25.4.09

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο πανδημίας...

Τα κρούσματα γρίπης των χοίρων στο Μεξικό και τις ΗΠΑ μπορεί εν δυνάμει να προκαλέσουν μια πανδημία, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) , διευκρινίζοντας ωστόσο ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πει κανείς αν αυτό πράγματι θα συμβεί.

«Μπορεί εν δυνάμει να γίνει πανδημία, επειδή μολύνει ανθρώπους», δήλωσε η Μάργκαρετ Τσαν, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με δημοσιογράφους από την έδρα του ΠΟΥ στη Γενεύη, και τόνισε πως η κατάσταση είναι σοβαρή. «Κατά την εκτίμηση του ΠΟΥ, η κατάσταση είναι...

σοβαρή», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την Τσαν, αυτός ο νέος ιός της γρίπης δεν έχει ακόμη κατανοηθεί πλήρως και η κατάσταση εξελίσσεται γρήγορα. Οι χώρες που δεν έχουν πληγεί «πρέπει να εντείνουν την επιφυλακή τους», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η εξέλιξη της κατάστασης είναι «απρόβλεπτη».

Παρόλα αυτά, υποστήριξε πως είναι «πρόωρο σ' αυτό το στάδιο» να ανακοινώσει ο ΠΟΥ οποιεσδήποτε ταξιδιωτικές οδηγίες, καθώς χρειάζονται καλύτερη ανάλυση των κρουσμάτων καθώς και πρόσθετα κλινικά δεδομένα.

Μια έκτακτη επιτροπή εμπειρογνωμόνων, που θα συνεδριάσει σύντομα, θα συμβουλεύσει την γενική διευθύντρια του ΠΟΥ σχετικά με ζητήματα, όπως η ενδεχόμενη αλλαγή του επιπέδου συναγερμού πανδημίας του οργανισμού, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 3 σε μια κλίμακα από το 1 ως το 6.
Πηγή ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: