22.4.09

Τα παιδιά του σεισμού...

Τα παιδιά της Λ' Ακουιλα γκρεμίζουν τον φόβο...
Οσο μεγάλος και αν είναι ο πόνος που προκάλεσε ο σεισμός στη Λ' Ακουιλα της Ιταλίας, όπου εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, νέοι από την ιταλική κωμόπολη δεν έχασαν την αισιοδοξία τους. Παρ' ότι οι νεκροί -ανάμεσά τους και μικρά παιδιά- είναι εκατοντάδες και οι άστεγοι χιλιάδες, οι 23 νέοι που βρέθηκαν για λίγες μέρες στη χώρα μας, ονειρεύονται τη μέρα που η πόλη τους θα ξαναζωντανέψει. Ολοι τους γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στη Λ' Ακουιλα.
Τα παιδιά έξω από την...

ιταλική πρεσβεία στην Αθήνα με τον συνοδό τους και πρόεδρο του Ελληνοϊταλικού Συνδέσμου Ευάγγελο Αλεξανδρή «Είναι όντως δύσκολο να γίνουν τα πράγματα όπως πριν. Θα πάρει σίγουρα καιρό. Ο πόνος, κυρίως για τον χαμό αγαπημένων προσώπων, είναι πολύ πρόσφατος. Ομως θα τα καταφέρουμε, αρκεί να εμπιστευτούμε και να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον. Εμείς οι νέοι πρέπει να δώσουμε δύναμη και κουράγιο στους μεγαλύτερους», είπε στην «Ε» η 14χρονη μαθήτρια Κιάρα Μπετσίλι, μία από τους 23 νέους. Τονίζοντας ότι «ο ρόλος του κράτους είναι καθοριστικής σημασίας. Πρέπει να τελειώσει γρήγορα ο έλεγχος που γίνεται τώρα στα σπίτια, για να διαπιστωθεί ποια χρειάζονται επισκευή και ποια πρέπει να γκρεμιστούν. Και το σημαντικότερο, τέρμα πια οι κακοτεχνίες».

«Ονειρεύομαι...»

Και ο 16χρονος μαθητής Λορέντζο Γκράντε είναι αισιόδοξος: «Ονειρεύομαι τη μέρα που τα πράγματα θα γίνουν όπως πριν από τον σεισμό. Εχασα 5 φίλους μου, ήταν μεγάλο το κακό που μας βρήκε από το πουθενά. Θυμάμαι την ώρα του σεισμού ότι όλα έγιναν τόσο γρήγορα, αμέσως κόπηκε το ρεύμα και παντού σκοτάδι. Ο πανικός ήταν τόσο μεγάλος, αλλά με τον καιρό θα σταθούμε ξανά στα πόδια μας». Αναφερόμενος στο ταξίδι του και την παραμονή του στη χώρα μας μάς είπε ότι «βοήθησε να ανακτήσουμε τις δυνάμεις μας. Αλλάξαμε παραστάσεις και είμαστε ακόμα πιο αισιόδοποι, χάρη και στη θερμή υποδοχή των Ελλήνων».

Ο 20χρονος Ντιέγκο Φέρσουλα, εργάτης σε οικοδομή, ένιωσε «συγκινημένος με την τόσο θερμή υποδοχή από τους Ελληνες, κάτι που είχαμε ανάγκη, μια και στη Λ' Ακουιλα ζούμε συνέχεια με τον φόβο ενός νέου σεισμού και περιμένοντας να τελειώσει η ανοικοδόμηση των σπιτιών μας, αφού τώρα ζούμε σε σκηνές. Μόλις ξαναμπούμε στα σπίτια μας, σιγά σιγά θα σταθούμε ξανά στα πόδια μας».

Και η 20χρονη Μπάρμπαρα Μπαρμπιέλι, φοιτήτρια Φιλοσοφικής, μας είπε ότι «όλοι οι κάτοικοι της Λ' Ακουιλα βρίσκονται σε συνεχή επιφυλακή και ετοιμότητα, ζουν με τον τρόμο, μήπως και ξαναγίνει σεισμός. Και πώς να μην είναι, ήταν πραγματικά τρομακτικό αυτό που μας συνέβη. Ενιωσα εκείνη τη στιγμή του σεισμού εντελώς απροστάτευτη και ανήμπορη να κάνω οτιδήποτε. Εχασα δύο φίλους μου, ευτυχώς η οικογένειά μου είναι όλοι τους καλά». Μιλώντας για την Ελλάδα και τους Ελληνες μας είπε χαρακτηριστικά: «Μια ζεστή αγκαλιά από ένα ζεστό λαό».

Σε σκηνές

Την πρωτοβουλία της εκδρομής στην Ελλάδα είχε ο Ελληνοϊταλικός Σύνδεσμος (www.grecia.it) που βρίσκεται στη Λ' Ακουιλα σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων που ανέλαβε τα έξοδα διαμονής των παιδιών. Ο πρόεδρος του Ελληνοϊταλικού Συνδέσμου, Ευάγγελος Αλεξανδρής, που ήταν και ο συνοδός των παιδιών, είπε στην «Ε» ότι «αυτή τη στιγμή στη Λ' Ακουιλα 15.000 άνθρωποι ζουν σε σκηνές, ενώ 25.000 μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία, 100 χλμ. έξω από την πόλη. Το κράτος πληρώνει τη διαμονή τους μέχρι τις 2 Μαΐου, τότε προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος που γίνεται στα σπίτια. Γιατί πολλά είναι τα σπίτια που οι ζημιές είναι τόσο σοβαρές που δεν επιδιορθώνονται και δεν είναι ασφαλή. Το συγκινητικό είναι ότι οι 15.000 παραμένουν στη Λ' Ακουιλα γιατί αρνούνται οι ίδιοι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και τον τόπο τους».

Τα παιδιά επιστρέφουν στην Ιταλία αύριο το απόγευμα. Πριν αναχωρήσουν θα επισκεφθούν τις Μυκήνες και το Ναύπλιο, ενώ χθες το απόγευμα τους υποδέχτηκε στην ιταλική πρεσβεία ο πρέσβης της Ιταλίας Τζιανπάολο Σκαράντε, ο οποίος δήλωσε στην «Ε»: «Από την πρώτη στιγμή που έγινε ο σεισμός, ήρθαν απλοί άνθρωποι από κάθε γωνιά της Ελλάδας εδώ στην πρεσβεία προσφέροντας ρούχα, πράγματα, μέχρι και χημικές τουαλέτες για να τα στείλουμε στη Λ' Ακουιλα. Προσφέρθηκαν να πάνε εκεί να βοηθήσουν σε ό,τι χρειαστεί, κάτι που αποδεικνύει τους ισχυρούς δεσμούς που έχουμε Ελληνες και Ιταλοί. Είμαστε και οι δύο συναισθηματικοί και ζεστοί λαοί και δυστυχώς και οι δύο χώρες σεισμογενείς».

Τα παιδιά την Κυριακή του Πάσχα ήταν προσκεκλημένα του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στο Τατόι και το Μ. Σάββατο συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη, ενώ επισκέφθηκαν την Ακρόπολη, το ιστορικό κέντρο της Αθήνας και όχι μόνο!
Της ΝΑΥΣΙΚΑΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗ Ελευθεροτυπία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: