2.9.09

Τύμπανα πολέμου στη ΝΔ ...

Διαστάσεις πρωτοφανούς εσωκομματικής σύγκρουσης προσλαμβάνει, λίγες ώρες πριν από την επίσημη ανακοίνωση των αποφάσεων του πρωθυπουργού, η αντιπαράθεση στο εσωτερικό της ΝΔ για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Η πιθανολογούμενη απόφαση του κ. Καραμανλή για κάλπες τον Οκτώβρη, έχει προκαλέσει μία άνευ προηγουμένου αντιπαράθεση μεταξύ εκείνων που εισηγούνται την προσφυγή στις κάλπες και εκείνων που θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να προχωρήσει τώρα σε ανασχηματισμό και να εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια που του θέτει ο κ. Γ. Παπανδρέου και να φτάσει στον Μάρτιο.
Εκρηξη των...

Μ. Λιάπη και Σ. Τσιτουρίδη κατά του Γ. Σουφλιά με φόντο τις κάλπες τον Οκτώβριο
Εκρηξη των Μ. Λιάπη και Σ. Τσιτουρίδη κατά του Γ. Σουφλιά με φόντο τις κάλπες τον Οκτώβριο

Στην «κόντρα» έχουν εμπλακεί και κομματικά στελέχη, τα οποία -σύμφωνα με πληροφορίες- έχουν διαμηνύσει στη Ρηγίλλης ότι εάν προκηρυχθούν εκλογές θα καταθέσουν τα κλειδιά των νομαρχιακών επιτροπών στο κόμμα και δεν θα μετάσχουν στην εκλογική μάχη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, χθες το μεσημέρι εκπρόσωποι των κομματικών οργανώσεων συναντήθηκαν και με τον κ. Λ. Ζαγορίτη στη Ρηγίλλης και του ζήτησαν να μεταφέρει στον πρωθυπουργό τη θέση τους για άμεση απόρριψη των εισηγήσεων για εκλογές τώρα.

Απειλές
Σε επίπεδο υπουργών και βουλευτών το κλίμα είναι εκρηκτικό και δεν λείπουν μάλιστα και οι απειλές από ορισμένα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ ότι θα καταγγείλουν τον ίδιο τον κ. Καραμανλή εάν προσφύγει τώρα σε εκλογές.

Από την πλευρά τους, οι κ. Λιάπης και Τσιτουρίδης επανήλθαν χθες με δηλώσεις τους κατά του ενδεχομένου πρόωρων εκλογών και εξαπέλυσαν μάλιστα νέες βολές προσωπικά κατά του κ. Γ. Σουφλιά. Ο κ. Λιάπης, με αφορμή τη δήλωση του Θεσσαλού πολιτικού πως οι προτάσεις και οι εισηγήσεις που κάνει έχουν ως μόνο γνώμονα το εθνικό συμφέρον, σημείωσε: «Απορώ πώς ακόμη ορισμένοι στην κυβέρνηση επιμένουν για εκλογές τώρα, επικαλούμενοι εθνικό συμφέρον.

Και ερωτώ: Πώς θα ωφεληθεί ο τόπος, όταν μόνο ένα από τα δύο μπορεί να συμβεί: Είτε να πάμε σε ακυβερνησία είτε το ΠΑΣΟΚ να κερδίσει ακόμη και με αυτοδυναμία; Γιατί τρίτο ενδεχόμενο δεν υπάρχει». «Ετσι λοιπόν, κατ αυτούς, υπηρετείται το συμφέρον του τόπου;», διερωτήθηκε. Πιο επιθετικός ήταν ο κ. Σ. Τσιτουρίδης, ο οποίος, απευθυνόμενος στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, τόνισε: «Εκλογές προτείνουν όσοι δεν είναι σε θέση να ακούσουν την κοινωνία και την οργή εκείνων που μας ψήφισαν».

Ο κ. Σουφλιάς, ο οποίος δεν κρύβει και ούτε έχει μεταβάλει άποψη για την επόμενη κίνηση που θα πρέπει να κάνει ο πρωθυπουργός, επέλεξε να μην απαντήσει στους επικριτές του και περιμένει ουσιαστικά την ανακοίνωση των οριστικών αποφάσεων του κ. Καραμανλή, που ουσιαστικά θα λύσει το θέμα.

Οι «κατά»
Στο υπουργικό συμβούλιο, θέση κατά των πρόωρων εκλογών έχουν ήδη εκφράσει οι κ. Σπηλιωτόπουλος, Αβραμόπουλος, Σαμαράς και Μαρκόπουλος και σύμφωνα με πληροφορίες όλοι τους τα τελευταία 24ωρα έχουν εκφράσει -είτε εμμέσως είτε μέσω του διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού, κ. Γ. Αγγέλου- τη θέση τους αυτή στον κ. Καραμανλή.

Χθες, πάντως, υπήρξε -για πρώτη φορά δημόσια- η παρουσίαση και της αντίθετης άποψης.

Η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ κυρία Μ. Γιαννάκου σε δηλώσεις της (ρ/ς ΑΝΤ1) τόνισε ότι «από τη στιγμή που η αντιπολίτευση δημιούργησε μέσω της χρήσης της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας την προοπτική των πρόωρων εκλογών, διότι πρόωρες είναι οι εκλογές τον Μάρτιο, αυτό δίνει το δικαίωμα στον πρωθυπουργό να επιλέξει ανά πάσα στιγμή από τώρα μέχρι τον Μάρτιο το εάν θα κάνει εκλογές».

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Επιχείρηση «καθαρά ψηφοδέλτια»

Η προκήρυξη των εκλογών θα σημάνει αυτόματα και την ανακοίνωση για αποκλεισμό από τα ψηφοδέλτια προσώπων που έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα.

Αυτήν την άποψη εκφράζουν με σχετική βεβαιότητα κορυφαίοι υπουργοί, οι οποίοι θεωρούν ότι εάν ο κ. Καραμανλής προχωρήσει απόψε ή το αργότερο αύριο στην ανακοίνωση των εκλογών, τότε από το βήμα της ΔΕΘ θα κάνει το δεύτερο βήμα, που δεν θα είναι άλλο -όπως επισημαίνουν- από τα λεγόμενα «καθαρά ψηφοδέλτια».

Τα ίδια στελέχη επιμένουν ότι ο πρωθυπουργός έχει στα χέρια του εισηγήσεις να προχωρήσει σε πολλές «καρατομήσεις» και σημειώνουν ότι αυτές δεν θα αφορούν μόνον τους λεγόμενους «βατοπεδινούς» και τον κ. Αρ. Παυλίδη.

Στη Ρηγίλλης έχουν «μετρήσει» μια τέτοια κίνηση και τα αποτελέσματα των ερευνών είναι θετικά για τον πρωθυπουργό. Το κρίσιμο ερώτημα στο οποίο θα κληθεί να απαντήσει ο κ. Καραμανλής μέσα στην προεκλογική περίοδο είναι το ποια ονόματα θα συμπεριλάβει σε αυτήν τη λίστα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ
saradakos@pegasus.gr



ΣΗΜΕΡΑ - ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
Κληρώνει για εκλογές πιθανότατα 4 Οκτωβρίου

Η ώρα της ανακοίνωσης των πολυσυζητημένων αποφάσεων του πρωθυπουργού φαίνεται ότι έφτασε, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Κ. Καραμανλής θα δώσει ίσως και απόψε απάντηση στα ερωτήματα που θέτουν, και δημόσια πλέον, βουλευτές, υπουργοί και κομματικά στελέχη της ΝΔ.

Υστερα από μια πολύμηνη σιωπή και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μια εσωκομματική σύγκρουση, ο πρωθυπουργός καλείται από τα ίδια τα στελέχη του όχι μόνο να επιταχύνει τις εξελίξεις αλλά και παράλληλα να τεκμηριώσει με πειστικό πολιτικό λόγο την όποια απόφασή του.

Το κλίμα μέχρι αργά χθες το βράδυ «έδειχνε» σαφώς ότι ο κ. Κ. Καραμανλής προσανατολίζεται στο να «στήσει» κάλπες μέσα στο φθινόπωρο (με πιθανότερες ημερομηνίες την 4η ή την 11η Οκτωβρίου, επικρατέστερη η Κυριακή 4 Οκτωβρίου), αν και κανείς από τους κορυφαίους υπουργούς δεν απέκλειε κατηγορηματικά άλλες επιλογές, όπως αυτήν του δομικού ανασχηματισμού.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι για πρώτη φορά από την ημέρα που ανέλαβε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας ο κ. Καραμανλής λαμβάνει μόνος μια απόφαση χωρίς να την ανακοινώνει ούτε στους στενούς του συνεργάτες, εντούτοις η πλειονότητα των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου έχει πειστεί ότι η λύση που έχει προκρίνει είναι οι εκλογές.

Η φράση του, άλλωστε, προς τον πρόεδρο της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας κ. Γ. Κασσιμάτη, χθες, ότι «η εκλογολογία τραυματίζει και δεν βοηθά την οικονομία», ερμηνεύτηκε από πολλούς και ως προάγγελος προκήρυξης εκλογών, καθώς εάν ήθελε να βάλει «φρένο» στην εκλογολογία με άλλον τρόπο θα το είχε ήδη πράξει, χωρίς να διαιωνίζεται το καθεστώς της ακυβερνησίας.

Δεν διέψευσε
Επίσης, είναι χαρακτηριστικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Β. Αντώναρος, αν και δέχτηκε χθες «βομβαρδισμό» ερωτήσεων, δεν διέψευσε το ενδεχόμενο να «στηθούν» κάλπες μέσα στο φθινόπωρο.

Αίσθηση, δε, προκάλεσε το γεγονός ότι χρησιμοποίησε και μία φράση του κ. Γ. Σουφλιά σε μία από τις απαντήσεις που έδωσε. «Ολες οι πράξεις του πρωθυπουργού διαπνέονται από μία απλή σκέψη: πώς θα υπηρετηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το εθνικό και το δημόσιο συμφέρον», είπε χαρακτηριστικά.
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: