1.10.09

Ώρα αλλαγής με τρεις βαθιές τομές...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος
Ολιγομελή κυβέρνηση και τέσσερα νέα υπουργεία για την επόμενη μέρα ανακοίνωσε ο Γιώργος από το Ζάππειο
Μικρή επανάσταση στο μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας επιφέρει ο Γιώργος Παπανδρέου με τρεις, ριζικού χαρακτήρα, αλλαγές σε κυβέρνηση και κρατικό μηχανισμό.
Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες σε μεγάλη, διακαναλική, συνέντευξη στο Ζάππειο, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης έχει αποφασίσει ως πρωθυπουργός:
ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ μια σαφώς μικρότερη σε αριθμό μελών κυβέρνηση, ιδρύοντας τα εξής τέσσερα νέα υπουργεία: α) Οικονομικών, β) Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, γ) Προστασίας Πολιτών, δ) Υποδομών.
ΝΑ ΚΑΘΙΕΡΩΣΕΙ την...

αξιοκρατία στη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού.

ΝΑ ΘΕΣΠΙΣΕΙ ασυμβίβαστο μεταξύ κράτους και κόμματος.

Κατά τον κ. Παπανδρέου, οι τομές αυτές θα αλλάξουν ριζικά τη λειτουργία του κράτους, αλλά και της κυβέρνησης, δίνοντας ένα άλλο ύφος και ήθος εξουσίας στην κυβέρνηση που προτίθεται να δημιουργήσει εφόσον νικήσει στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. Για την κυβέρνηση που θα σχηματίσει δεσμεύθηκε ότι θα διαθέτει «βούληση, εμπειρία, φαντασία και ικανότητα» και ότι σ΄ αυτή, εκτός από στελέχη που θα σηματοδοτούν την ανανέωση, θα χρησιμοποιηθούν και «έντιμα στελέχη» με εμπειρία. Ανέφερε επίσης ότι θα δημιουργήσει ισχυρό πρωθυπουργικό γραφείο το οποίο θα ελέγχει την απόδοση και την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης βάσει χρονοδιαγραμμάτων.

Αναφορικά με τα τέσσερα υπό ίδρυση υπουργεία δήλωσε ότι:

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ που θα έχει αποκλειστική αρμοδιότητα για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και την ανάταξη της οικονομίας θα συνδράμεται από ομάδα παγκοσμίως γνωστών οικονομολόγων.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής θα αποτελέσει τον μοχλό για την πράσινη ανάπτυξη στην οποία ο Γ. Παπανδρέου επιμερίζει μεγάλο μέρος από την προσπάθεια για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ θα συμπεριλάβει το σημερινό υπουργείο Δημόσιας Τάξης, την πολιτική προστασία, καθώς και σώματα όπως η Πυροσβεστική, με στόχο την αύξηση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, το οποίο θα προέλθει από τη συγχώνευση των υπουργείων Δημοσίων Έργων - Χωροταξίας και Μεταφορών- Επικοινωνιών.

Ο κ. Παπανδρέου, που δίνει μεγάλη σημασία στην αξιοκρατία στον δημόσιο τομέα, δεσμεύθηκε ότι όλες οι θέσεις ευθύνης του κρατικού μηχανισμού, από τη θέση του γεν. γραμματέα υπουργείου ώς τους επικεφαλής των ΔΕΚΟ, τα διοικητικά συμβούλια των οργανισμών, καθώς και των εποπτευόμενων από το Δημόσιο οργανισμών και επιχειρήσεων, θα στελεχωθούν με αξιοκρατικό τρόπο. Δίνουμε τέλος στον ρεβανσισμό και τη λογική του κράτους λάφυρου από τον νικητή των εκλογών, τόνισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι όλες οι θέσεις θα προκηρυχθούν μέσω Διαδικτύου και θα τις καταλάβουν αυτοί που έχουν τα καλύτερα προσόντα ανεξάρτητα από κομματική τοποθέτηση. «Θα χρησιμοποιήσουμε τους άριστους, όχι τους αρεστούς», τόνισε ο κ. Παπανδρέου δηλώνοντας παράλληλα ότι ενδέχεται να διατηρήσει στις θέσεις τους στελέχη τους κρατικού μηχανισμού της παρούσας κατάστασης (σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, κ.λπ.), αν μετά την αξιολόγηση στην οποία θα υποβληθούν κριθεί ότι είναι επαρκείς στα καθήκοντά τους. Έσπευσε ωστόσο να διευκρινίσει ότι επί ΠΑΣΟΚ δεν θα υπάρξουν φαινόμενα γκόλντεν μπόις και πως οι μισθοί τους θα επανεξεταστούν ώστε οι αποδοχές να είναι δίκαιες και να μην προκαλούν το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Για το ασυμβίβαστο που θεσπίζει μεταξύ της ιδιότητας του κομματικού στελέχους με εκείνης του στελέχους του κρατικού μηχανισμού ανέφερε ότι θα τηρηθεί στο ακέραιο και έφερε ως παράδειγμα στέλεχος του Εθνικού Συμβουλίου που θα αναλάβει θέση ευθύνης στον κρατικό μηχανισμό θα πρέπει να παραιτηθεί άμεσα από την κομματική του ιδιότητα.

*Ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι σήμερα θα δημοσιευθούν στο Διαδίκτυο τα βασικά σημεία του κυβερνητικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ και δήλωσε ότι εκεί θα αναφέρεται ποιοι θα φορολογηθούν και πόσο. Υποστήριξε μάλιστα ότι από τη φορολόγηση των μερισμάτων των εταιρειών θα μπορούσε να προκύψει όφελος για το Δημόσιο 1 δισ. ευρώ.
ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: