25.4.09

Εξήντα θάνατοι από γρίπη των χοίρων στο Μεξικό – κρούσματα και στις ΗΠΑ...


Έξαρση φαίνεται να σημειώνει η γρίπη των χοίρων καθώς έχει προκαλέσει το θάνατο 60 ανθρώπων στο Μεξικό από τα μέσα Μαρτίου και έχει επεκταθεί στις νότιες ΗΠΑ. Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ένα μεταλλαγμένο τύπο του ιού, που συνδυάζει στελέχη ιών ανθρώπων, χοίρων και πτηνών.
Την Παρασκευή οι μεξικανικές αρχές διέταξαν το κλείσιμο των σχολείων και την έναρξη εμβολιασμών. Περίπου 800 άνθρωποι στη χώρα θεωρείται ότι ενδέχεται να έχουν μολυνθεί από τον ιό.
Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε ότι «υπάρχει...
ασυνήθιστη κινητικότητα στην εμφάνιση ασθενειών που μοιάζουν με γρίπη» στην περιοχή. Σύμφωνα με την ίδια 57 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πρωτεύουσα του Μεξικό και άλλοι τρεις στο κεντρικό Μεξικό. Επίσης η Φαδέλα Τσαίμπ ενημέρωσε ότι περίπου 800 κρούσματα γρίπης εξετάζονται, ώστε να διαπιστωθεί αν πρόκειται για την γρίπη των χοίρων.

Ο υπουργός Υγείας της χώρας κ. Κόρντοβα δήλωσε ότι ο ιός μεταλλάχθηκε και από τους χοίρους άρχισε να προσβάλλει και τους ανθρώπους και κάλεσε τους πολίτες να παίρνουν προληπτικά μέτρα, όπως να αποφεύγουν τις χειραψίες.

Επτά κρούσματα στις ΗΠΑ

Επτά μη θανατηφόρα κρούσματα γρίπης στο μεταξύ έχουν εντοπιστεί στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με αρμόδια υπηρεσία Υγείας (Κέντρο για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Επιδημιών - Centers for Disease Control and Prevention), μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστωθεί σχέση μεταξύ των κρουσμάτων του Μεξικού με αυτά των ΗΠΑ. Πάντως εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, δήλωσε ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες παρακολουθούν στενά τις δύο περιπτώσεις.

Επιστήμονες της υπηρεσίας, δήλωσαν μετά την εξέταση των ασθενών ότι ο νέος τύπος της γρίπης, συνδυάζει στελέχη ιών από ανθρώπους, χοίρους και πτηνά. «Είναι η πρώτη φορά που βλέπω ιό με ένα στέλεχος της γρίπης των πτηνών, δύο στελέχη της γρίπης των χοίρων και ένα στέλεχος της γρίπης που πλήττει ανθρώπους» δήλωσε ο Ντέιβ Ντέιγκλ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επτά αμερικανοί ασθενείς θεραπεύτηκαν πλήρως από τη γρίπη.
www.cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: