2.5.09

Στα… βήματα του Ίκαρου...



Το όνειρο του ανθρώπου ήταν πάντα να πετάξει νιώθοντας την αίσθηση της ελευθερίας, που αισθάνεται και ένας αητός. Από την εποχή του Ίκαρου οι προσπάθειες ήταν πολλές και τις περισσότερες φορές αποτυχημένες.
Σήμερα πια η δυνατότητα αυτή υπάρχει και ο τρόπος είναι απλός: ο άνθρωπος μπορεί πλέον να μιμηθεί τα πουλιά χρησιμοποιώντας μια απλή πτητική μηχανή, το αλεξίπτωτο πλαγιάς, γνωστό και ως παραπέντε, από τις γαλλικές λέξεις para, που σημαίνει αλεξίπτωτο και pente, που είναι η πλαγιά.
Το αλεξίπτωτο, ως ιδέα, εμφανίστηκε την εποχή του Λεονάτντο Ντα Βίντσι, Leonardo da Vinci, όμως, άλμα έγινε για ...

πρώτη φορά το 1919 στην Αμερική από τον Λέσλι Έρβιν. Στη σύγχρονη εποχή εμφανίστηκε στην αρχή με στρογγυλό σχήμα, αλλά τη δεκαετία του 1970 πήρε μορφή παραλληλόγραμμου.

Την ίδια εποχή περίπου άρχισε και η χρήση του από Γάλλους ορειβάτες, οι οποίοι ήθελαν ένα γρήγορο τρόπο για να κατέβουν από τα βουνά, στα οποία ανέβαιναν με κόπο. Αν και η ιστορία του είχε ξεκινήσει τη δεκαετία του 1960 από ένα πρόγραμμα της αμερικανικής NASA, ο γάλλος Ροζέ Φιγιόν θέλησε να πειραματιστεί περισσότερο και κατάφερε να κατασκευάσει ένα αλεξίπτωτο ικανό να ταξιδεύει και όχι να πέφτει προς τα κάτω αμέσως. Για πρώτη φορά το χρησιμοποίησε το 1982, όταν απογειώθηκε από την κορυφή του Μον Μπλαν και προσγειώθηκε μετά από είκοσι λεπτά στο Σαμονί.


Κάπως έτσι γεννήθηκε το άθλημα του παραπέντε, που γρήγορα γνώρισε πολλούς φίλους. Στη δεκαετία του 1980 άρχισαν να δημιουργούνται και οι πρώτες εταιρείες για τους λάτρεις του σπορ, ενώ από το 1985 έχει χαρακτηριστεί ολυμπιακό άθλημα, αν και δεν έχει περιληφθεί ως τώρα σε πρόγραμμα διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων.
Στην Κεντρική Ευρώπη είχε ραγδαία άνοδο κι έτσι δεν άργησε να φτάσει και στην Ελλάδα στα τέλη της ίδιας δεκαετίας από κάποιους τολμηρούς, που το γνώρισαν στο εξωτερικό, το αγάπησαν και θέλησαν να το διαδώσουν. Πολύ σύντομα οργανώθηκε σαν άθλημα στις αερολέσχες και το 1992 έγινε και το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα.

Άλλωστε, η Ελλάδα διαθέτει ιδανικό κλίμα για πτήσεις με αλεξίπτωτο πλαγιάς, καθώς όσο πιο ξηρό είναι το κλίμα μιας περιοχής ή μιας χώρας, τόσο καταλληλότερο για την ανάπτυξη του αθλήματος.

Τι είναι, όμως, ακριβώς το παραπέντε;

Είναι ένα ειδικό αλεξίπτωτο με σχήμα αεροπορικής πτέρυγας, ώστε να εκμεταλλεύεται τον άνεμο και τα ρεύματα και να μην προσγειώνεται αμέσως στο έδαφος. Είναι μεγαλύτερο σε διαστάσεις και όγκο από τα κανονικά αλεξίπτωτα, ζυγίζει από 10- 15 κιλά, αλλά παρέχει μεγαλύτερη ευχέρεια χειρισμών, με αποτέλεσμα ο χειριστής του να το κατευθύνει με απόλυτη ακρίβεια στο σημείο που θέλει. Ο πιλότος κάθεται δεμένος με ειδική ζώνη σε ένα «κάθισμα», το οποίο κρέμεται κάτω από το αιωρόπτερο. Μετακινώντας ανάλογα το βάρος του και αξιοποιώντας τα ανοδικά ρεύματα του αέρα, μπορεί να το κατευθύνει όπως επιθυμεί. Ανάλογα με το βαθμό εκπαίδευσης του, μπορεί να φτάσει σε ύψος 5.000 μέτρων και να παραμείνει στον αέρα ακόμη και για 10 συνεχείς ώρες.


Πρόκειται για ένα άθλημα, με το οποίο μπορούν να ασχοληθούν, άντρες , γυναίκες κάθε ηλικίας, ακόμη και τα παιδιά, όλες τις εποχές του χρόνου. Βέβαια, προτιμότερο είναι να υπάρχει σχετικά καλή φυσική κατάσταση, ψυχική και πνευματική διαύγεια, αλλά και παρατηρητικότητα.

Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να απευθυνθεί σε μια ειδική σχολή, από αυτές που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα, για να διδαχθεί τις βασικές αρχές του αθλήματος. Η βασική εκπαίδευση διαρκεί συνήθως μία με δύο εβδομάδες. Απαραίτητα είναι το κράνος και τα μποτάκια ορειβατικού τύπου, γάντια για την προστασία των χεριών, καθώς και άνετα και ζεστά ρούχα. Όσο για τον αθλητικό εξοπλισμό, μπορεί να νοικιαστεί από τη σχολή, ενώ όποιος επιθυμεί να ασχοληθεί περισσότερο, θα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν θεωρείται ιδιαίτερα ακριβός ο εξοπλισμός του.
www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: