2.5.09

Αγριο παζάρι Μαξίμου-Παυλίδη...

Σε έναν σχεδιασμό που θυμίζει ολοένα και πιο έντονα «εσωκομματικό παζάρι» καταφεύγει πλέον η κυβέρνηση, προκειμένου να περιορίσει -όσο αυτό είναι δυνατόν- το πολιτικό κόστος από την υπόθεση Παυλίδη. Οι συζητήσεις στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αλλά και οι πιέσεις για παραίτηση προς τον πρώην υπουργό Αιγαίου εντείνονται όσο πλησιάζει η ημερομηνία διεξαγωγής της κρίσιμης ψηφοφορίας.
Ο στόχος του «παζαριού» είναι διπλός:

n Η αποφυγή των...
«διπλών εκλογών» τον Ιούνιο, μήνυμα το οποίο έχει ήδη φτάσει στους βουλευτές της ΝΔ.

n Η παραίτηση του κ. Αρ. Παυλίδη από το βουλευτικό αξίωμα, κάτι που, εάν συμβεί, θα απελευθερώσει -όπως σημειώνουν βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος- τη ΝΔ.
Για την επίτευξη αυτών των στόχων έχουν δραστηριοποιηθεί αυτές τις τελευταίες -πριν από την ψηφοφορία της Δευτέρας στη Βουλή- ημέρες κορυφαία στελέχη της ΝΔ, όπως είναι ο κ. Δημ. Σιούφας, ο διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Γ. Αγγέλου, αλλά και τα στελέχη της Ρηγίλλης κ. Ζαγορίτης και Τραγάκης.

Το «παζάρι» έχει ουσιαστικά τα εξής τέσσερα βασικά στάδια:

n Η προώθηση απαλλακτικού πορίσματος από την κυβερνητική πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής. Η κίνηση αυτή υλοποιήθηκε χθες και στο κείμενο - πόρισμα της πλειοψηφίας αθωώνεται πλήρως ο πρώην υπουργός και οι βουλευτές «έκλεισαν τα μάτια» στο θέμα των περίεργων κινήσεων των λογαριασμών του επιχειρηματία κ. Κλ. Ρούτση και του αδελφού του πρώην υπουργού, κ. Αν. Παυλίδη. Οι δε επισημάνσεις για την επαναπρόσληψη του συνεργάτη του, κ. Ζαχαρίου, είναι εξαιρετικά ήπιες, γεγονός που σαφώς δεν δημιουργεί πρόβλημα στον κ. Παυλίδη.

n Η προώθηση των «λευκών ψηφοδελτίων» ως διεξόδου εκτόνωσης των αντιδράσεων των βουλευτών της ΝΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Ρηγίλλης έχουν ανάψει το «πράσινο φως» στους βουλευτές που δεν επιθυμούν να στηρίξουν τον κ. Παυλίδη να αντιδράσουν διά του «λευκού». Χθες, άλλωστε, η υπουργός Εξωτερικών, κ. Ντ. Μπακογιάννη, ενέταξε τα λευκά ψηφοδέλτια στο πλαίσιο της «ψήφου κατά συνείδηση». Η ίδια απέφυγε να τοποθετηθεί, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαι μία από τους 300 βουλευτές που θα ψηφίσει κατά συνείδηση». Στην κυβέρνηση αναμένουν ότι τουλάχιστον 20 βουλευτές θα ρίξουν «λευκό» στην κάλπη, προκειμένου να καταγραφεί μια ισχυρή αντίδραση στα όσα είπε και έκανε ο πρώην υπουργός.

n Η απεμπλοκή του πρώην υπουργού από τη δεύτερη δικογραφία. Ηδη η κυβέρνηση, ως κίνηση καλής θέλησης προς τον κ. Παυλίδη, ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει ούτε στη συζήτηση ούτε στην ψηφοφορία για τη δεύτερη δικογραφία που αφορά την υπόθεση της Τήλου. Ουσιαστικά με αυτήν την κίνηση το Μέγαρο Μαξίμου αθωώνει, χωρίς καν να ερευνήσει το θέμα, τον πρώην υπουργό.

n Η πίεση για παραίτηση του κ. Παυλίδη. Ο κ. Καραμανλής θα ήθελε να συνεχίσει την κυβερνητική του πορεία χωρίς να έχει -από το βράδυ της Δευτέρας- στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του τον πρώην υπουργό. Οι βουλευτές της ΝΔ εντείνουν τις πιέσεις τους και χθες στη λίστα εκείνων που ζητούν την παραίτηση Παυλίδη προστέθηκε και ο κ. Μ. Χαρακόπουλος, ο οποίος κάλεσε τον πρώην υπουργό «να ζητήσει ο ίδιος την παραπομπή του στη δικαιοσύνη και να υποβάλει την παραίτησή του».

Το εάν θα παραιτηθεί ο πρώην υπουργός ή όχι θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Στο Μέγαρο Μαξίμου ελπίζουν ότι θα ανταποκριθεί στις κινήσεις της κυβέρνησης (απόρριψη της δεύτερης δικογραφίας και μη παραπομπή) και θα κάνει και εκείνος από την πλευρά του την κίνηση, η οποία δεν είναι άλλη από την παραίτηση.
Του Γιάννη Σαραντάκου από το ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: