27.4.09

Βλέπουν κίνδυνο πανδημίας...

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Περικλής Δημητρολόπουλος
Συναγερμός σε ολόκληρο τον κόσμο για τον έλεγχο της εξάπλωσης της γρίπης των χοίρων
Συναγερμός έχει σημάνει σε ολόκληρο τον κόσμο- και στη χώρα μας όπου μπήκαν σε επιφυλακή οι Αρχές σε λιμάνια και αεροδρόμια- για τον έλεγχο της εξάπλωσης της γρίπης των χοίρων. Ο φονικός ιός έκανε την εμφάνισή του στο Μεξικό σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους και πέρασε τα σύνορα με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στις ΗΠΑ κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη δημόσια Υγεία, ενώ ύποπτα κρούσματα εξετάζονται στη Γαλλία και την Ισπανία.
Πρόκειται για τον...
μεγαλύτερο κίνδυνο πανδημίας που αντιμετωπίζει ο πλανήτης από το 1997, όταν η γρίπη των πτηνών στοίχισε τη ζωή σε περίπου 800 ανθρώπους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα μέχρι στιγμής εντοπίζεται στο Μεξικό όπου 86 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Στην Πόλη του Μεξικού των 20 εκατ. κατοίκων, σχολεία, μουσεία και κινηματογραφικές αίθουσες θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον μέχρι τις 6 Μαΐου. Πολλοί κάτοικοι προμηθεύτηκαν μπουκάλια με εμφιαλωμένο νερό και συσκευασμένα τρόφιμα. Στους πιστούς συστήθηκε χθες, Κυριακή, από τις Αρχές να αποφύγουν τον εκκλησιασμό, ενώ οι ποδοσφαιρικές ομάδες υποχρεώθηκαν να παίξουν μπροστά σε άδειες εξέδρες. Τρομοκρατημένοι ντόπιοι και τουρίστες έχουν καλύψει το πρόσωπό τους με χειρουργικές μάσκες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει τεθεί σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση της νόσου, καθώς «ο ιός μπορεί να εξελιχθεί, να μεταλλαχθεί και να γίνει πολύ πιο επικίνδυνος». Αύριο ο ΠΟΥ θα εξετάσει με 25 ειδικούς από ολόκληρο τον κόσμο, αν συντρέχει λόγος να ανεβάσει τον επίπεδο συναγερμού. Αυτήν τη στιγμή το επίπεδο συναγερμού έχει ορισθεί στον βαθμό 3 σε μια κλίμακα από το 1 (χαμηλός κίνδυνος για κρούσματα στον άνθρωπο) έως το 6 (πανδημία). Ο οργανισμός ανακοίνωσε ότι θα περάσει στον βαθμό 4, εάν ο ιός δείξει τις επόμενες ημέρες ανθεκτικότητα στη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ένα από τα στοιχεία που ανησυχεί τους ειδικούς είναι ότι τα περισσότερα από τα θύματα είναι μεταξύ 25 και 45 ετών.
TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: