2.6.09

Διπλαρώματα ...


Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΚΑΘΕΙΣ ΚΑΙ η μοίρα του. Ο Νίκος Δένδιας έχει τις αποδράσεις. Μάλιστα, η γκάμα του υπουργού Δικαιοσύνης καλύπτει φυγάδες κάθε είδους.
ΑΝ ΤΟ ΔΟΥΜΕ από την κλασική εγκληματολογική σκοπιά, έχουμε δραπέτες «μπλε κολάρου», δηλαδή λούμπεν εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου, όπως οι Παλαιοκώστας και Ριτζάι. Έχουμε όμως και φυγόδικους «λευκού κολάρου», δηλαδή πρόσωπα της υψηλής κοινωνίας που ενέχονται σε οικονομικά εγκλήματα. Πρόκειται για δραστηριότητα που δεν έχει πιστολίδια και κυνηγητά, αλλά μαύρα ταμεία και οφσόρ εταιρείες. Είναι οι ...
περιπτώσεις Χριστοφοράκου και Καραβέλα.
ΑΝ ΠΑΛΙ ΤΟ δούμε από τη σκοπιά της δημόσιας ζωής, η απόδραση Παλαιοκώστα με ελικόπτερο από τον Κορυδαλλό ήταν κοινωνικό σίριαλ. Αντιθέτως, η έξοδος Χριστοφοράκου και Καραβέλα από τη χώρα έχει σημασία πολιτική, αφού η υπόθεση Ζίμενς διαπλέκεται με τον δικομματισμό.

ΣΤΗΝ ΑΠΟΔΡΑΣΗ Παλαιοκώστα, ο Δένδιας ήταν μόνος. Στη φυγή Καραβέλα, εμπλέκεται και το υπουργείο Εξωτερικών. Είναι μάλιστα ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης, με ανακοίνωσή του, που υπέδειξε ότι η πρεσβεία της Ελλάδας στο Μοντεβιδέο έστειλε επείγον σήμα στο «κέντρο» στην Αθήνα το περασμένο Σαββατοκύριακο. Αλλά αυτό έκανε τέσσερις μέρες να φθάσει από τη Βασιλίσσης Σοφίας στη Μεσογείων.

ΜΗ ΦΑΝΤΑΖΕΣΤΕ ότι μαίνεται στο παρασκήνιο ένας πόλεμος Μητσοτακικών- Καραμανλικών. Σε πρόσφατη ομιλία του Δένδια στο «Ινστιτούτο Δημοκρατίας- Κωνσταντίνος Καραμανλής» δέσποζε η υψηλόσωμη φιγούρα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Ο επίτιμος λειτουργεί ως πρέσβης της οικογένειας στα εσωκομματικά. Φυσικά, ο Καραβέλας χάλασε το διπλάρωμα. Η υπόθεση Ζίμενς είναι ό,τι θα ήθελε να αποφύγει το μητσοτακαίικο. Τα χρονολόγια για το πότε έφθασε το τηλεγράφημα από την Ουρουγουάη στο ΥΠΕΞ και τι εσωτερική διανομή είχε ουδόλως ενθουσιάζουν το γραφείο της Ντόρας.

ΦΥΣΙΚΑ, ΤΑ πράγματα είναι απλά. Αν θεωρούσαν τους ενεχόμενους στην υπόθεση Ζίμενς ως ύποπτους φυγής, γιατί δεν τους επέβαλαν περιοριστικούς όρους; Το ερώτημα αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, αν συνυπολογίσει κανείς ότι οι κληθέντες σε απολογία- έξυπνοι άνθρωποι είναι- είχαν αντιληφθεί ότι τους πάνε για προφυλάκιση. Κάπως έτσι λέγεται ότι ο Χριστοφοράκος έκανε γονικές παροχές τα ακίνητά του. Και η οικογένεια Καραβέλα αγόρασε σπίτι στην Ουρουγουάη.

ΧΡΟΝΙΚΟ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΙΣΗΣ φυγής
{ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ} ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: