1.5.09

Πέρασε και στην Ασία η «νέα γρίπη»...


Ο αριθμός των ασθενών ανέβηκε στους 331...
Το Χονγκ Κονγκ επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα στην Ασία. Πρόκειται για έναν 25χρονο Μεξικανό ο οποίος έφτασε στο Χονγκ Κονγκ χθες και παρουσίασε πυρετό. Ο Μεξικανός νοσηλεύεται και η κατάστασή του περιγράφεται «σταθερή».
Τα κρούσματα της γρίπης των χοίρων που επιβεβαιώθηκαν στο Μεξικό αυξήθηκαν ενώ ο συνολικός αριθμός των ασθενών διεθνώς φτάνει τους 331σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Η Δανία είναι από τις τελευταίες χώρες που ανακοίνωσαν ότι έχουν κρούσμα.
Σύμφωνα με τις...

μεξικανικές αρχές, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα από τη γρίπη των χοίρων στη χώρα αυξήθηκαν σε 343, εκ των οποίων τα 15 ήταν θανατηφόρα.

Ο αριθμός των θυμάτων που ανακοινώνει ο ΠΟΥ είναι μικρότερος από τον αντίστοιχο που ανακοινώνουν οι χώρες, γιατί ο διεθνής οργανισμός ακολουθεί συγκεκριμένη διαδικασία επαλήθευσης των κρουσμάτων που αναφέρονται.

Στις Ην. Πολιτείες εντείνονται οι ανησυχίες για την εξάπλωση του ιού καθώς οι ασθενείς έχουν ξεπεράσει τους 100. Σχεδόν 300 σχολεία έκλεισαν σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Όπως έγινε νωρίτερα γνωστό, το Μεξικό θα ζητήσει "εξηγήσεις" από τις χώρες που διέκοψαν ή περιόρισαν τις εισαγωγές μεξικανικών προϊόντων λόγω της επιδημίας της γρίπης Α, όπως για παράδειγμα του χοιρινού κρέατος. Το Μεξικό θα ζητήσει επισήμως, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου οι χώρες αυτές να δώσουν μια εξήγηση για τους περιορισμούς που επέβαλαν και "την επιστημονική βάση τους" δήλωσε υπουργός της κυβέρνησης.

Δεκαπέντε χώρες, μεταξύ των οποίων η Κίνα και η Ρωσία, απαγόρευσαν ή επέβαλαν περιορισμούς στις εισαγωγές χοιρινού κρέατος και συναφών προϊόντων από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό.

Στην Ευρώπη
Στο μεταξύ ψυχραιμία και στάση αναμονής τηρεί η Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την νέα γρίπη με τους υπουργούς της να αποφεύγουν για την ώρα να πάρουν δραστικά μέτρα, όπως τον περιορισμό ταξιδιών.

Οι υπουργοί Υγείας των «27» που συνεδρίασαν στο Λουξεμβούργο αποφάσισαν να εργαστούν «χωρίς καθυστέρηση» με τις φαρμακοβιομηχανίες για την παρασκευή ενός πιλοτικού εμβολίου κατά του ιού. Αποφάσισαν ακόμη τη σύσταση επιτροπής ειδικών για την παρακολούθηση και τον συντονισμό των μέτρων πρόληψης της διάδοσης και ενημέρωσης του κοινού που παίρνουν τα κράτη-μέλη.

Επιπλέον, οι υπουργοί ξεκαθάρισαν ότι δεν υπάρχει άμεση σχέση του ιού με την κατανάλωση χοιρινού κρέατος ενώ συμφώνησαν πως η νέα μορφή γρίπης των χοίρων θα προσδιορίζεται με τον κοινό ευρωπαϊκό ορισμό «ιός της νέας γρίπης» (novel flu virus), σε μία προσπάθεια να αποτρέψουν αρνητικές επιδράσεις στη βιομηχανία τροφίμων και κυρίως στην κτηνοτροφία.

Το Συμβούλιο κατέληξε ομόφωνα στη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, βάσει των συστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Συνολικά
Με το Χονγκ Κονγκ και τη Δανία γίνονται 13 συνολικά οι χώρες στις οποίες επιβεβαιώθηκε ότι υπάρχουν κρούσματα. Οι άλλες 11 χώρες, στις οποίες την ύπαρξη κρουσμάτων επιβεβαίωσε και ο ΠΟΥ είναι οι εξής:

-Μεξικό
-ΗΠΑ
-Καναδάς
-Νέα Ζηλανδία
-Γερμανία
-Ισραήλ
-Αυστρία
-Ολλανδία
-Ελβετία
-Ισπανία
-Βρετανία

Στη Γερμανία, οι αρχές επιβεβαίωσαν ότι μια νοσοκόμα, η οποία παρείχε ιατρική φροντίδα σε ασθενή με γρίπη, προσβλήθηκε από τον ίδιο ιό. Πρόκειται για την πρώτη περίπτωση μετάδοσης του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο στη Γερμανία.
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: