2.6.09

Φαντομάς μεταξύ δύο υπουργείων ...

Ρήγμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης προκαλεί η ανακολουθία ισχυρισμών μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών και Δικαιοσύνης σχετικά με όσα μεσολάβησαν από την ώρα που η Αθήνα ειδοποιήθηκε ότι ο εμπλεκόμενος στην υπόθεση Siemens κ. Χρ. Καραβέλας σχεδιάζει να διαφύγει μέχρι την έξοδό του από τη χώρα. Εξάλλου, μείζον πολιτικό θέμα δημιουργούν τα λογικά κενά στην επίσημη εκδοχή για τις αιτίες της καθυστέρησης έξι ημερών από τη στιγμή του επείγοντος σήματος στο υπουργείο Εξωτερικών μέχρι εκείνη της έκδοσης εντάλματος σύλληψης. Κάπως έτσι, ο κ. Καραβέλας έγινε...
φαντομάς αξιοποιώντας την ολιγωρία από τη γραφειοκρατία του ΥΠΕΞ να ενημερώσει την κ. Ντ. Μπακογιάννη, αλλά και την κωλυσιεργία στην επικοινωνία του Εξωτερικών με το υπ. Δικαιοσύνης. Η υπουργός Εξωτερικών πάντως, ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για την υπόθεση, σε εκδήλωση στο Ρέθυμνο.

Ο πρωθυπουργός, όπως ο ίδιος είπε (μιλώντας χθες στο Alter και στον Ν. Χατζηνικολάου), δεν ενημερώθηκε ποτέ για την ειδοποίηση από την Ουρουγουάη σχετικά με τα σχέδια του κ. Χρ. Καραβέλα, ενώ κάλυψε τους δύο υπουργούς ως προς τις προθέσεις τους.

Χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ν. Δένδιας «άδειασε» την υπουργό Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη επισημαίνοντας ότι το κρυπτογραφημένο σήμα της ελληνικής πρεσβείας στην Ουρουγουάη έφτασε με κλητήρα του υπουργείου Εξωτερικών στο υπουργείο Δικαιοσύνης, την Τετάρτη 27 Μαΐου 2009 στις 14:30 και όχι την Τρίτη 26 Μαΐου 2009, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Εξωτερικών. Πηγές προσκείμενες στον κ. Δένδια, πάντως, προσπαθούσαν να αμβλύνουν τις εντυπώσεις λέγοντας ότι η κυρία Μπακογιάννη προφανώς παραπλανήθηκε από τη γραφειοκρατία του υπουργείου της.

Για «ολιγωρία δημοσίων υπαλλήλων», άλλωστε, έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευάγγελος Αντώναρος, αρκούμενος στον «απαραίτητο διοικητικό έλεγχο», δηλαδή στην ένορκη διοικητική εξέταση η οποία διενεργείται στο υπουργείο έπειτα από εντολή της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη.

«Αργοί ρυθμοί»

Την άποψη αυτή υπερασπίστηκε και ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος δήλωσε ότι «η ελληνική δημόσια διοίκηση λειτουργεί με το δικό της ρυθμό, ο οποίος είναι βραδύς και ανεπαρκής, χωρίς καμιά αμφιβολία». Εκανε μάλιστα και μια προτροπή: «Μην αναζητείτε παραπέρα άλλα». Πρόσθεσε ότι οι πολιτικοί «ακόμη και για τους σεισμούς είναι υπεύθυνοι, αυτό είναι αναπόφευκτο και στο τέλος τέλος και οι πολιτικοί κάνουν καμιά φορά λάθη». Στη «γραφειοκρατία» επέρριψε την ευθύνη η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη (μιλώντας στο «Αχελώος TV»). Σύμφωνα με ενδείξεις, στο στόχαστρο βρίσκονται ο πρέσβης στο Μοντεβιδέο επειδή δεν χαρακτήρισε το τηλεγράφημά του «αμέσου επιδόσεως» και «ειδικού χειρισμού», η διεύθυνση Α8 που ανέλαβε τη μεταφορά του τηλεγραφήματος στο υπουργείο Δικαιοσύνης και πιθανώς σε άλλους ενδιάμεσους κρίκους (νεαρούς ακολούθους) που θα κληθούν να πληρώσουν το μάρμαρο.

Η ανακολουθία... εγγράφως

Διαφωνία, αλλά με... τακτ, Δένδια - Ντόρας για την απόδραση...
Και τα δύο έγγραφα είναι επίσημα. Πρόκειται για την ακρίβεια για δελτία Τύπου των υπουργείων Εξωτερικών και Δικαιοσύνης αντίστοιχα. Και συνιστούν τη σημαντικότερη απόδειξη ότι «κάτι» δεν λειτούργησε σωστά στο υπουργείο Εξωτερικών σε ό,τι αφορά στην «υπόθεση Καραβέλα». Συγκεκριμένα χθες το υπουργείο Εξωτερικών έκανε γνωστό ότι «η υπουργός Εξωτερικών ενημερώθηκε την Τρίτη 26 Μαΐου το πρωί και σε συνέχεια εντολής της το τηλεγράφημα (σ.σ.: από την πρεσβεία της Ουρουγουάης) εστάλη άμεσα στο υπουργείο Δικαιοσύνης με κλητήρα». Σε λιγότερο από 24 ώρες, όμως, θα «έβγαινε» η διάψευση από το υπουργείο Δικαιοσύνης. «Το κρυπτογραφημένο σήμα έφτασε με κλητήρα του υπουργείου Εξωτερικών την Τετάρτη 27 Μαΐου στις 14.30 κι όχι την Τρίτη 26 Μαΐου». Μάλιστα το Δικαιοσύνης στο δελτίο Τύπου αποδίδει τη λάθος ημερομηνία σε λανθασμένη αναφορά «μερίδας του Τύπου». Μόνο που, όπως προκύπτει από τα έγγραφα δίπλα, ήταν η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
ΣΠΑΝΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ E-T

Δεν υπάρχουν σχόλια: