2.8.09

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ - ANT1 "Η εθελουσία είναι για μένα μονόδρομος" ...

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση προγράμματος εθελουσίας εξόδου για τους εργαζομένους του ΑΝΤ1 ΤV ο κ. Γιώργος Λεβέντης ανοίγει τα χαρτιά του στο «Βήμα της Κυριακής» και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους οδηγήθηκε σε μια τέτοια απόφαση. Ο γενικός διευθυντής της τηλεόρασης του ΑΝΤ1 αναφέρεται στη σοβαρή οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει το σύνολο της ελληνικής τηλεόρασης και θεωρεί ότι η εθελουσία έξοδος για τον τηλεοπτικό σταθμό του Αμαρουσίου είναι μονόδρομος. Στόχος δικός του και του καναλιού, όπως εξομολογείται, είναι ο ΑΝΤ1 να παραμείνει ένα σύγχρονο οικογενειακό και υγιές οικονομικά κανάλι.

- Κύριε Λεβέντη,την Πέμπτη ανακοινώσατε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. Αφορά όλους τους εργαζομένους του ΑΝΤ1 ΤV;

«Αφορά όλο το προσωπικό του ΑΝΤ1 ΤV, εξαιρείται μόνο η...

διευθυντική ομάδα του σταθμού». - Πόσα άτομα θα πρέπει να φύγουν για να θεωρηθεί ότι το πρόγραμμα θα έχει πετύχει τον στόχο του;

«Η εθελουσία έξοδος ήταν μια ξεκάθαρη απόφασή μου η οποία ελήφθη σε συνεργασία με την ομάδα μου. Εδώ και καιρό βλέπουμε την κατάσταση στην αγορά, η οποία ως σήμερα δεν αλλάζει. Μια αγορά που είχε μια αξία εξακόσια εκατομμύρια τώρα θα έχει τετρακόσια εκατομμύρια. Περιμέναμε λοιπόν περίπου οκτώ μήνες για να δούμε ποια θα είναι η νέα πραγματικότητα και βλέπουμε τελικά ότι η τηλεοπτική αγορά στην Ελλάδα τείνει να διαμορφωθεί σε αυτά τα ποσά. Επρεπε λοιπόν να κάνουμε κάποιες κινήσεις. Σε πρώτη φάση μειώσαμε τις αμοιβές των δικών μας σταρ και επαναδιαπραγματευθήκαμε όλες τις συμφωνίες. Ο σταθμός πρέπει να είναι έτοιμος να λειτουργήσει δυναμικά σε αυτή τη νέα πραγματικότητα. Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν έπρεπε να πάρω μια ξεκάθαρη απόφαση, η οποία ήταν η εθελουσία έξοδος. Προσπαθήσαμε να κάνουμε ένα πρόγραμμα όσο το δυνατόν πιο ελκυστικό για τον κόσμο που θέλει να φύγει από τον ΑΝΤ1».

- Δηλαδή, τι είναι αυτό που προσφέρετε έτσι ώστε κάποιος εργαζόμενος να προτιμήσει την εθελουσία έξοδο και να μη ρισκάρει να παραμείνει και να μην απολυθεί; «Η αλήθεια είναι ότι αν πετύχει το πρόγραμμα δεν θα χρειαστεί να απολύσουμε κόσμο». - Δεν μου απαντάτε όμως στο ερώτημα σχετικά με τον αριθμό των ατόμων, έτσι ώστε να γίνει κατανοητό τι θεωρείτε «επιτυχές»...

«Εχουμε συγκεκριμένο στόχο, δεν είμαστε υπερβολικοί, και θεωρούμε ότι θα πετύχουμε. Αυτό που θα αποδοθεί στον κάθε εργαζόμενο είναι ξεχωριστό. Αλλη είναι η διάσταση των πραγμάτων για κάποιον που εργάζεται στο κανάλι πολλά χρόνια και άλλη για κάποιον που εργάζεται πολύ λιγότερα. Δεν μπορεί να είναι ίδια τα κριτήρια για όλους».

- Μπορείτε να δώσετε ένα παράδειγμα;

«Οχι, δεν μπορώ. Νομίζω ότι δεν είναι σωστό».

- Επιμένετε να μη λέτε τον αριθμό που έχετε ως στόχο... «Δεν μπορεί να κάνεις εθελουσία έξοδο και να έχεις έναν συγκεκριμένο αριθμό ατόμων ως στόχο. Είναι οξύμωρο, πρόκειται για εθελουσία».

- Χαρακτηρίζετε «καλό» το συγκεκριμένο πρόγραμμα και μάλιστα το συγκρίνετε με άλλες κινήσεις ομίλων τις οποίες θεωρείτε σκληρές. Πώς μπορεί μια τέτοια κίνηση να θεωρηθεί «καλή»;

«Σας θυμίζω πως στο ΒΒC έκοψαν από όλους τους εργαζομένους ποσοστό από τον μισθό τους».

- Κι εσείς όμως κάνατε περικοπές σε μισθούς, ξεκινώντας μάλιστα με ένα 10%.

«Το κάναμε μόνο σε όσους παίρνουν πάρα πολλά χρήματα. Δεν μειώσαμε τους μισθούς των χιλίων ευρώ!».

- Τι μειώσεις έγιναν στις υψηλές αμοιβές; «Από 10% ως και 40% σε κάποιες περιπτώσεις».

- Γιατί επιλέξατε να ανακοινώσετε το πρόγραμμα της εθελουσίας εν μέσω καλοκαιριού;

«Κατ΄ αρχάς το κάναμε σε πε ρίοδο που ο καθένας έχει χρόνο να το σκεφθεί. Επίσης τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο θα ξανανοίξει η αγορά. Αν το αποφασίζαμε τον Μάιο ή τον Ιούνιο, οι εργαζόμενοι θα έμεναν άνεργοι τρεις μήνες το καλοκαίρι».

- Πόσο καιρό πριν από την ανακοίνωση πήρατε την απόφαση;

«Η απόφαση δεν ελήφθη πολύ νωρίτερα. Δυσκολευτήκαμε πολύ να αποφασίσουμε αν θα έπρεπε να το κάνουμε. Επρεπε επίσης να είμαστε σίγουροι ότι θα μπορούσαμε να δώσουμε πάρα πολλά χρήματα. Η εθελουσία έξοδος για να λειτουργήσει θα πρέπει να υπάρχει πολύ καλό κίνητρο για τους εργαζομένους. Κανείς δεν φεύγει παίρνοντας δύο ή τρεις μισθούς».

- Σε περίπτωση που δεν πετύχει θα κάνετε απολύσεις;

«Θα πετύχει. Εχουμε πάρει μια συγκεκριμένη απόφαση. Δεν μπορώ να κάνω τρία-τέσσερα σενάρια».

-Κάθε μάνατζερ όμως οφείλει να λαμβάνει υπόψη του όλα τα ενδεχόμενα σενάρια. Ετσι δεν είναι;

«Είμαι ξεκάθαρος σ΄ αυτό που σας λέω: θα πετύχει. Είναι πολύ δύσκολο αυτό που κάνουμε. Δεν θα είμαι γενικός διευθυντής μιας εταιρείας όπου κάθε χρόνο θα γίνονται περικοπές. Η εθελουσία είναι για μένα μονόδρομος».

- Εχετε κάνει κάποιες λίστες με άτομα που κρίνετε ότι πρέπει να φύγουν;

«Οχι, δεν έχουμε κάνει κάτι τέτοιο».

- Σε τι ποσό ανέρχεται η ζημιά του ΑΝΤ1 για την επόμενη σεζόν;

«Το ποσό είναι πάρα πολύ μεγάλο. Ολα τα τηλεοπτικά κανάλια θα χάσουν περισσότερα από 150 εκατομμύρια ευρώ συνολικά. Οι δύο μεγάλοι σταθμοί θα χάσουν το μεγαλύτερο κομμάτι από αυτά».

- Η παρούσα οικονομική κρίση οφείλεται μόνο στη διαφημιστική πτώση; Μήπως τελικά πληρώνετε τα λάθη του παρελθόντος με υπέρογκες αμοιβές και τεράστια ποσά για μεταγραφές προσώπων;

«Λανθασμένες κινήσεις έγιναν από όλα τα κανάλια. Ο ΑΝΤ1 ήταν από τα πιο “μαζεμένα” και μάλιστα αρχίσαμε από πέρυσι τον Οκτώβριο να κάνουμε κάποιες διορθωτικές κινήσεις. Το ότι είχαν ξεφύγει κάποια πράγματα, για μένα, είναι 100% σίγουρο. Από την άλλη, αυτό σπεύσαμε σε πρώτη φάση να διορθώσουμε. Γι΄ αυτό και εφέτος όλα είναι πλέον “μαζεμένα”». - Τα χρήματα από την πώληση της nova televizia, (σ.σ.: τηλεοπτικός σταθμός του ομίλου στη Βουλγαρία) πρόσφατα, δεν θα μπορούσαν να βοηθήσουν την κατάσταση έτσι ώστε να μην προχωρήσετε σε κινήσεις όπως η εθελουσία;

«Εγώ είμαι γενικός διευθυντής του ΑΝΤ1 ΤV και η απόφαση της δικής μου ομάδας είναι να είναι αυτή η εταιρεία υγιής. Αυτά τα χρήματα δεν έχουν καμία σχέση με τις δραστηριότητες του ΑΝΤ1 ΤV. Οι μέτοχοι έχουν επενδύσει πολλά χρήματα και θα επενδύσουν και στο μέλλον. Εμένα λοιπόν η δουλειά μου είναι να είναι υγιής ο ΑΝΤ1 ΤV». - Οι προθέσεις σας αφορούν μόνο την επόμενη σεζόν ή είναι μακροπρόθεσμες;

«Φυσικά ο σχεδιασμός δεν αφορά μόνο το άμεσο μέλλον. Θέλουμε τον ΑΝΤ1 να είναι ένα επιτυχημένο κανάλι. Με ελληνικές σειρές και ειδήσεις και καλή ψυχαγωγία. Επιμένουμε να στηρίζουμε την ελληνική παραγωγή και ακόμη και όταν πρόκειται για ξένα κόνσεπτ όλα δουλεύονται από Ελληνες».
Συνέντευξη στην ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΓΡΑΜΜΕΛΗ, ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: