2.7.09

Ακροβασίες με ημιυπαίθριους, υπόγεια, πιλοτές...


Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ
Με έωλα από νομικής πλευράς μέτρα, καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε χθες στην ουσία κίνητρα και «μπαμπούλες», ώστε να πειστούν οι ιδιοκτήτες περίπου 1,5 εκατ. παράνομα κλεισμένων ημιυπαίθριων και αλλαγής χρήσης σε υπόγεια και πιλοτές να προσέλθουν στις Πολεοδομίες και να... αυτοκαρφωθούν, καταβάλλοντας στα άδεια κρατικά ταμεία πάνω από 4 δισ. ευρώ ώς το 2010. «Πρέπει να μαζέψω λεφτά για το φθινόπωρο», εξομολογήθηκε δημοσίως ο κ. Σουφλιάς, που από χθες εμφανίζεται και ως υπουργός Οικονομικών.
Υπολογίζεται ότι ένα μέσο διαμέρισμα έχει 10-14 τετραγωνικά ημιυπαίθριου χώρου και ο ιδιοκτήτης θα επιβαρυνθεί με 1.000-1.800 ευρώ. Τα περισσότερα...
έσοδα ωστόσο αναμένονται από τα περίφημα play room, τα υπόγεια που στην ουσία είναι μεζονέτες.
Η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή για να ενταχθεί στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τα οικονομικά μέτρα, με προοπτική να γίνει νόμος του κράτους ώς τα τέλη Ιουλίου, οπότε θα αρχίσουν να μετρούν οι χρόνοι για την υποβολή των δηλώσεων και την καταβολή της πρώτης δόσης του πρόστιμου, που διαμορφώνεται σε 250 ευρώ.

Το «τυράκι» για να πειστούν οι πολίτες είναι η σοβαρή μείωση των προστίμων, στο ένα τρίτο για την ανέγερση αυθαιρέτου και στον μηδενισμό του για τη διατήρηση, με αντάλλαγμα την «τακτοποίηση» με την καταβολή του 10% της αντικειμενικής αξίας των παράνομων χώρων. Στην ουσία όμως ο υπουργός «χλευάζει» τους πολίτες που τηρούν τους νόμους, ενώ με άγνωστα κριτήρια χωρίζει τους αυθαιρετούντες σε δύο «ταχύτητες».

Εμμέσως πάντως παραδέχθηκε ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις θα αντιμετωπίσουν προβλήματα με τη δικαιοσύνη. Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι το φθινόπωρο συνεδριάζει το ΣτΕ για να κρίνει την εξαίρεση από την κατεδάφιση αυθαιρέτων που χτίστηκαν μετά το 1983, ο κ. Σουφλιάς εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά του ακυρωτικού δικαστηρίου και των λειτουργών του. Με αφορμή την πρόσφατη ημερίδα στον Δικηγορικό Σύλλογο, όπου αμφισβητήθηκε από το νομικό και τεχνικό κόσμο η νομιμότητα των μέτρων που είχαν ώς τότε διαρρεύσει, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ είπε πως «ο δικαστής αποφαίνεται από έδρας». Χαρακτήρισε «επιπόλαιες» τις τοποθετήσεις στο θέμα, όπως και στο χωροταξικό του τουρισμού, ενώ αποκάλυψε ότι διαμαρτυρήθηκε στον πρόεδρο του ΣτΕ. Ουσιαστικά αμφισβήτησε από τώρα την ενδεχόμενη απόρριψη των μέτρων εξαίρεσης από την κατεδάφιση, λέγοντας ότι δεν μπορεί να παίρνονται αποφάσεις για νόμους μετά από 25 χρόνια.

Διευκρίνισε κατ' επανάληψη ότι θα γίνει «τακτοποίηση» και όχι νομιμοποίηση των παράνομων χώρων. Αναγκάστηκε όμως να ομολογήσει ότι στη βεβαίωση που θα χορηγούν οι πολεοδομίες σε όσους δηλώνουν τους ημιυπαίθριους, δεν αναγράφεται ότι «εξαιρούνται από την κατεδάφιση», γιατί όπως εξήγησε αυτό θα δημιουργήσει θέμα ανακατανομής των χιλιοστών συνιδιοκτησίας σε ένα ακίνητο. Παραδέχτηκε επίσης ότι οι χώροι που θα δηλωθούν δεν θα μπορούν μεταγραφούν ως κανονικό τμήμα της οικοδομής στα υποθηκοφυλακεία, ούτε να δηλωθούν στο Κτηματολόγιο. Θα μπορούν όμως να μεταβιβαστούν, κάτι που γίνεται και σήμερα αλλά με την ένδειξη ότι πρόκειται για ημιυπαίθριο. Ωστόσο στο γραπτό κείμενο που μοιράστηκε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου σημειώνεται πως με την υποβολή της δήλωσης και την καταβολή του αρχικού ποσού «αναστέλλεται κάθε διαδικασία επιβολής κυρώσεων», που ισοδυναμεί με εξαίρεση από την κατεδάφιση και επομένως δεν προστατεύονται τα δικαιώματα των συνιδιοκτητών ενός ακινήτου.

Ο κ. Σουφλιάς δεν ήταν πειστικός σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για μελλοντική αύξηση στο νέο «χαράτσι» για τους ήδη φακελλωμένους ιδιοκτήτες. «Δεν είναι σοβαρά πράγματα. Αμα λέμε κάτι, δεν το αλλάζουμε», διαβεβαίωσε σε μια εποχή που η κυβέρνηση καλεί τους ειλικρινείς φορολογούμενους να πληρώσουν έκτακτη εισφορά για εισόδήματα του 2007, για τα οποία μάλιστα έχει εκδοθεί εκκαθαριστικό.

Στο ερώτημα τι θα γίνει με όσους ιδιοκτήτες δεν θα δηλώσουν τις παρανομίες, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ προανήγγειλε μπαράζ ελέγχων από πολεοδομίες αλλά και εφορείες, ενώ προσδιόρισε και αυξημένα πρόστιμα. «Θα γίνει παγάνα μεγάλη και θα πιάσει πολλούς η δαγκάνα», είπε χαρακτηριστικά. Στα επιχειρήματα που παρουσίασε ήταν ότι με τα προτεινόμενα μέτρα «καταργούνται οι πηγές που διευκόλυναν την αυθαίρετη αλλαγή χρήσης». Μίλησε επίσης για «υποκρισία» σε ένα φαινόμενο που έχιε εντοπιστεί από χρόνια και επανέφερε από το «παράθυρο» το προσφιλές του θέμα του αποχαρακτηρισμού δασικών εκτάσεων, κάνοντας λόγο για προβλήματα με τις αεροφωτογραφίες του 1945.

Ο υπουργός, απαντώντας σε δημοσιογράφους για την αποκλειστική επιβάρυνση των ιδιοκτητών, υπογράμμισε ότι «οι πολίτες συμμετείχαν», αλλά δεν ήταν το ίδιο κατηγορηματικός για τους μηχανικούς και τους κατασκευαστές που έχουν φροντίσει να απαλλαγούν από τις δικές τους ευθύνες. *

Δεν υπάρχουν σχόλια: