3.9.09

Στον «απόηχο» των πολιτικών εξελίξεων μεγάλη πτώση στο Χ.Α.


Σε σοβαρές απώλειες υποχρεώνεται το ελληνικό χρηματιστήριο την Πέμπτη, στον «απόηχο» των πολιτικών εξελίξεων που έρχονται να προσθέσουν έναν ακόμη παράγοντα αβεβαιότητας για την εγχώρια αγορά στο ήδη ρευστό διεθνές κλίμα.
Όπως σχολιάζει στο Capital.gr ο κ. Βασίλης Βλασταράκης, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Securities, σε πρωταρχικό ζήτημα για τους ξένους επενδυτές εξελίσσεται πλέον το ζήτημα των εκλογών και πιο ειδικά η ανάδειξη -ή μη- μίας αυτοδύναμης κυβέρνησης.
«Η αγορά αναζητούσε ήδη μία αφορμή διόρθωσης και...
τη βρήκε στο πεδίο των πολιτικών εξελίξεων», σχολιάζει ο κ. Βλασταράκης που χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά αυτή, μετά το ράλι που έχει προηγηθεί, ως «ένα επιθυμητό δείγμα υγείας».

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι στην παρούσα φάση, «ώθηση στην αγορά θα δώσουν οι πρώτες ενδείξεις ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις κάλπες θα είναι αυτοδύναμη» και το νέο κυβερνητικό σχήμα ότι θα είναι σε θέση, σε επίπεδο κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, να προχωρήσει στις κινήσεις εκείνες που θέλουν να δουν οι -ξένοι κυρίως- επενδυτές.

«Προς το παρόν οι ξένοι είναι πωλητές και μάλιστα αρκετά επιθετικά, όπως φαίνεται και από το επίπεδο του τζίρου» κατά την πρώτη ώρα της συνεδρίασης, σχολίασε ο κ. Βλασταράκης.

«Οι πολιτικές εξελίξεις βάζουν στο ‘παιχνίδι’ μία επιπλέον παράμετρο αβεβαιότητας», σχολιάζει ο κ. Αντώνης Χριστοφίδης, επικεφαλής του Τμήματος Ανάλυσης της ATE Securities.

«Το ενδιαφέρον στρέφεται στην κοινοβουλευτική ισχύ που θα καταφέρει να αποκτήσει η νέα κυβέρνηση», στοιχείο από το οποίο θα εξαρτηθεί ο βαθμός της σταθερότητας του πολιτικού περιβάλλοντος και η διαμόρφωση και υλοποίηση μιας νέας πολιτικής ατζέντας, εξηγεί ο κ. Χριστοφίδης ενώ αξιολογεί θετικά το γεγονός ότι «η τρέχουσα μεταβατική περίοδος θα είναι χρονικά σύντομη», εκτιμώντας ότι η παρούσα κατάσταση «δεν θα γενικευθεί».

«Η αγορά έδειχνε να αναζητά αφορμή για περαιτέρω διόρθωση καθώς βρισκόταν ήδη σε υπεραγορασμένα επίπεδα», προσθέτει ο ίδιος, «ιδιαίτερα στον τραπεζικό κλάδο. Γι’ αυτό και βλέπουμε αυτή την εκτόνωση στο ταμπλό», εξηγεί και δηλώνει αισιόδοξος για τη συνέχεια.

«Το ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά τους ισολογισμούς των τραπεζών συνεχίζει να εστιάζεται στην ποιότητα του ενεργητικού, όμως η συνολικότερη εικόνα, συμπεριλαμβανομένης της εξέλιξης των μακροοικονομικών μεγεθών σε ΗΠΑ και Ευρώπη, δείχνει να βελτιώνεται», σημειώνει ο κ. Χριστοφίδης και εκτιμά ότι έως τα τέλη του 2010 οι ενδείξεις ανάκαμψης στις περισσότερες οικονομίες θα έχουν γίνει σημαντικά πιο ευδιάκριτες.

Αυτή τη στιγμή ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 2.380,60 μονάδες με απώλειες 3,93%, ενώ με τζίρο που ήδη υπερβαίνει τα 170 εκατ. ευρώ, συνολικά 175 μετοχές υποχωρούν, 20 παραμένουν αμετάβλητες και μόλις 18 ενισχύονται.

Σε μεγάλες απώλειες που φθάνουν το 5,26% υποχρεώνεται ο δείκτης των τραπεζών, όπου τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται οι Τρ. Πειραιώς, Τ.Τ. και Εθνική Τράπεζα.

Πιο αναλυτικά από τον FTSE20, η Τρ. Πειραιώς υποχωρεί 7,20% στα 9,92 ευρώ, η ΔΕΗ 6,09% στα 15,12 ευρώ και ακολουθούν οι μετοχές του Τ.Τ. και της Εθνικής Τράπεζας, με απώλειες 5,30% και 4,83% στα 4,82 και 21,84 ευρώ αντίστοιχα.

Σε ποσοστό 4,31% και 4,30% υποχωρούν επίσης οι Alpha Bank και Μυτιληναίος, σε 3,53% και 3,17% διαμορφώνονται οι απώλειες των Eurobank και MIG, ενώ σε ποσοστό που υπερβαίνει το 2,5% υποχωρούν επίσης οι Motor Oil, Intralot, Τρ. Κύπρου, Ελλάκτωρ, ATEBank και Marfin Popular Bank.

Ακολουθεί ο τίτλος των ΕΛΠΕ στα 7,39 ευρώ (-1,73%), του ΟΤΕ στα 10,40 ευρώ (-1,33%), ενώ σε μικρότερο ποσοστό υποχωρούν οι Τιτάν, Βιοχάλκο, Coca-Cola 3E και ΟΠΑΠ.

Στην σύνθεση του Γενικού Δείκτη, τα υψηλότερα κέρδη καταγραφει η μετοχή του ΔΟΛ ενισχυμένη 5,88% στα 1,98 ευρώ. Ακολουθούν οι S&B και Intracom με κέρδη 2,46% και 2,08%, ενώ σε μικρότερο ποσοστό ενισχύονται και οι ΕΛΒΑΛ, Frigoglass και Lamda Development.

Στον αντίποδα βρίσκεται η μετοχή της ΕΥΑΘ με απώλειες 8,46% στα 5,95 ευρώ, η μετοχή της Μηχανική υποχωρεί 5,95% στα 1,74 ευρώ, ενώ σε 5,45% και 4,81% διαμορφώνονται οι απώλειες των ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Σωληνουργεία Κορίνθου. Πάνω από 4% υποχωρούν επίσης οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ιατρικό Αθηνών και ΣΙΔΕΝΟΡ.
Capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: