16.5.22

Άκου κ. υπουργέ της Παιδείας...


Στο εμβληματικό έργο του Μπέρτολντ Μπρεχτ «Τρόμος και αθλιότητα του Γ` Ράιχ» παραπέμπει η απόφαση της Νίκης Κεραμέως να στραφεί ακόμη μια φορά δικαστικά εναντίον των εκπαιδευτικών συνδικάτων, στην ουσία εναντίον των εκπαιδευτικών.

To... ΥΠΑΙΘ διολισθαίνει όλο και περισσότερο σε αυταρχικές μεθόδους που γυρίζουν την ελληνική κοινωνία πολύ πίσω.

Παράλληλα με την παρουσία των ΜΑΤ στα Πανεπιστήμια και το όργιο βίας, για τρίτη φορά μέσα σε ένα περίπου χρόνο, η υπουργός Παιδείας προσφεύγει στα δικαστήρια κατά των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αυτή τη φορά προκειμένου να μην απεργήσουν μεθαύριο, 18 Μαΐου, κατά του διαγνωστικού διαγωνισμού της λεγόμενης Ελληνικής PISA.


Οι επιτελείς του Υπουργείου, χέρι χέρι με τους διανοούμενους της αυλής και της οθόνης, ψυχές μαραγκιασμένες από δημόσιες αμαρτίες, βιάζονται να υποδυθούν τον ρόλο αυτού που γελά καλά, επειδή γελά τελευταίος.

Ωστόσο, κι αν τα βουνά μοιάζουν ακίνητα, οι γεωλόγοι ξέρουν καλά πως ζούμε σε μια θάλασσα στεριάς. Το εκπαιδευτικό κίνημα οφείλει να σηκωθεί στις μύτες των ποδιών του, να διαπεράσει τα φράγματα των μέσων μαζικής ενημέρωσης, να συντρίψει τη ρητορική τού άδικου λόγου και να ορθώσει πύργο ατίθασο στη Σαλώμη του νεοφιλελευθερισμού που ετοιμάζεται να περιφέρει το κεφάλι της παιδείας προσφορά στους επιχειρηματίες της γνώσης.

Νίκη Κεραμέως, οι εκπαιδευτικοί έχουν πίσω τους την παράδοση του Δημήτρη Γληνού, του Μιχάλη Παπαμαύρου, της Έλλης Αλεξίου, της Ρόζας Ιμβριώτη, των μεγάλων δασκάλων του λαού μας. Εσύ έχεις πίσω σου την καρικατούρα των παιδονόμων με τον χάρακα που περιγράφει ο Ντίκενς στη βιομηχανική Αγγλία του 19ου αιώνα.

Είναι σίγουρο ότι θα μετρηθούμε στους δρόμους, εμείς και τα πρότυπά μας και θα δούμε με ποιανού το μέρος είναι η Ιστορία.

Χρήστος Κάτσικας

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: