1.8.09

Βαρόμετρο για εκλογές η αυτοδυναμία...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Ενώ νέα γκάλοπ δείχνουν ότι η ψαλίδα υπέρ του ΠΑΣΟΚ άνοιξε κι άλλο...
Οι μυστικές κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που έχει παραγγείλει το Μαξίμου να διενεργηθούν από τις 17 Αυγούστου, θα καθορίσουν εν πολλοίς και τις τελικές αποφάσεις του κ. Κ. Καραμανλή για τις πρόωρες κάλπες το φθινόπωρο. Το ζητούμενο για τον Πρωθυπουργό, όπως αναφέρουν υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες, είναι πλέον μια «διαχειρίσιμη ήττα» με μη αυτοδυναμία ΠΑΣΟΚ.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα μυστικά γκάλοπ- θα τα επεξεργαστεί ο άτυπος σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Ι. Λούλης- θα συνεχιστούν έως τα τέλη Αυγούστου, προκειμένου να αποκρυσταλλωθεί η εικόνα για τις τάσεις του εκλογικού σώματος και τη...

δυναμική που μπορεί να αναπτύξει η Ν.Δ. εάν στηθούν κάλπες έως τα τέλη Σεπτεμβρίου ή το αργότερο αρχές Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Μαξίμου έχει αφήσει πλέον στην άκρη κάθε σενάριο νίκης. Και στην περίπτωση που θα κινδυνέψει το φθινόπωρο να υποστεί μια «στρατηγικής σημασίας ήττα», η οποία θα συνδυάζεται μάλιστα με άνετη αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ, τότε ο κ. Καραμανλής θα παρατείνει τον εκλογικό χρόνο έως τον Μάρτιο του 2010. Ωστόσο, αν από τις κάλπες μπορεί να προκύψει διαφορά της τάξης των 2-3 ποσοστιαίων μονάδων, που θα κρατά τη Ν.Δ. στο πολιτικό παιχνίδι, και παράλληλα το ΠΑΣΟΚ να μην εξασφαλίζει αυτοδυναμία, τότε ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται έτοιμος να πάρει το ρίσκο και να επισπεύσει τις κάλπες. Σε κάθε περίπτωση, όπως λένε οι ίδιες πηγές, ο κ. Καραμανλής θα εμφανιστεί στα εγκαίνια της ΔΕΘ, στις 5 Σεπτεμβρίου, έχοντας οριστικοποιήσει τις αποφάσεις του για τον χρόνο των εκλογών.

Άνοιξε η ψαλίδα. Πάντως, το τοπίο στο οποίο θα λάβει ο Πρωθυπουργός τις αποφάσεις του παραμένει εξαιρετικά αρνητικό για τη Ν.Δ. Πανελλαδική δημοσκόπηση που ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα και είναι σε γνώση του Μαξίμου, δείχνει ότι η ψαλίδα υπέρ του ΠΑΣΟΚ άνοιξε κι άλλο μετά τις ευρωεκλογές και η διαφορά ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα κινείται πλέον στο όριο των 5 μονάδων. Επιπλέον- και αυτό αξιολογείται ως ιδιαίτερα σημαντικό από το πρωθυπουργικό επιτελείο- αυξάνεται σημαντικά το ποσοστό των πολιτών που προκρίνουν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες (είτε το φθινόπωρο είτε τον Μάρτιο), δικαιώνοντας ουσιαστικά την επιλογή του ΠΑΣΟΚ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, όσοι επιθυμούν η κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία, αποτελούν πλέον μειοψηφική τάση.

Παρά ταύτα, υπουργοί και κομματικοί παράγοντες που ανήκουν στον κύκλο των τακτικών συνομιλητών του Πρωθυπουργού επιμένουν ότι ο κ. Καραμανλής κάθε άλλο παρά αποκλείει το ενδεχόμενο εκλογών το φθινόπωρο. Κομματικός παράγων που συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό πριν από λίγες ημέρες εκτιμά ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν και με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα στη Ν.Δ. «Εάν το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται μακριά από την αυτοδυναμία, τότε στο πολιτικό σκηνικό θα δημιουργηθούν νέες συνθήκες και θα ενισχυθούν οι φωνές που θα ζητούν κυβερνητικές συνεργασίες, ενώ ο Καραμανλής θα μπορεί εύκολα να ελέγξει τις όποιες εσωκομματικές αναταράξεις. Εάν οι εκλογές του φθινοπώρου οδηγούν σε ένα τέτοιο τοπίο, ο Πρωθυπουργός δεν έχει λόγο να αφήσει τις κάλπες για τον Μάρτιο», έλεγε με έμφαση.

Επιπλέον, υπουργοί και στελέχη που θεωρούν ότι ο εκλογικός ορίζοντας βρίσκεται πολύ κοντά, εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι η Ν.Δ. απειλείται με εκλογική συντριβή εάν παρατείνει τον εκλογικό χρόνο πέραν του φθινοπώρου. Το βασικό επιχείρημα είναι ότι η κυβέρνηση θα πληρώσει ακόμη πιο βαρύ τίμημα για το οικονομικό αδιέξοδο, που φέρνει αναγκαστικά νέα φοροεπιδρομή, ενώ εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει προβλήματα και στη Βουλή αν λειτουργήσει το Γ΄ Θερινό Τμήμα, στο οποίο μετέχουν οι περισσότεροι γαλάζιοι αντάρτες. Να πάρει το ρίσκο. Με εκείνους που δείχνουν τον δρόμο των εκλογών το φθινόπωρο εμφανί ζεται ότι έχει συνταχθεί και ο πρωθυπουργικός σύμβουλος κ. Ι. Λούλης, ο οποίος φέρεται ότι έχει εισηγηθεί στον Πρωθυπουργό να πάρει τώρα το εκλογικό ρίσκο, με βασικό επιχείρημα ότι ούτε η χώρα ούτε η κυβέρνηση θα αντέξουν μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, η οποία στην πραγματικότητα έχει αρχίσει ήδη. Μάλιστα ο κ. Λούλης εμφανίζεται ότι είχε ταχθεί και υπέρ των διπλών εκλογών τον περασμένο Ιούνιο. Με τη θέση ότι η κυβέρνηση έχει περισσότερα να χάσει παρά να κερδίσει αν παρατείνει τον εκλογικό χρόνο, φέρεται ότι συμπορεύονται και κορυφαίοι υπουργοί όπως οι κ.κ. Γ. Σουφλιάς, Δ. Αβραμόπουλος, Α. Σπηλιωτόπουλος, Σ. Χατζηγάκης, ενώ υπέρ της προσφυγής στις κάλπες το φθινόπωρο εμφανίζεται να κλίνει υπό προϋποθέσεις και η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Την επίσπευση των εκλογών εάν ο Πρωθυπουργός δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές στην κυβέρνηση και το κόμμα οι οποίες θα μπορούσε να αναζωογονήσουν την εικόνα της Ν.Δ., εμφανίζεται να προκρίνει και ο υπουργός Άμυνας κ. Ευάγγ. Μεϊμαράκης.

Όχι τώρα εκλογές. Είναι προφανές ότι αυτό το θέμα διχάζει τώρα τη Ν.Δ., καθώς στον αντίποδα βρίσκονται υπουργοί όπως οι κ. Πρ. Παυλόπουλος, Ευρ. Στυλιανίδης, Νικ. Δένδιας, αλλά και ο γραμματέας του κόμματος κ. Ελ. Ζαγορίτης, οι οποίοι εκτιμούν ότι η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει και να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στο «μεταρρυθμιστικό» έργο της, κλιμακώνοντας παράλληλα την αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ, στο οποίο και θα αποδώσει την αποκλειστική ευθύνη για την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, με φόντο την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Τα σχέδιο της επίσπευσης των εκλογών αποκηρύσσουν και οι περισσότεροι βουλευτές, επειδή ανησυχούν ότι θα βρεθούν πρόωρα εκτός Βουλής.
TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: