3.9.09

Διάγγελμα - απολογία Καραμανλή...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γιάννης Λ. Πολίτης
... που σχεδίαζε την αντίδρασή του από την επομένη της ήττας των ευρωεκλογών...
▅ Η απόφαση Καραμανλή για εκλογές τον Οκτώβριο ήταν πρωτοσέλιδο στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής 21 Αυγούστου
Προσωπική απόφαση του Κώστα Καραμανλή την οποία είχε αρχίσει να σχεδιάζει από την επομένη των ευρωεκλογών είναι η προκήρυξη των εκλογών για τις 4 Οκτωβρίου. Ταυτόχρονα, ο Πρωθυπουργός προαναγγέλλει μέσω του περιβάλλοντός του ότι «το χθεσινό διάγγελμα ήταν η αρχή μιας σειράς εκπλήξεων που επιφυλάσσει κυρίως για...
το κόμμα του αλλά και για το πολιτικό σύστημα τις προσεχείς ημέρες».

ΜΙΑ ΔΟΣΗ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗΣ

Δέχομαι ότι σε κάποιους τομείς θα έπρεπε, ως κυβέρνηση, να κάνουμε βαθύτερες τομές, έστω και με κόστος εντονότερων αντιδράσεων αντιπολίτευσης και συνδικάτων...

Η απόφαση έχει προκαλέσει πάντως παγωμάρα στη Ν.Δ. μετά και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δίνουν προβάδισμα στο ΠΑΣΟΚ πάνω από 6% ποσοστιαίες μονάδες. Πολλά γαλάζια στελέχη αλλά και υπουργοί συνέχισαν- και μετά το διάγγελμα του Πρωθυπουργού- να μιλούν για «πολιτική αυτοκτονία». Κορυφαία στελέχη που είναι σε θέση να γνωρίζουν κάποια από τα σχέδια Καραμανλή προεξοφλούν ότι η πρώτη κίνηση είναι να βρεθούν εκτός ψηφοδελτίων «όσοι ενεπλάκησαν με το έναν ή τον άλλον τρόπο σε σκάνδαλα και αμαύρωσαν την εικόνα της κυβέρνησης και του κόμματος με τα γνωστά αποτέλεσμα που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις». Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν επίσης ότι δεν θα διστάσει μέσα στην προεκλογική περίοδο να καταγγείλει και να συγκρουστεί με πρόσωπα και συμφέροντα από την παράταξή του, τα οποία τραυμάτισαν και εμπόδισαν την κυβέρνησή του να έχει μια καλή πορεία.

Ο Πρωθυπουργός μόλις είδε τα δραματικά για το κόμμα του αποτελέσματα της ευρωκάλπης κατάλαβεόπως βεβαιώνουν οι συνομιλητές του- ότι αυτό το κλίμα δεν αντιστρέφεται με πολιτικές πρωτοβουλίες και εντατικοποίηση του κυβερνητικού έργου, όπως τον συμβούλευαν οι υπουργοί του.

Κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης- ένας από τους λίγους που ήθελαν εκλογές τώρα - είχε πει στα «ΝΕΑ» στις αρχές Μάιου (όταν αιφνιδιαστικά ο Πρωθυπουργός έκλεισε τη Βουλή) ότι «αυτή η Βουλή δεν θα ανοίξει ποτέ ξανά. Να το θυμηθείτε, όταν τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου ο Καραμανλής θα προκηρύξει εκλογές». Ο κορυφαίος υπουργός όπως απεδείχθη, είχε από τότε διαβάσει ακριβώς τις προθέσεις του. Στην πορεία, με την άποψη του Πρωθυπουργού για πρόωρες εκλογές συντάχθηκε πλήρως ο Γιώργος Σουφλιάς και του προσέθεσε επιχειρήματα. Δεν είναι όμως εκείνος- όπως λένε με έμφαση οι συνεργάτες του- ο οποίος υπαγόρευσε τις κινήσεις Καραμανλή.

Τρεις λόγοι
Ο Κ. Καραμανλής σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες είχε καταλήξει από τον Ιούνιο και στην ακριβή ημερομηνία που θα γίνουν εκλογές για τρεις βασικούς λόγους:

Ο ΠΡΩΤΟΣ ήταν ότι η κυβέρνηση ήταν αδύνατο να αντέξει τους μεγάλους κλυδωνισμούς που επρόκειτο να υποστεί η Οικονομία του Φθινόπωρο. Και γνώριζε καλά ότι δεν είχε πλέον την πολιτική νομιμοποίηση να λάβει σκληρά μέτρα για τη μείωση των ελλειμμάτων.

Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ λόγος ήταν η κοινοβουλευτική του ομάδα, η οποία είχε εξελιχθεί σε ωρολογιακή βόμβα. Τουλάχιστον 15 βουλευτές ήταν οργισμένοι με την ηγετική ομάδα και ο Καραμανλής ήταν βέβαιος πως εάν άνοιγε ξανά η Βουλή θα ήταν αντιμέτωπος με μικρούς και μεγάλους εκβιασμούς δυσαρεστημένων βουλευτών. Ο ΤΡΙΤΟΣ λόγος ήταν ο φόβος για τα απρόοπτα γεγονότα και κυρίως τα σκάνδαλα που σημάδεψαν την κυβέρνηση και δρομολόγησαν κυρίως τη δεύτερη τετραετία την πολύ κακή της πορεία.
NEA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: