή των διαγωνισμών που προκηρύχθηκαν μετά τις 4 Οκτωβρίου, όπως ανακοινώθηκε χθες, δεν ισχύουν.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι διαγωνισμοί που παγώνουν και δημοσιεύουμε, δεν ακυρώνονται αφού θα πραγματοποιηθεί η προκήρυξη με το νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα φέρει η κυβέρνηση τον επόμενο μήνα.
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: