1.8.09

Παράνομος και ο... νόμος για τη λήψη DNA...

Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
Εκτός... νόμου τίθεται και το δεύτερο νομοθέτημα της κυβέρνησης για τη λήψη δειγμάτων DNA.
Τέσσερις ημέρες μετά τη γνωμοδότηση-κόλαφο για την αντισυνταγματική επιβολή της 24ωρης λειτουργίας των καμερών, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων καταφέρει νέο πλήγμα στις ρυθμίσεις που θεσπίζουν ισόβια βάση δεδομένων DNA, ακόμη και ατόμων που έχουν αθωωθεί!
Αποφαίνεται ότι παραβιάζουν το Σύνταγμα, καταργούν το τεκμήριο της αθωότητας και είναι αντίθετες με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αφήνοντας, έτσι, χωρίς κανένα νομιμοποιητικό έρεισμα την πολιτική Μαρκογιαννάκη.
Στην 36σέλιδη γνωμοδότηση τονίζεται ότι...
η υποχρεωτική συλλογή γενετικού υλικού από υπόπτους, ακόμη και για την τέλεση πλημμελημάτων, δεν συνάδει με την αρχή της αναλογικότητας. Και αυτό διότι διευρύνεται ιδιαίτερα ο κατάλογος των αδικημάτων για την εξιχνίαση των οποίων επιτρέπεται η λήψη και ανάλυση γενετικού υλικού. Πρόκειται για όλα τα κακουργήματα και σχεδόν όλα τα πλημμελήματα του Ποινικού Κώδικα.

Και για αθωωθέντες

Το μέγεθος της κυβερνητικής αυθαιρεσίας αναδεικνύεται και από την πρόβλεψη για τη δημιουργία αρχείου γενετικών αποτυπωμάτων που θα τηρούνται μέχρι τον θάνατο του υπόπτου, ανεξαρτήτως εάν αθωώθηκε, καταδικάστηκε, είναι παιδί ή ενήλικος. Μόνο η βρετανική κυβέρνηση υιοθέτησε τέτοια σκληρά μέτρα, που όμως απορρίφθηκαν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

«Η γενικότητα της ρύθμισης», αναφέρουν τα μέλη της Αρχής, «σε συνδυασμό με την έλλειψη ουσιαστικών κριτηρίων για την αποθήκευση των γενετικών αποτυπωμάτων, προσκρούει στην αρχή της αναλογικότητας και στην υποχρέωση αυξημένης προστασίας που υπέχει η πολιτεία έναντι των ανηλίκων και των καταδικασθέντων για επανένταξή τους. Ως προς τους αθωωθέντες, καταλύεται το τεκμήριο της αθωότητας».

Από διωκτικές αρχές

Καταδικάζουν, επίσης, τη ρύθμιση διότι δεν παρέχει θεσμικές εγγυήσεις ως προς τη λήψη δείγματος DNA, που πλέον δεν θα γίνεται με απόφαση του δικαστικού συμβουλίου, αλλά από τις διωκτικές αρχές, αλλά και ως προς την εποπτεία της Τράπεζας DNA που θα την έχει εισαγγελικός λειτουργός, ο οποίος όμως δεν διαθέτει ειδικές γνώσεις. Η Αρχή υπογραμμίζει ότι τυχόν αφαίρεση της εποπτείας του αρχείου από αυτήν θα προσέκρουε στο άρθρο 9Α του Συντάγματος και στην απόφαση πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης (2008/615 /ΔΕΥ).

Προτείνει δε τα εξής:

- Να προβλεφθεί ότι η γενετική ανάλυση επιτρέπεται εφ' όσον η ταυτοποίηση του προσώπου δεν προκύπτει από άλλα αποδεικτικά μέσα.

- Να περιοριστεί ο κατάλογος των εγκλημάτων για τα οποία επιτρέπεται η λήψη και ανάλυση γενετικού υλικού μόνο στα κακουργήματα. Η άλλη λύση είναι να οριστεί ότι θα τηρούνται στο αρχείο τα γενετικά αποτυπώματα μόνο όσων κατηγορούνται για εγκλήματα ιδιαίτερης βαρύτητας (π.χ. κακουργήματα) ή και για εγκλήματα που στρέφονται κατά συγκεκριμένων έννομων αγαθών (π.χ. κατά της γενετήσιας ελευθερίας).

«Να διαγράφονται»

- Να διαγράφονται από το αρχείο τα γενετικά αποτυπώματα των προσώπων που αθωώθηκαν αμετάκλητα, να τηρούνται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μετά την έκτιση της ποινής για όσους καταδικάστηκαν αμετάκλητα και να μην τηρούνται καθόλου τα γενετικά αποτυπώματα των ανηλίκων έως 13 ετών.

- Να καθοριστούν οι προϋποθέσεις για την τήρηση των ταυτοποιητών γενετικών αποτυπωμάτων, ώστε να μην χρησιμοποιούνται για την εξιχνίαση άλλων εγκλημάτων πέραν όσων προβλέπονται στην τροπολογία.

- Να προβλεφθούν στον νόμο οι δημόσιες αρχές που θα έχουν πρόσβαση στο αρχείο, η υποχρέωση ενημέρωσης των πολιτών ότι τα αποτυπώματά τους θα αποθηκευθούν στο αρχείο, οι διαδικασίες διαγραφής και κλειδώματος των δεδομένων όταν αυτά δεν διαγράφονται, τα κατάλληλα μέτρα ασφάλειας του αρχείου.

- Να οριστεί ρητά ότι η λήψη γενετικού υλικού αποφασίζεται από το δικαστικό συμβούλιο ή τουλάχιστον από τον εισαγγελέα με ειδική διάταξη.

- Να προβλεφθεί η εποπτεία του αρχείου από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. *
ENET.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: