22.1.21

«Τοίχο» γύρω από το Βέλγιο...



...κατά του κορονοϊού χτίζει η κυβέρνηση της χώρας...

Η κυβέρνηση του Βελγίου ανακοίνωσε ότι από την προσεχή Τετάρτη και έως την 1η Μαρτίου απαγορεύονται τα «μη αναγκαία ταξίδια» από και προς το έδαφός του, στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει την έξαρση της πανδημίας. Το... Βέλγιο, μια χώρα 11,5 εκατομμυρίων κατοίκων, μετρά μέχρι σήμερα περισσότερους από 20.000 νεκρούς από την Covid-19.

«Θα χτίσουμε έναν τοίχο γύρω από το Βέλγιο, μπορούμε να πηγαίνουμε σε άλλες χώρες, αλλά μόνο για ουσιαστικούς λόγους», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρο, μετά τη συνεδρίαση της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των τοπικών συμβουλίων, με θέμα την πανδημία.

Αν και υποστήριξε ότι η «κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες», με γύρω στα 2.000 κρούσματα ημερησίως, επισήμανε ότι «ο κίνδυνος δεν εξαφανίστηκε». Επισήμανε ότι η ανησυχία οφείλεται στις «πολύ πιο μεταδοτικές» παραλλαγές του κορονοϊού που κυκλοφορούν στην Ευρώπη και είναι αναγκαίο «να κατασκευάσουμε οχυρώσεις, αμυντικές γραμμές».


Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, από τη Δευτέρα, όσοι ταξιδεύουν στο Βέλγιο από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νότια Αφρική και τη Νότια Αμερική, δηλαδή τις τρεις περιοχές όπου έχουν εμφανιστεί διαφορετικές παραλλαγές του SARS-CoV-2, θα μπαίνουν σε 10ημερη καραντίνα και θα υποβάλλονται επίσης υποχρεωτικά σε τεστ, την πρώτη και την έβδομη ημέρα.

Όλοι οι υπόλοιποι, πολίτες άλλων χωρών και Βέλγοι που ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους, θα είναι υποχρεωτικό να έχουν δύο αρνητικά τεστ: το ένα θα γίνεται στη χώρα από την οποία αναχωρούν και το άλλο κατά την άφιξή τους στη χώρα.

Ωστόσο, από την Τετάρτη και μέχρι την 1η Μαρτίου οι Βέλγοι δεν θα μπορούν να βγουν από τα σύνορα της χώρας τους παρά μόνο για πολύ σοβαρούς λόγους, όπως ιατρικούς ή επαγγελματικούς. Απαγορεύονται τα ταξίδια αναψυχής και θα γίνονται έλεγχοι στα σύνορα. Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμο,.

Τα μέτρα δεν θα ισχύουν για όσους εργάζονται στο Βέλγιο αλλά κατοικούν σε γειτονικές χώρες και το αντίστροφο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: