3.5.09

Νέα κρούσματα...

Για 615 κρούσματα σε 18 χώρες κάνει λόγο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθώς κρούσματα της νόσου εμφανίζονται καθημερινά σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Στις ΗΠΑ, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Επιδημιών (CDC) ανέφερε ότι έχουν επιβεβαιωθεί 160 κρούσματα σε 21 πολιτείες.

Στον Καναδά, αναφέρθηκαν περίπου 30 νέα κρούσματα, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό τους σε 85. Επίσης, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι προσβλήθηκε ένα κοπάδι χοίρων στην Αλμπέρτα, από έναν Καναδό που επισκέφτηκε το Μεξικό. Τόσο ο Καναδός ασθενής όσο και οι χοίροι...

ανάρρωσαν ή αναρρώνουν, προσθέτει η υπηρεσία διαβεβαιώνοντας ότι «δεν απειλείται η υγιεινή των τροφίμων και το καναδικό χοιρινό κρέας είναι εγγυημένο». Για προληπτικούς λόγους πάντως, οι χοίροι έχουν τεθεί σε καραντίνα.

Κρούσματα επιβεβαιώθηκαν επίσης στη Νότια Κορέα, την Ιρλανδία και την Ιταλία.

Το Μπενίν έγινε η πρώτη χώρα της Αφρικής που ανέφερε ύποπτο κρούσμα., μια Ευρωπαία που ίσως προσβλήθηκε σε πρόσφατο ταξίδι της στο Μεξικό. Βρετανοί αξιωματούχοι ανέφεραν επίσης δυο νέα κρούσματα, αυξάνοντας το σύνολο στα 15.

Το Ισραήλ ανέφερε επίσης άλλο ένα κρούσμα, το τρίτο, και στην Ισπανία ο αριθμός των προσβληθέντων αυξήθηκε στους 20. Στη Γερμανία, ένας ασθενής μόλυνε έναν άλλο και μια νοσοκόμα, με αποτέλεσμα το σύνολο των κρουσμάτων να αυξηθεί στα 6.

Η Μαίρη Πωλ Κίνυ, στέλεχος της ΠΟΥ, εκτίμησε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως «είναι δυνατή η δημιουργία εμβολίου σε σχετικά σύντομη χρονική περίοδο», πιθανώς τέσσερις έως έξι εβδομάδες.
Στο μεταξύ, υπουργός Υγείας του Μεξικού Χοσέ Άνχελ Κόρδοβα δήλωσε ότι το ξέσπασμα του ιού της γρίπης Α μοιάζει να βρίσκεται «σε φάση σταθεροποίησης», ενώ η κυβέρνηση της χώρας επιχειρεί να μετριάσει τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης, ενώνοντας τη φωνή της με εκείνες του Καναδά και των ΗΠΑ, που τάχθηκαν κατά του μποϋκοτάζ του χοιρινού κρέατος.

Το Μεξικό ανέφερε το Σάββατο ότι ο απολογισμός της επιδημίας του ιού H1N1 έφθασε τους 19 νεκρούς και τα 454 κρούσματα, ενώ οι υπηρεσίες υγείας σε πολλές χώρες παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού και νέα κρούσματα παρουσιάζονταν σε πολλές εξ αυτών.

Σε απομόνωση έχουν τεθεί 41 Μεξικανοί στην Κίνα όπου οι αρχές εφαρμόζουν μέτρα καραντίνας μετά το πρώτο κρούσμα του ιού της γρίπης των χοίρων στην Ασία, όπως έγινε γνωστό την Κυριακή από μεξικανική διπλωματική πηγή στο Πεκίνο.

Το Μεξικό διαμαρτυρήθηκε για την ενέργεια αυτή των κινεζικών αρχών υποστηρίζοντας ότι «απομόνωσαν αδικαιολόγητα τους Μεξικανούς καθώς δεν παρουσίαζαν κανένα σύμπτωμα», ενώ σε αντίποινα, συνέστησε στους υπηκόους του «να μην ταξιδέψουν στην Κίνα».

Ζητεί αποθέματα Tamiflu
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε από τη φαρμακευτική εταιρεία Roche να «αναπτύξει» τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης του φαρμάκου Tamiflu για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος πανδημίας από τη γρίπη Α, όπως ανακοίνωσε η ίδια η ελβετική εταιρεία.

Η Roche στην ανακοίνωσή της διευκρινίζει ότι τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης «βρίσκονται καθ' οδόν για προώθηση στις χώρες που τα χρειάζονται σύμφωνα με τις οδηγίες του ΠΟΥ», χωρίς ωστόσο να αναφέρει ποιες χώρες είναι αυτές.

Μέχρι στιγμής, υπάρχουν μόνο δύο φάρμακα για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης: το Tamiflu και το Relenza της βρετανικής εταιρείας GlaxoSmithKline.

Το σύνολο των αποθεμάτων του Tamiflu της Roche αποτελείται από 2 εκατομμύρια δόσεις που διαθέτει ο ΠΟΥ και άλλα 3 εκατομμύρια που έχει η ίδια η εταιρεία. Την περασμένη εβδομάδα η Roche ανακοίνωσε ότι αύξησε την παραγωγή της για να ικανοποιήσει την αυξημένη ζήτηση του φαρμάκου.
Από το ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: