1.8.09

«Πες μας πού πας διακοπές για να σου δώσουμε συμβουλές»...

15.000.000 ταξιδιώτες σε μια εβδομάδα οργάνωσαν το ταξίδι τους μέσω του διαδικτυακού οδηγού διακοπών...
«Η γυναίκα μου κι εγώ θα επισκεφθούμε τον Αύγουστο την Ελούντα. Θα θέλαμε να ξέρουμε ποιες είναι οι καλύτερες οργανωμένες ημερήσιες εκδρομές», έγραψε στις 22 Ιουλίου ο les88 από το Κίνγκστον στον διαδικτυακό οδηγό διακοπών Τrip Αdvisor. Η απάντηση έρχεται από τον χρήστη GΒ από τη Βρετανία, ο οποίος θεωρείται «ειδικός» για τα νησιά της Κεφαλονιάς, της Ρόδου, της Κρήτης, της Ιθάκης και της Κω. «Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να πεταχτείτε στη Σπιναλόγκα, αλλά επίσης να επισκεφθείτε την πεδιάδα του Λασιθίου, την Κνωσό και τα αξιοθέατα της πόλης του Ηρακλείου».
Το δίκτυο Τrip Αdvisor επισκέπτονται κάθε...

μήνα περίπου 32 εκατ. χρήστες από όλο τον κόσμο, ενώ τα εγγεγραμμένα μέλη φτάνουν τα 10 εκατ. Την τελευταία εβδομάδα μάλιστα περισσότεροι από 15 εκατ. ταξιδιώτες οργάνωσαν το ταξίδι τους μέσω του συμβουλευτικού τουριστικού δικτύου. Θέρετρα, ξενοδοχεία, ακόμη και εστιατόρια αλλά και ταξιδιωτικές προσφορές βρίσκονται στην υπηρεσία του χρήστη, ο οποίος θέλει να οργανώσει μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια τις διακοπές και στις πέντε ηπείρους.

Στο ΤripΑdvisor. com το πιο χρήσιμο εργαλείο για τους υποψήφιους ταξιδιώτες δεν είναι άλλο από το φόρουμ. Ο αριθμός απόψεων και κριτικών από τους επισκέπτες του Διαδικτύου για θέρετρα, ξενοδοχεία, εστιατόρια αλλά και γενικές πληροφορίες, ξεπερνά τα 25 εκατ.

Περίοπτη θέση στο φόρουμ κατέχει η χώρα μας, με περισσότερα από 322.044 σχόλια σε 50.771 θέματα, τα οποία συνεχώς αυξάνονται. Πρόκειται μάλιστα, στην πλειονότητά τους, για ερωτήσεις που θέτουν όσοι θέλουν να επισκεφθούν την Ελλάδα και τα ελληνικά νησιά. Μόνο για τον μήνα Ιούλιο, ανέβηκαν στο ελληνικό φόρουμ περισσότερα από 10.000 σχόλια για ΤΟΡ προορισμούς στη χώρα μας. Φαίνεται πάντως ότι ιδιαίτερα δημοφιλείς είναι η Σαντορίνη, η Αθήνα, η Μύκονος, η Κρήτη και η Ρόδος, αφού έχουν συγκεντρώσει τα περισσότερα σχόλια. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι για τη Σαντορίνη υπάρχουν 8.619 θέματα, καθένα από τα οποία έχει από ένα μέχρι και 20 σχόλια.

Οι ταξιδιωτικές ερωτήσεις. Ο καιρός, ποιο νησί να επιλέξουν για τις διακοπές αλλά και ποιο ξενοδοχείο παρέχει όλες τις ανέσεις είναι μερικά από τα πιο συνηθισμένα σχόλια που ανεβάζουν οι ενδιαφερόμενοι. Στις απορίες και τις ερωτήσεις τους απαντούν άλλοι χρήστες του δικτύου, οι οποίοι συνήθως έχουν επισκεφθεί τα μέρη για τα οποία δίνουν πληροφορίες. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα έχουν χαρακτηριστεί και «ειδικοί» για συγκεκριμένα νησιά. Έτσι, η χρήστης με το ψευδώνυμο dianabiz είναι «ειδική» για την Αμοργό και τη Σίφνο. Πάντως, παρότι οι περισσότεροι προέρχονται από χώρες όπως η Βρετανία ή η Αμερική, υπάρχουν και Έλληνες που είναι εις θέση να απαντήσουν σε τέτοιου είδους ταξιδιωτικές ερωτήσεις.

«Η γυναίκα μου κι εγώ θα έρθουμε για μία βδομάδα τον Σεπτέμβριο στην Κεφαλονιά. Έχουμε κλείσει δωμάτια στο..., στην περιοχή Λάσση. Έχει μείνει κανείς σε αυτό το ξενοδοχείο, γιατί δεν μπορούμε να βρούμε και πολλές πληροφορίες», γράφει ο ενδιαφερόμενος από το Κάρντιφ. Λίγες ημέρες αργότερα, άλλος χρήστης που έχει επισκεφθεί τη συγκεκριμένη περιοχή δίνει μία κατατοπιστική απάντηση: «Λίγο έξω από τον κεντρικό δρόμο, περνώντας τα σούπερ μάρκετ και τα δωμάτια είναι στα αριστερά σου. Δεν έχω μείνει εκεί, αλλά δείχνουν μια χαρά».

Στο ελληνικό φόρουμ ανέβηκαν περισσότερα από 10.000 σχόλια για ΤΟΡ προορισμούς στη χώρα μας


«Θέλουμε κάποιο μαγαζί με μουσική, όπου να σπάνε πιάτα»

«Φτάνουμε στη Σαντορίνη στις 2 Αυγούστου και θα μείνουμε έως τις 6 σε ξενοδοχείο στο Καμάρι. Μήπως γνωρίζει κανείς κάποιο μέρος που να έχει “ζωντανή” ελληνική μουσική, χορό και να σπάνε πιάτα;», ρωτάει στο φόρουμ ο Ρlato 7928 από τη Νέα Υόρκη. Η απάντηση έρχεται από κάποιο μέλος του δικτύου που τον πληροφορεί ότι τη συνήθεια να σπάνε πιάτα όσοι διασκεδάζουν όταν έρχονται σε κέφι, τη συναντά πια κανείς μόνο στις κινηματογραφικές ελληνικές ταινίες του 1950. Δεκάδες είναι και τα αστεία σχόλια που κάνουν όσοι μπαίνουν στο τουριστικό δίκτυο. Για πολλούς η λέξη «γύρος» δεν σημαίνει κάτι, γι΄ αυτό ρωτούν όσους είχαν την ευκαιρία να τον δοκιμάσουν κατά τις διακοπές τους στην Ελλάδα. «Γνωρίζω ότι τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες πωλούνται κυρίως την περίοδο των Χριστουγέννων. Μήπως όμως ξέρει κανείς αν θα βρω να αγοράσω όταν έρθω για διακοπές τον Αύγουστο;», ρωτάει χρήστης από το Σίδνεϊ. Άλλος χρήστης ρωτά εάν έχει πολλά κουνούπια στο νησί της Άνδρου.

Στο συμβουλευτικό ταξιδιωτικό δίκτυο όμως φτάνουν και παράπονα. Ταξιδιώτες που ολοκλήρωσαν τις διακοπές τους και το ταξίδι τούς άφησε πικρή γεύση, γράφουν στο φόρουμ. «Για να είμαι ειλικρινής, η πιο επεισοδιακή εβδομάδα που θέλω να ξεχάσω για πάντα τέλειωσε. Ήταν απίστευτο: σε ένα ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων, για ένα δωμάτιο χωρίς τηλεόραση και ψυγείο, με πολύ μικρό μπάνιο πληρώναμε 135 ευρώ και χωρίς πρωινό». Σε άλλο σχόλιο, ένας Αμερικανός αναρωτιέται γιατί αρκετοί ξενοδόχοι στην Ύδρα, αργούν να απαντήσουν στα email. «Έστειλα email σε τρία διαφορετικά ξενοδοχεία και κανένα δεν έχει απαντήσει».
ΕΥΗ ΣΑΛΤΟΥ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: