7.12.21

Η μάχη για το ΚΙΝΑΛ και τα σενάρια πρόωρων εκλογών...


Οι αναλύσεις για τον ευρύτερο πολιτικό αντίκτυπο των εκλογών του ΚΙΝΑΛ συνεχίζονται, με τη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ να εξετάζουν από τη δική τους σκοπιά τι θα σηματοδοτήσει το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου, μεταξύ Νίκου Ανδρουλάκη και Γιώργου Παπανδρέου.

Μάλιστα η πρωτιά Ανδρουλάκη πυροδότησε και νέα σενάρια πρόωρων εκλογών, προκειμένου η... ΝΔ να επωφεληθεί από τυχόν δυναμική του ΚΙΝΑΛ και επαναπατρισμό κεντροαριστερών ψηφοφόρων από το ΣΥΡΙΖΑ. Το σκεπτικό είναι ότι οι “πολιτικοί πρόσφυγες” που έχουν φύγει την τελευταία δεκαετία από το ΠΑΣΟΚ προς το ΣΥΡΙΖΑ, βλέπουν ότι παρά τις διακηρύξεις του Αλέξη Τσίπρα για την κεντροαριστερά, ο “ΣΥΡΙΖΑ του 3%” κρατά κλειστές τις κομματικές πόρτες, θέλοντας την ψήφο αυτού του κοινού, όχι όμως πιο ενεργό ρόλο.

Και στη ΝΔ πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να επωφεληθούν από το γεγονός ότι με τη συμμετοχή στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ και την πρωτιά Ανδρουλάκη, εκφράστηκε αυτή η δυσαρέσκεια των πασοκογενών για τις επιλογές της Κουμουνδούρου. Εφόσον βέβαια οι εκλογές δεν αργήσουν πολύ και δεν προλάβει να “ξεφουσκώσει” το “πράσινο ρεύμα” ή να αντιδράσει ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρώντας σε δραστικά ανοίγματα προς το κέντρο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε βέβαια χθες ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, διαψεύδοντας τα σχετικά σενάρια. Καθώς όμως οι πρόωρες εκλογές έτσι κι αλλιώς δεν προαναγγέλλονται, η σεναριολογία δε σταματά.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο εκτιμούν ότι η δυναμική που έχει αναπτύξει ο κ. Ανδρουλάκης δύσκολα θα ανατραπεί στο δεύτερο γύρο. Οι γνώμες στη ΝΔ είναι μοιρασμένες πάντως όσον αφορά στο εάν ο κ.Ανδρουλάκης, εφόσον κερδίσει, θα συμμετείχε σε συγκυβέρνηση. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι θα θελήσει να βάλει ξεκάθαρες διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ, λαμβάνοντας και το μήνυμα της κάλπης στην οποία ήρθε τρίτος ο Ανδρέας Λοβέρδος, παρόλο που στο χώρο του ΚΙΝΑΛ κυριαρχεί το αντιΣΥΡΙΖΑ συναίσθημα. 

Κάποιοι ωστόσο πιστεύουν ότι όποιος και να ήταν αρχηγός του ΚΙΝΑΛ, εάν το αποτέλεσμα των δεύτερων εκλογών (που είναι δεδομένες, καθώς η χώρα θα πάει στις επόμενες κάλπες με απλή αναλογική και ως εκ τούτου θα υπάρξει και δεύτερη αναμέτρηση) είναι τέτοιο που να “δείχνει” ως μόνη επιλογή τη συγκυβέρνηση ΝΔ- ΚΙΝΑΛ, η Χαριλάου Τρικούπη θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πάντως ήδη θέσει ως στόχο της ΝΔ την αυτοδυναμία και στις πρώτες και στις δεύτερες κάλπες. Ο κ. Οικονόμου πάντως χθες ερωτηθείς εάν η ΝΔ ανησυχεί ότι είτε με Ανδρουλάκη είτε με Παπανδρέου θα “ξεμείνει” από πιθανούς κυβερνητικούς εταίρους, δεν εστίασε στο στόχο της αυτοδυναμίας, αλλά σημείωσε ότι στις επόμενες εκλογές (που επέμεινε ότι θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας) “η ελληνική κοινωνία θα αποφασίσει και θα διαμορφώσει τις συνθήκες για το πως θα προχωρήσει η χώρα”.

Εν τω μεταξύ βέβαια θα πρέπει να αποφασίσουν οι ψηφοφόροι στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ ποιος θα είναι τελικά ο επόμενος αρχηγός...

Βίκυ Σαμαρά

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: