27.5.20

Η SpaceX του Έλον Μασκ γράφει ιστορία...

... με επανδρωμένη αποστολή στο Διάστημα...

Θα πρόκειται για την πρώτη αποστολή αστροναυτών στον ISS με διαστημόπλοιο ιδιωτικής εταιρείας, για λογαριασμό της NASA - Θα είναι επίσης η πρώτη τροχιακή επανδρωμένη αποστολή από αμερικανικό έδαφος για σχεδόν μία δεκαετία - Εκτός απροόπτου η εκτόξευση θα γίνει στις 23:33 το βράδυ.

Ιστορική εκτόξευση θα πραγματοποιηθεί σήμερα από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα. Δύο αστροναύτες θα...

κατευθυνθούν προς το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) μέσα σε διαστημόπλοιο της εταιρείας SpaceX του γνωστού επιχειρηματία Έλον Μασκ.


Η κακοκαιρία που επικρατεί στη Φλόριντα έθεσε εν αμφιβόλω την προγραμματισμένη εκτόξευση, όμως λίγο πριν από τις 8 το βράδυ, ώρα Ελλάδος, δόθηκε από τη NASA το τελικό «πράσινο φως». Ο πύραυλος Falcon 9, της SpaceX, με τη νέα κάψουλα Crew Dragon στην κορυφή του, θα απογειωθεί στις 23:33 ώρα Ελλάδος.

Η εκτόξευση θα γίνει από την ιστορική πλατφόρμα 39Α, η οποία έχει παραχωρηθεί από τη NASA στην SpaceX. Από αυτή είχαν απογειωθεί ο Νιλ Αρμστρονγκ και η πλειοψηφία των αποστολών του προγράμματος «Απόλλων» για τη Σελήνη.


Μέσα στην κάψουλα Crew Dragon θα βρίσκονται οι βετεράνοι αστροναύτες Μπομπ Μπένκερ και Νταγκ Χάρλι.

O 53χρονος Χάρλι και ο 49χρονος Μπένκερ βρίσκονταν σε καραντίνα για δύο εβδομάδες. Παρά τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό, η αποστολή αποφασίσθηκε να συνεχισθεί.

Οι δύο αστροναύτες θα παραμείνουν στον ISS για ένα χρονικό διάστημα 1-4 μηνών προτού επιστρέψουν με το Crew Dragon στη Γη.

Η κάψουλα Crew Dragon έχει ξαναεπισκεφθεί τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το Μάρτιο του 2019, χωρίς πλήρωμα. Η αποστολή Demo-1 ολοκληρώθηκε με επιτυχία με την επιστροφή της κάψουλας, αποδεικνύοντας ότι βρίσκεται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Η σημερινή αποστολή έχει το χαρακτηριστικό όνομα Demo-2.

Εφόσον ολοκληρωθεί με επιτυχία η αποστολή, η SpaceX θα έχει συμπληρώσει ένα σημαντικό ορόσημο για το συμβόλαιο που ανέλαβε το 2014 -μαζί με την Boeing- προκειμένου να εξυπηρετεί την ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού του ISS.

Για τη NASA θα είναι ουσιαστικά το τέλος της εξάρτησής της από τη ρωσική διαστημική τεχνολογία για τις επανδρωμένες αποστολές.

Από τον Ιούλιο του 2011, οπότε πέταξε για τελευταία φορά διαστημικό λεωφορείο, η NASA βασίζονταν για τις επανδρωμένες αποστολές της στις ρωσικές κάψουλες Soyuz, οι οποίες εκτοξεύονταν από το Καζακστάν.

Οι πλατφόρμες εκτόξευσης στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ και το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι χρησιμοποιούνταν μόνο για αποστολές φορτίου, ή ρομποτικών μηχανών.

Η SpaceΧ, που ιδρύθηκε με σκοπό να σπάσει τις αποκλειστικότητες στους κανόνες της αεροδιαστημικής βιομηχανίας, κέρδισε σταδιακά την εμπιστοσύνη της μεγαλύτερης διαστημικής υπηρεσίας στον πλανήτη.

Το 2012, έγινε η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που προσέδεσε μια κάψουλα με φορτία στον ISS, τον οποίο έκτοτε προμηθεύει τακτικά. Δύο χρόνια αργότερα, η NASA της παρήγγειλε την επόμενη αποστολή: να στείλει στον Διεθνή Σταθμό τους αστροναύτες της.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία έχει δαπανήσει περισσότερα από 3 δισ. δολάρια στη SpaceX για τον σχεδιασμό, την κατασκευή, τη δοκιμή και τη λειτουργία της επαναχρησιμοποιήσιμης κάψουλάς της για έξι μελλοντικά διαστημικά μετ' επιστροφής διαστημικά ταξίδια.

Στην εκτόξευση στο Κέντρο Κένεντι θα παρευρεθεί ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που επιδιώκει να κατοχυρώσει την αμερικανική κυριαρχία στο διάστημα, τόσο για στρατιωτικούς σκοπούς, αλλά όπως έχει θέσει ως στόχο και για την επιστροφή στη Σελήνη το 2024.

Ο Τραμπ έφτασε με το προεδρικό αεροπλάνο AirForce 1 να κάνει κύκλους γύρω από την πλατφόρμα εκτόξευσης, προκειμένου ο Αμερικανός πρόεδρος και οι συνεπιβάτες του να έχουν μία καλή θέα από το χώρο της εκτόξευσης...

Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: