16.5.22

Θεωρείο: Συμβούλιο στα Χανιά...


Από χθες Κυριακή και έως την ερχόμενη Τρίτη θα συνεδριάσει στα Χανιά, έπειτα από πρωτοβουλία της Ντόρας Μπακογιάννη, η Πολιτική Επιτροπή του Συμβουλίου της... Ευρώπης, με τη συμμετοχή του προέδρου της κοινοβουλευτικής συνέλευσης Tίνι Κοξ και αρκετών προέδρων εθνικών κοινοβουλίων, όπως ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Σερβίας. Η ατζέντα περιλαμβάνει σημαντικά ζητήματα για την Ελλάδα και την Ευρώπη, όπως η νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας, η διεθνής συνεργασία, η ασφάλεια στην Αν. Μεσόγειο αλλά κ αι στα Δ. Βαλκάνια. Τόσο η ελληνική όσο και η κυπριακή αντιπροσωπεία θα παρευρεθούν στο σύνολό τους στα Χανιά και θα έχουν την ευκαιρία να προωθήσουν τις ελληνικές θέσεις.

Καλεσμένος ο Βενιζέλος

Στα αμιγώς πολιτικά, έχει μεγάλο ενδιαφέρον πως η Ντόρα Μπακογιάννη κάλεσε και τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Βαγγέλη Βενιζέλο να τοποθετηθεί για τις εξελίξεις, ο οποίος μπορεί να μην είναι μέλος του Συμβουλίου, αλλά χαίρει εκτίμησης από την περίοδο που είχε θητεύσει σε αυτό.

Επικρατείας η Ολγα

Σας έγραφα χθες πως υπάρχει σενάριο η Ολγα Γεροβασίλη να είναι η επόμενη γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή την περίπτωση η πρώην υπουργός θα κερδίσει και μία θέση στο Επικρατείας, ανοίγοντας την όρεξη πολλών στην Αρτα να διεκδικήσουν την έδρα σε ένα νομό που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αρκετά δυνατός.

Το ΠΑΣΟΚ «κοιτάει» Βριλήσσια

Πολλοί στη Χαρ. Τρικούπη θα ήθελαν να δουν τον δήμαρχο Βριλησσίων Ξένο Μανιατογιάννη υποψήφιο βουλευτή με το ΠΑΣΟΚ στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας. Το σχετικό φλερτ μάλιστα έχει προχωρήσει. Η συζήτηση από μόνη της δείχνει τις υπόγειες ζυμώσεις που υπάρχουν στην Κεντροαριστερά, καθώς η εκλογή του Μανιατογιάννη στον Δήμο Βριλησσίων το 2019 είχε πανηγυριστεί δεόντως από τον… ΣΥΡΙΖΑ. Για τον Βόρειο, πάντως, ακούγεται έντονα και το όνομα της Μιλένας Αποστολάκη.

Υποψήφια η κόρη του Μπέη

Μένω στο ΠΑΣΟΚ. Στην Α΄ Αθήνας θα είναι υποψήφια η κόρη του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ και δημάρχου της πόλης Δημήτρη Μπέη, Ρωξάννη Μπέη, η οποία ήταν υποψήφια στις τελευταίες εκλογές με τον συνδυασμό του Παύλου Γερουλάνου. Η 31χρονη δικηγόρος συμβολίζει την ανανέωση που θέλει ο Ανδρουλάκης και μαζί με τον Παύλο Γερουλάνο και τον έμπειρο –και νυν βουλευτή– Κώστα Σκανδαλίδη αποτελούν μια δυνατή τριάδα στην πρώτη περιφέρεια της χώρας.

Συγχώνευση υπουργείων

Η συζήτηση για πιθανές συγχωνεύσεις υπουργείων έχει ξεκινήσει και την τροφοδότησε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην τελευταία του συνέντευξη, που υποστήριξε ανοικτά αυτή τη θέση. Ποια υπουργεία όμως μπορούν να συγχωνευτούν; Εκτός από το Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που είναι ένα σενάριο που έχει δει το φως της δημοσιότητας, υπάρχουν και άλλα: για παράδειγμα, θα μπορούσε το Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων να ενταχθεί στο Υποδομών, αλλά και το Περιβάλλοντος στο Πολιτικής Προστασίας. Υπάρχει όμως και το σενάριο το Υποδομών να συγχωνευτεί με το Ανάπτυξης. Γενικά σκέψεις υπάρχουν πολλές και η υλοποίησή τους θα εξαρτηθεί από τους πολιτικούς συσχετισμούς των επόμενων εκλογών.

Δεν ασχολήθηκε

Ενδιαφέρον έχει πως, όπως γίνεται πάντα σε αυτές τις διαδικασίες ώστε να εκφραστεί το όλον της παράταξης, ρωτήθηκε το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή εάν θέλει κάποια «εκπροσώπηση» στη νέα Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ. Η απάντηση ήταν αρνητική, καθώς ο Καραμανλής ουδέποτε έδωσε ιδιαίτερη βάση σε αυτές τις διαδικασίες της εσωκομματικής νομής της εξουσίας.

Φίλοι

Σας έλεγα τις προάλλες για τη στενή σχέση που έχει ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ Τζορτζ Τσούνης με τον Αδωνι Γεωργιάδη. Αντίστοιχα πολύ στενή σχέση υπάρχει και με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Kομμουνιστικό κατσάδιασμα

Με το γνωστό αυστηρό ύφος του, ο Περισσός «έβαλε χέρι» στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς στέλνονται μηνύματα σε πολλά μέλη του ΚΚΕ να πάνε να ψηφίσουν στις εκλογές του… ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΚΕ κάνει λόγο για «εκφυλιστικό έως γελοίο χαρακτήρα αυτών των διαδικασιών», καταλήγοντας: «Να το χαίρονται αυτό το απαύγασμα της δημοκρατίας και τις δήθεν σύγχρονες διαδικασίες που καμία σχέση δεν έχουν με την ουσιαστική και πραγματική συμμετοχή του λαού στην κοινωνική και πολιτική ζωή».

Οριστικό «όχι»

Επειδή τα σενάρια για τις επόμενες εκλογές δίνουν και παίρνουν, να σας δώσω και μία είδηση: ο Νίκος Ανδρουλάκης σε στενούς συνομιλητές του ξεκόβει σε κάθε τόνο πως υπάρχει περίπτωση συγκυβέρνησης με τη Ν.Δ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ θεωρεί πως το «έργο» του 2012-2015 έχει κατεβάσει ρολά και δεν έχει πρόθεση να επαναληφθεί. Στην κυβέρνηση προφανώς και το ξέρουν, εξ ου και η ρητορική περί αυτοδυναμίας έχει επανέλθει δυναμικά...

Σταύρος Παπαντωνίου

Η Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: