2.5.09

Είσοδο τρομοκρατών στη Δύση μέσω Ελλάδας βλέπουν οι ΗΠΑ...

Δεν ξεχνάνε ακόμη τη "17Ν" ...
Το ενδεχόμενο η Ελλάδα να μετατραπεί σε σημείο εισόδου τρομοκρατικών στοιχείων από τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασία προς την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχεί ιδιαίτερα την Ουάσιγκτον, όπως αποδεικνύεται και από το κείμενο της ετήσιας έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία (έτος 2008) που δόθηκε προχθές στη δημοσιότητα. Κατά τα άλλα, στην έκθεση επισημαίνεται η αύξηση των επιθέσεων αναρχικών εναντίον και αμερικανικών στόχων μετά τα γεγονότα του περασμένου Δεκεμβρίου. Η Οργάνωση «17 Νοέμβρη» εξακολουθεί να απασχολεί την Ουάσιγκτον, σαφής ένδειξη ότι πιστεύει πως η εξάρθρωσή της δεν έχει ολοκληρωθεί.

Σχολιάζοντας την έκθεση, το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε μια λιτή και ουδέτερη ανακοίνωση:

«Το απόσπασμα που αφορά την Ελλάδα είναι σύντομο. Επισημαίνει τις προσπάθειες της ελληνικής πλευράς για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και επαναλαμβάνει προηγούμενες επισημάνσεις,ενημερωμένες με σύντομες αναφορές σε πραγματικά περιστατικά του 2008». Και επιφυλάσσεται να προβεί στις...

«δέουσες ενέργειες» , εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί σκόπιμο.

Οπως υπολογίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο αριθμός των εισερχόμενων στην Ελλάδα λαθρομεταναστών από το Αιγαίο αυξήθηκε δραματικά το προηγούμενο έτος. Και ανεβάζει τον αριθμό των λαθρομεταναστών που συνελήφθησαν στις 100.000. Η πλειονότητα των ατόμων αυτών προέρχεται από χώρες της Μέσης Ανατολής και της Νότιας Ασίας. Ο κυριότερος όμως φόβος των Αμερικανών είναι ότι στα κύματα των λαθρομεταναστών θα μπορούσαν να παρεισφρήσουν τρομοκρατικά στοιχεία με προορισμό άλλες ευρωπαϊκές χώρες ή και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τον κίνδυνο να μετατραπεί η χώρα μας σε διάδρομο τρομοκρατών προς τη Δύση είχε επισημάνει και ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ σε πρόσφατη ενημέρωσή του προς τους διπλωματικούς συντάκτες.

Ηκοινωνική αναταραχή αλλά και οι τρομοκρατικές επιθέσεις που ακολούθησαν τα γεγονότα του περασμένου Δεκεμβρίου απασχολούν επίσης την έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. Οπως σημειώνεται, «κατά τη διάρκεια του έτους,αυτοαποκαλούμενοι “αναρχικοί” επετέθησαν σε τράπεζες, αστυνομικά τμήματα και άλλους “ιμπεριαλιστικούς- καπιταλιστικούς στόχους” χρησιμοποιώντας βόμβες και κοκτέιλ μολότοφ». Υπογραμμίζεται ότι οι επιθέσεις λαμβάνουν χώρα κυρίως τις νυχτερινές ώρες, χωρίς να υπάρχουν θύματα. Μεταξύ των στόχων είναι και αρκετές αμερικανικές επιχειρήσεις.

Οι Αμερικανοί δεν ξεχνούν επίσης τη «17 Νοέμβρη». Επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι ακόμη και καταδικασθέντα μέλη της οργάνωσης, όπως οΔ. Κουφοντίνας , εξέδωσαν ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στον Τύπο με την οποία καλούν σε«άμεση δράση» που«θα πλήξει το καπιταλιστικό σύστημα». Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν πειστεί ότι όλα τα μέλη της οργάνωσης έχουν συλληφθεί και ότι αυτή έχει εξαρθρωθεί. Για τον λόγο αυτόν και αναφέρεται ότι η ισχύς της «17 Νοέμβρη» παραμένει «άγνωστη», αλλά«υπολογίζεται ότι είναι μικρή».

Οσον αφορά τον «Επαναστατικό Αγώνα», επισημαίνεται η επανεμφάνισή του μετά την ανάληψη της ευθύνης των επιθέσεων εναντίον λεωφορείου των ΜΑΤ στις 23 Δεκεμβρίου 2008, καθώς και για την τοποθέτηση βόμβας που εξουδετερώθηκε από την Αστυνομία στις 24 Οκτωβρίου έξω από τα κεντρικά γραφεία της πετρελαϊκής εταιρείας Shell. Στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων που υπάρχει στην έκθεση αναφέρεται και το όνομα των «Επαναστατικών Πυρήνων». Στα θετικά καταγράφεται η στενή συνεργασία των ελληνικών και των αμερικανικών αρχών σε θέματα τρομοκρατίας, ιδιαίτερα όσον αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών σε θέματα δικαιοσύνης αλλά και την εκπαίδευση αστυνομικών και τελωνειακών. Παράλληλα αναφέρεται η συμμετοχή της Αθήνας στη νατοϊκή δύναμη στο Αφγανιστάν, το οποίο άλλωστε θεωρείται το μείζον μέτωπο στη μάχη κατά της διεθνούς τρομοκρατίας.
Από ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: