14.8.22

Γιατί οι Αντετοκούνμπο ενοχλούν τους "πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια"...


Η Ελλάδα είναι γνωστή σε όλον τον πλανήτη (και όλες τις ηλικίες) για τα νησιά της. Για όσους αφιερώνουν λίγο χρόνο από τη ζωή τους για να κατανοήσουν φαινόμενα -μήπως και καταλάβουν προς τα πού πάει η ανθρωπότητα-, είναι η χώρα της οποίας η πολιτιστική κληρονομιά -κατά τους αρχαίους χρόνους- επηρεάζει έως σήμερα σημαντικά τον παγκόσμιο πολιτισμό...

Όχι με έναν, αλλά με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Δηλαδή; Μέσω της δημοκρατίας (η αρχαία αθηναϊκή δημοκρατία είναι η βάση όσων υπάρχουν σήμερα), της φιλοσοφίας, του θεάτρου, της αρχιτεκτονικής, των μαθηματικών, της σύστασης δικαστηρίων, της ιατρικής, της ιστορίας, της μυθολογίας και των Ολυμπιακών Αγώνων.

Θα έλεγε κάποιος πως όλα αυτά μας κάνουν και προοδευτικούς.

Mετά γίνεται trend το #not_my_national_team και δικαιώνονται αυτοί που πιστεύουν πως η Ελλάδα ήταν όντως μια εξαιρετική χώρα, πριν δυο χιλιάδες χρόνια. Όχι πια.

Να με συμπαθάς, αλλά θεωρώ πως φλερτάρει με την παράνοια η αντιφατική 'ικανότητα' συμπατριωτών μας να αδιαφορούν για το χρώμα του δέρματος των μουσικών (και των όποιων άλλων καλλιτεχνών) αγαπούν να ακολουθούν, των αθλητών που αγωνίζονται στους αγαπημένους τους συλλόγους (εγχώριους ή της αλλοδαπής) και να αρνούνται να κάνουν το ίδιο με τους Αντετοκούνμπο.

Τα τέσσερα αδέλφια που παίζουν μπάσκετ, κλήθηκαν στην Εθνική ανδρών στο μπάσκετ, για πρώτη φορά. Παρεμπιπτόντως, την ίδια χρονιά κλήθηκε ο Νικ Καλάθης με τον Τάιλερ Ντόρσι. Αμφότεροι γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στις ΗΠΑ, εν αντιθέσει με τους Αντετοκούνμπο που όλα τα χρόνια της ζωής τους τα έχουν ζήσει στην Ελλάδα.

Από επαγγελματική διαστροφή παρακολουθώ τι γράφεται στα social media για φαινόμενα που αδυνατώ να κατανοήσω. Στην περίπτωση του #not_my_national_team έμαθα από θιασώτες του 'κινήματος' πως οι Αντετοκούνμπο δεν έχουν Έλληνα πρόγονο. Και κάπου εκεί μάλλον χαλάει στο μυαλό τους η 'μαγιά'. Δεν τιμάται το 'πατρίς, θρησκεία, οικογένεια'.

Η βοήθεια της καθηγήτριας στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Λίζας Τσαλίκη κρίθηκε επιβεβλημένη, μήπως και καταλάβουμε όσοι εκπλαγήκαμε από τις έντονες αντιδράσεις, ποιος ήταν ο λόγος της ύπαρξης τους. 

Παρεμπιπτόντως, η κυρία Τσαλίκη είναι επικεφαλής της έρευνας για τις στάσεις και τις αντιλήψεις για τις μετανάστριες από αφρικανικές χώρες, που 'τρέχει' το πανεπιστήμιο της. Όσοι ενδιαφέρεστε μπορείτε να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο.

“Το 'πατρίς, θρησκεία, οικογένεια' όπως λειτουργεί στο μυαλό όσων το υπερασπίζονται, έχει συγκεκριμένο χρώμα δέρματος".

"Εφόσον είμαι αυτός ο άνθρωπος, που έχει στο μυαλό του το τρίπτυχο Έλληνας-λευκός-χριστιανός, ιδιότητες που συνήθως πηγαίνουν μαζί, έχω πρόβλημα.

Άλλο είναι να κάνουμε παρέα με ανθρώπους που έχουν άλλο χρώμα στο δέρμα, να χασκογελάμε και ίσως να φλερτάρουμε και άρδην διαφορετικό να φορούν το εθνόσημο στο στήθος. Εκεί αλλάζουν τα πράγματα. Ναι, η διαφορά είναι καθαρά στο χρώμα” που είναι διαφορετικό από εκείνο των Νικ Γκάλη και Πύρρου Δήμα.

Για να διαβασετε ολοκληρο το κειμενο, πατηστε ΕΔΩ...




Δεν υπάρχουν σχόλια: