6.12.21

Ο ορισμός του σαμποτέρ...


Όσο πιο σκληροί είμαστε και όσο περισσότερες υποχρεωτικότητες βάζουμε, τόσο μεγαλύτερες αντιδράσεις προκαλεί αυτό, σημείωνε ο πρωθυπουργός στις 3 Νοεμβρίου μιλώντας στο Mega. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο  Άδωνις Γεωργιάδης είχε ξεκαθαρίσει στον ΣΚΑΪ ότι υπάρχει θέμα δημοκρατίας. «Το δημοκρατικό κράτος δεν μπορεί να βάλει κάποιον με το ζόρι να εμβολιαστεί».

Και ο Θάνος Πλεύρης είχε... αποκλείσει αυτή την εξέλιξη: «Κάποιος που προτείνει ότι άνω των 60 να έχουμε υποχρεωτικό εμβολιασμό πρέπει να μας πει: Εννοεί ότι θα πηγαίνουμε με τη σύριγγα και θα τον εμβολιάζουμε θέλει - δεν θέλει; Εννοεί ότι θα έρθουμε να του πούμε ότι εσύ που δεν εμβολιάζεσαι άνω των 60 δεν θα παίρνεις τα άλλα φάρμακά σου και θα τα πληρώνεις;».

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, μήπως ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων παραδέχεται έλλειμα δημοκρατίας στη χώρα; Επίσης, εφόσον ο υπουργός Υγείας επικαλέστηκε στην παραπάνω αναφορά του την ιδιότητα του νομικού, υπονοεί ότι η κυβέρνηση διαταράσσει τις συνταγματικές ισορροπίες;

Σε κάθε περίπτωση, η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τους άνω των 60 και -κυρίως- το χαράτσι των 100 ευρώ λειτουργούν εκ νέου ως μέτρο διχασμού και όχι ως κίνητρο εμβολιασμού. Νωπές είναι, εξάλλου, οι μνήμες από τις πρόσφατες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, οι οποίες δεν είχαν ιδιαίτερο αποτέλεσμα.

Αντιθέτως, περισσότερο σκλήρυναν τη στάση τους οι ανεμβολίαστοι παρά αμβλύνθηκαν οι διαφωνίες τους. Αυτό είναι συνέπεια της «τιμωρητικής» πολιτικής και της υποβάθμισης μίας θετικής καμπάνιας που μόνο ένας σαμποτέρ της Υγείας θα ακολουθούσε...

Κανείς άλλος στην Ευρώπη

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν φημίζεται για την πρωτοπορία στις αποφάσεις για τα μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού. Συνήθως ακολουθεί τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση, το Μαξίμου αποφάσισε να πρωτοτυπήσει. Η πλειοψηφία των δυτικών χωρών εφαρμόζουν υποχρεωτικότητα στους υγειονομικούς (όπως και εμείς) και ορισμένες σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους (π.χ. Δημόσιο, αστυνομία). Μόνο η Αυστρία αναμένεται να εφαρμόσει υποχρεωτικότητα με σκληρές ποινές, αλλά για όλους τους πολίτες άνω των 12 ετών και από την 1η Φεβρουαρίου του 2022. Προς υποχρεωτικό εμβολιασμό από τον Φεβρουάριο οδεύει η Γερμανία, χωρίς όμως πρόστιμο, αλλά με περιορισμούς.

Αντίβαρο τα ουσιώδη μέτρα

Τι θα έπρεπε όμως να γίνει; Η απάντηση είναι απλή, αλλά προκαλεί αλλεργία στην κυβέρνηση:  Ό,τι δεν έχει γίνει όλο το προηγούμενο διάστημα. Την ώρα που μειώνονται κατά 820 εκατ. ευρώ οι δαπάνες για την Υγεία, είναι απαραίτητες οι προσλήψεις στο ΕΣΥ. Για να αντέξει αυτό, χρειάζεται επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, αφού, και όλοι να εμβολιαστούν αύριο, η προστασία χτίζεται μετά από τουλάχιστον έναν μήνα.

Παράλληλα, είναι αναγκαίο ένα restart στον εμβολιασμό με σοβαρή θετική καμπάνια και λήξη του πιστοποιητικού στους 7 μήνες για τους άνω των 60.

Επίσης, από τη στιγμή που κολλούν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, πρέπει να γίνεται έλεγχος με δωρεάν μαζικά τεστ σε όλους. Η κυβέρνηση οφείλει να βάλει στο στόχαστρό της τις εστίες υπερμετάδοσης. Δηλαδή να μειωθούν οι μαθητές στις τάξεις και να αλλάξει το πρωτόκολλο του 50%+1, να εφαρμοστούν μέτρα στις εκκλησίες, όπου δίνουν το «παρών» κυρίως ηλικιωμένοι, να αυξηθούν τα δρομολόγια των ΜΜΜ και να επανέλθουν το κυλιόμενο ωράριο και η τηλεργασία όπου είναι εφικτό.

Τέλος, όσο απρόθυμα κι αν είναι, τα «γαλάζια» στελέχη έχουν ευθύνη να πάρουν αποφάσεις για τους ανεμβολίαστους σε αστυνομία και σώματα ασφαλείας, καθώς είναι ο βασικός ελεγκτικός μηχανισμός για την τήρηση των μέτρων. Κι ας μην υπάρχουν έρευνες...

Από την ενθάρρυνση στην καταστολή

«Πρόκειται για επιλογές ενθαρρυντικές και όχι κατασταλτικές. Με διάθεση πειθούς και όχι αντιπαράθεσης που γεννάει διχασμούς και κοινωνικούς αυτοματισμούς. Η προτροπή και η ενθάρρυνση έχουν μεγαλύτερη δύναμη από τους γενικούς αφορισμούς περί υποχρεωτικότητας». Διάγγελμα, Κυριάκος Μητσοτάκης, 18 Νοεμβρίου 2021

Και ταξικά, το πράγμα δεν τσουλάει

Ακόμα μία πτυχή που ξεδιπλώνεται εξαιτίας του συγκεκριμένου μέτρου είναι τα ταξικά χαρακτηριστικά που έχει. Οι χαμηλοσυνταξιούχοι πολίτες -στη συντριπτική τους πλειοψηφία, αφού η κυβέρνηση τους έκοψε τα αναδρομικά και τη 13η σύνταξη- θα υποχρεούνται να δώσουν ένα σημαντικό μερίδιο του ποσού που λαμβάνουν κάθε μήνα. Παράλληλα, ένας πολίτης που έχει την οικονομική δυνατότητα θα μπορέσει να καταβάλει το ποσό χωρίς να επηρεάζεται. Ο... εύπορος ανεμβολίαστος θα συνεχίζει να μην κάνει το εμβόλιο, θα παραμένει εκτεθειμένος και θα διαδίδει τον ιό.

Αυτή η διάκριση δημιουργεί νέο διχασμό, αυτή τη φορά μεταξύ του ανεμβολίαστου πληθυσμού.  Όποιος έχει την οικονομική δυνατότητα μπορεί να συνεχίσει με βάση το ατομικό δικαίωμα της άρνησης του εμβολίου, ενώ οι υπόλοιποι όχι.  Όταν όμως παραμένει σε ισχύ το δικαίωμα στην άρνηση, παύει στην πράξη η υποχρεωτικότητα και έρχεται ξανά στην επιφάνεια η ατομική ευθύνη. Επομένως η υποχρεωτικότητα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αρκετά επιλεκτική, αφορά συγκεκριμένο κομμάτι του πληθυσμού και η διάκριση που γίνεται έχει ταξικό προφίλ...

Αντώνης Ραυτόπουλος

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: