2.7.09

Ημιυπαίθριος εκβιασμός σε 1.500.000 ιδιοκτήτες...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Προκόπης Γιόγιακας
Η κυβέρνηση «τακτοποιεί» τους παράνομα κλειστούς χώρους των ακινήτων προκειμένου να εισπράξει πάνω από 2 δισ. ευρώ
Άγριο χαράτσι χωρίς ουσιαστικά να λύνεται νομικά η υπ΄ αριθμόν ένα πολεοδομική παράβαση σε όλη τη χώρα είναι- σύμφωνα με το ΤΕΕ και νομικούς- η χθεσινή ρύθμιση για τους παράνομα κλειστούς ημιυπαίθριους χώρους που εξήγγειλε χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς.
O κ. Σουφλιάς εκτίμησε ότι το Δημόσιο θα εισπράξει πάνω από 2 δισ. ευρώ, αφού οι παράνομα κλειστοί ημιυπαίθριοι χώροι υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 1,5 εκατομμύριο. Ξεκαθάρισε ότι από το φθινόπωρο θα γίνει... δύσκολη η ζωή για τους...
ιδιοκτήτες που δεν σπεύσουν να πληρώσουν για να «τακτοποιήσουν» την αυθαιρεσία τους, αφού θα αρχίσει εκτενές σαφάρι ελέγχων ακόμη και πόρτα πόρτα και από την Εφορία. «Θα πιάσει πολλούς η δαγκάνα», τόνισε χαρακτηριστικά. Η ρύθμιση αναφέρεται μόνο σε αλλαγή χρήσης χώρων που βρίσκονται εντός του εγκεκριμένου περιγράμματος του όγκου του κτιρίου. Έτσι, για παράδειγμα, δεν αφορούν τις σοφίτες. Επίσης, δεν αφορούν τα αυθαίρετα κτίσματα ή όσα ηλεκτροδοτήθηκαν με βάση τον νόμο της πρώην υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Βάσως Παπανδρέου. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκαλούνται από τις αντιδράσεις των μελών του Συμβουλίου της Επικρατείας τόνισε ότι «θλίβεται όταν βλέπει δικαστές να λένε την προσωπική τους άποψη, ενώ θα πρέπει να αποφαίνονται από έδρας».

Οι νέες ρυθμίσεις για τους κλειστούς ημιυπαίθριους περιλαμβάνονται σε τροπολογία που ενσωματώνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή. Και εκτός από τους ημιυπαιθρίους περιλαμβάνει ακόμη τα ισόγεια πάρκινγκ που έχουν μετατραπεί σε κλειστούς χώρους, αλλά τις αποθήκες και τα υπόγεια που έχουν αλλάξει χρήσεις.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν χθες γνωστά από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, η τακτοποίηση θα γίνεται με την καταβολή του 10% των τετραγωνικών του κλειστού ημιυπαίθριου χώρου με βάση την τιμή ζώνης που ισχύει για την περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο. Και η τιμή ζώνης, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, υπολογίζεται ενιαία για όλους τους ορόφους, τα ισόγεια και τα υπόγεια. Με την εξόφληση της εισφοράς δεν επιβάλλονται πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης, ενώ οι κλεισμένοι χώροι διατηρούν τη χρήση στην οποία έχουν μετατραπεί.

Τα πρόστιμα
Όπως διευκρίνισε ο κ. Σουφλιάς, στην περίπτωση που οι ιδιοκτήτες δεν πληρώσουν για την τακτοποίηση, τότε οι χώροι αυτοί θα υπάγονται στις διατάξεις περί αυθαιρέτων. Γι΄ αυτούς επιβάλλεται πρόστιμο ανέγερσης ίσο με το 30% της αξίας του αυθαιρέτου- με βάση την τιμή ζώνης κατά τον χρόνο που διαπιστώνεται η παράβαση- και πρόστιμο διατήρησης 5% με βάση την τιμή ζώνης για κάθε χρόνο από την ανέγερση μέχρι την κατεδάφιση ή την έκδοση αναθεωρημένης οικοδομικής άδειας.

Τα νέα μέτρα ισχύουν για τις οικοδομικές άδειες που θα εκδοθούν μέχρι σήμερα και έχει υποβληθεί η σχετική αίτηση. Η αίτηση υποβάλλεται είτε απευθείας στην Πολεοδομία μέσα σε 6 μήνες από την ισχύ του νόμου είτε μέσα σε 4 μήνες με συστημένη επιστολή. Με την αίτηση κατατίθεται και παράβολο 250 ευρώ για κάθε αυτοτελή διηρημένη ιδιοκτησία, το οποίο δεν επιστρέφεται αλλά συμψηφίζεται στην οφειλόμενη εισφορά. Για υπόγεια και τα κλειστά ισόγεια το παράβολο είναι 350 ευρώ. Από την εισφορά 20 ευρώ θα αποδίδεται στην Πολεοδομία προκειμένου να διατεθεί για αμοιβές προσωπικού και 40 ευρώ στο ΕΤΕΡΠΣ (πρόγραμμα για το περιβάλλον).

Η πληρωμή
Η εισφορά πρέπει να καταβληθεί μέσα σε έναν χρόνο από την ισχύ του νόμου είτε εφάπαξ είτε σε τρεις δόσεις. Η πρώτη όμως δόση πρέπει να καταβληθεί μέσα στους πρώτους 9 μήνες από την ισχύ του νόμου. Αν μέσα στην προθεσμία καταβληθεί όλο το ποσό, τότε ο ιδιοκτήτης θα έχει έκπτωση 10%. Από το ΥΠΕΧΩΔΕ ξεκαθαρίζουν ότι με την υποβολή της αίτησης και των αρχικών δικαιολογητικών αναστέλλεται κάθε διαδικασία επιβολής κυρώσεων.

Ο φάκελος προς την Πολεοδομία πρέπει να περιλαμβάνει την αίτηση, υπεύθυνη δήλωση στην οποία εκτός από τα ατομικά στοιχεία (ΑΦΜ, ΔΟΥ) περιλαμβάνεται συνοπτική περιγραφή του χώρου, το εμβαδόν του δαπέδου του χώρου, η χρήση, ο αριθμός της οικοδομικής άδειας και ο χρόνος έκδοσής της, ενώ πρέπει να υπάρχει και κάτοψη του ορόφου στην οποία αποτυπώνεται ο ημιυπαίθριος χώρος. Εάν κάποιος ιδιοκτήτης χρειαστεί πολιτικό μηχανικό για να φτιάξει τον φάκελο, η αμοιβή του είναι το 20% επί της ελάχιστης αμοιβής μελέτης που ισχύει για τις οικοδομικές άδειες.

Με τη νέα ρύθμιση οι ημιυπαίθριοι κατανέμονται αναλογικά σε όλους τους ορόφους και περιορίζονται στο 15% του συντελεστή δόμησης- από το 20% που ισχύει σήμερα- ενώ το βάθος τους πρέπει να είναι ίσο ή μικρότερο των 1,80 μέτρων και το πλάτος 2,50 μέτρα. Έτσι, δεν είναι δυνατή- σύμφωνα με το ΥΠΕΧΩΔΕ- η μεταφορά όλου ή μέρους του ημιυπαίθριου σε άλλο όροφο, ενώ με τον περιορισμό του βάθους σε 1,80 μέτρα δεν είναι δυνατή η δημιουργία αυτοτελούς δωματίου. Αυτή η ρύθμιση δεν ισχύει για τις τουριστικές εγκαταστάσεις. Εξώστες και ημιυπαίθριοι χώροι συνολικής επιφάνειας έως 35% αυτής που επιτρέπεται να δομηθεί συνολικά στο οικόπεδο, δεν υπολογίζονται στον συντελεστή δόμησης.

Ισόγεια και υπόγεια
Μέχρι σήμερα οι ισόγειοι κλειστοί χώροι και τα υπόγεια- σύμφωνα με το ΥΠΕΧΩΔΕδεν υπολογίζονταν στον συντελεστή δόμησης. Με τη νέα ρύθμιση θα υπολογίζονται προκειμένου από εδώ και πέρα να σταματούν να κλείνονται. Σε ό,τι αφορά τα υπόγεια για να σταματήσουν να χρησιμοποιούνται ως κλειστοί χώροι σε οικοδομές εντός σχεδίου και εντός ορίων οικισμών η οροφή τους δεν θα υπερβαίνει τα 0,80 μέτρα- αντί του 1,50 μέτρου που ισχύει σήμερα- από την οριστική στάθμη του εδάφους. Έτσι, δεν θα προσφέρεται η χρήση τους ως χώρων κύριας χρήσης.
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: