2.5.09

Πεντάστερος! ...

Το πέμπτο ευρωπαϊκό τρόπαιο της ιστορίας του θα διεκδικήσει ο Παναθηναϊκός! Σε έναν συγκλονιστικό ημιτελικό επικράτησε του Ολυμπιακού με 84-82 βάζοντας τέλος στην κακή παράδοση του Τελ Αβίβ και της Σαραγόσα. Αντίπαλος των «πράσινων» την Κυριακή (21:00) θα είναι η ΤΣΣΚΑ Μόσχας σε μία ρεβάνς του προπέρσινου τελικού. Πέκοβιτς με 20, Μπατίστ με 19, αλλά και οι Γιασικεβίτσιους και Σπανούλης με 18 πόντους ξεχώρισαν. Οι «ερυθρόλευκοι», από τους οποίους ξεχώρισαν Παπαλουκάς και Γκριρ, θα αρκεστούν στην παρηγοριά που προσφέρει ο μικρός τελικός απέναντι στην Μπαρτσελόνα.

Οι δύο προπονητές άρχισαν τον αγώνα με στόχο τον αιφνιδιασμό του αντιπάλου, με τον Παναγιώτη Γιαννάκη να αφήνει στον πάγκο Γκριρ και Μπουρούση (ξεκίνησαν Πάργκο, Χαλπερίν, Τσίλντρες, Πρίντεζης και Βούιτσιτς) και τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς Διαμαντίδη και Μπατίστ (ξεκίνησαν Σπανούλης, Νίκολας, Περπέρογλου, Φώτσης και Πέκοβιτς). Οι «πράσινοι» είδαν καλύτερα αποτελέσματα, αφού πέτυχαν τους πρώτους 7 πόντους του αγώνα με τον Περπέρογλου να σημειώνει τους 4 εξ αυτών. Συνέχισαν να ...

έχουν τον έλεγχο του αγώνα και κατάφεραν να ξεφύγουν μέχρι και με +8, 13-21. Το σχέδιο φάνταζε απλό, αλλά ο Ολυμπιακός αδυνατούσε να βρει «απαντήσεις»: Η μπάλα περνούσε στον Πέκοβιτς ή τον Μπατίστ με τους συμπαίκτες τους (όλους ικανούς σουτέρ) να τραβούν στις γωνίες τους αντιπάλους τους και οι δύο «ψηλοί» τελείωναν τις φάσεις στο ένας εναντίον ενός με τον αντίπαλο σέντερ. Η είσοδος του Θοδωρή Παπαλουκά «συμμάζεψε» την κατάσταση για τους «ερυθρόλευκους», οι οποίοι με τις εξαιρετικές ατομικές ενέργειες και τα εύστοχα μακρινά σουτ του Λιν Γκριρ πλησίασαν στον πόντο (21-22). Ένα καλάθι του Γιασικεβίτσιους και το τρίποντο του Σπανούλη με την εκπνοή έφεραν το «τριφύλλι» προηγούμενο με 21-27 στο τέλος της περιόδου.

Ο Παναθηναϊκός δεν άλλαξε επιθετική φιλοσοφία στη δεύτερη περίοδο. Και γιατί να το έπραττε, αφού είχε αποτελέσματα. Ο Πέκοβιτς σημείωσε γρήγορα 8 πόντους (15 συνολικά) διαμορφώνοντας το 28-35 προτού δώσει τη θέση του στον Μπατίστ για να πάρει ανάσες συνεχίζοντας το έργο του. Ο οίστρος του Γκριρ, που πέτυχε 9 πόντους στη δεύτερη περίοδο, κρατούσε τον Ολυμπιακό στο παιχνίδι. Κι όταν άρχισαν οι κακές επιλογές από τους παίκτες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς οι Πειραιώτες ισοφάρισαν (39-39 και 41-41) για να ολοκληρωθεί το πρώτο ημίχρονο με ένα απίστευτο ανάποδο φόλοου του Φώτση και σκορ 41-43.

Ο Ολυμπιακός άρχισε με 5 αναπάντητους πόντους το δεύτερο ημίχρονο και πήρε προβάδισμα για πρώτη φορά στον αγώνα με 46-43, χάρη σε ένα γκολ-φάουλ του Βούιτσιτς. Ο Παναθηναϊκός απάντησε με ένα 0-7 προσπερνώντας με 46-50, όμως 6 συνεχείς πόντοι από τον Βούιτσιτς και ένα εντυπωσιακό καλάθι του Τσίλντρες έφεραν τους «ερυθρόλευκους» για πρώτη φορά στο +4 (54-50) αναγκάζοντας τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς να ζητήσει εσπευσμένα τάιμ άουτ. Οι δύο ομάδες συνέχιζαν να βαδίζουν σε λεπτές ισορροπίες και να συμπορεύονται στο σκορ. Τσίλντρες και Μπατίστ πρόσφεραν δύο εντυπωσιακά καρφώματα (54-54), ενώ Τεόντοσιτς και Γιασικεβίτσιους δύο τρίποντες «βόμβες» (56-56) αποδεικνύοντας πως ακόμη και σε τόσο κρίσιμα ματς υπάρχει πάντα χώρος για θέαμα. Ο Λιθουανός γκαρντ με ένα ακόμη τρίποντο και ο Μάικ Μπατίστ έκαναν το 60-66, με τον Αμερικανό πάουερ φόργουορντ να προσφέρει ακόμη μία στιγμή για highlight κάνοντας τάπα στον Παπαλουκά 10’’ πριν το τέλος της περιόδου, η οποία όμως είχε happy end για τους τυπικά γηπεδούχους, καθώς ο Μπουρούσης με τρίποντο διαμόρφωσε το σκορ σε 63-66.

Με το ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου ο εξαιρετικός Τσίλντρες μείωσε κι άλλο, σε 65-66, αλλά γρήγορα ήρθαν οι απαντήσεις από τον Παναθηναϊκό, πρώτα με τον Μάικ Μπατίστ που συνέχιζε να φθείρει (με πόντους και φάουλ) τους αντιπάλους και εν συνεχεία με τον Γιασικεβίτσιους, ο οποίος με ακόμη ένα τρίποντο έφερε την ομάδα του στο +8 (65-73)για πρώτη φορά μετά το πρώτο δεκάλεπτο και 7:43 πριν το τέλος. Ο Ολυμπιακός όμως αποδείχτηκε πολύ σκληρός για να πεθάνει και με 6 συνεχείς πόντους πλησίασε ξανά σε απόσταση καλαθιού (71-73), προτού ένα τρίποντο του Βασίλη Σπανούλη κάνει το 71-76. Είχε σημάνει πλέον η ώρα των μεγάλων παικτών. Ο Γιασικεβίτσιους έδειξε να «καθαρίζει» το ματς για τον Παναθηναϊκό, όταν και πάλι με σουτ τριών πόντων έγραψε το 74-81, 2:39 για το τέλος, αλλά αρκούσε μία μαγική ασίστ στον Παπαλουκά κι ένα τρίποντο του «Τεό» για να έχουμε και πάλι ντέρμπι 34’’ μετά (79-81). Ο Βούιτσιτς με 1/2 βολές στο 1:38 πριν τη λήξη έκανε το 80-81 και ο Πέκοβιτς τον μιμήθηκε λίγο αργότερα (80-82). Το ματς ήρθε σε ίσα με δύο πόντους του Μπουρούση από τη γραμμή, όμως με ένα καλάθι του Πέκοβιτς οι «πράσινοι» ανέκτησαν το προβάδισμα και το καλάθι αυτό έμελε να είναι το νικητήριο, αφού ένα τρίποντο του Βούιτσιτς και στην τελευταία επίθεση ένα χουκ του Μπουρούση και δύο φόλοου δεν βρήκαν στόχο.

Δεκάλεπτα: 21-27, 41-43, 63-66, 82-84.

Ολυμπιακός(Γιαννάκης) : Παπαλουκάς 9 (5 ασίστ), Τσίλντρες 11, Βούιτσιτς 14, Μπουρούσης 10 (7 ριμπ.), Χαλπερίν 4, Γκριρ 18, Πρίντεζης 9, Έρτσεγκ 4, Τεόντοσιτς 3, Βουγιούκας, Πάργκο.

Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς) : Σπανούλης 18, Περπέρογλου 4, Μπατίστ 19, , Πέκοβιτς 20, , Γιασικεβίτσιους 18 (5 ασίστ), Φώτσης 5, Νίκολας, Διαμαντίδης, Τσαρτσαρής, Κέτσμαν

Χρήστος Ρομπόλης από το Βερολίνο, για το sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: