22.10.19

Νέα εκεχειρία στη Συρία για 150 ώρες...


Στις κοινές δηλώσεις που έκαναν έπειτα από την πολύωρη συνάντηση- η οποία ολοκληρώθηκε περίπου δύο ώρες πριν από την εκπνοή της κατάπαυσης πυρός στη Συρία- ο Πούτιν και ο Ερντογάν συμφώνησαν σε...
διορία 150 ωρών για την απομάκρυνση των κουρδικών δυνάμεων από την περιοχή της βορειοανατολικής Συρίας στην οποία γινόταν η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας. Στη συνέχεια, Ρωσία και Τουρκία θα κάνουν κοινές περιπολίες γύρω από αυτή τη ζώνη ασφαλείας.

Πιο συγκεκριμένα, όπως εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, οι δύο ηγέτες αποφάσισαν ότι:

«Από τα μεσάνυχτα της 23ης Οκτωβρίου, οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις θα επιτηρούν τη ζώνη ασφαλείας και σε 150 ώρες θα απομακρυνθούν οι κουρδικές δυνάμεις του YPG από την περιοχή. Στη συνέχεια, η Ρωσία και η Τουρκία θα κάνουν κοινές περιπολίες σε περίμετρο 10 χλμ. από τη ζώνη ασφαλείας, ενώ οι δύο χώρες θα λάβουν μέτρα προκειμένου να μην επιστρέψουν στη ζώνη ασφαλείας τρομοκρατικά στοιχεία. Επιπλέον, η επιστροφή των προσφύγων- που φιλοξενούνται στην Τουρκία- σε αυτή την περιοχή θα επιτηρείται. Παράλληλα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται για την εξεύρεση βιώσιμης πολιτικής λύσης στην κρίση της Συρίας».

Νωρίτερα, πάντως, οι Κούρδοι μαχητές γνωστοποίησαν στην Ουάσινγκτον ότι αποχώρησαν από τη ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία, όπως ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, ο επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) στρατηγός, Μαζλούμ Κομπάνι Αμπντί είπε ότι έχει υλοποιήσει όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας για την αποχώρηση των Συροκούρδων μαχητών.

Οι ΗΠΑ αναμένουν ότι η προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη βορειοανατολική Συρία θα μεταβληθεί σε μόνιμη «μέχρι το τέλος του απογεύματος», ανέφερε ο Λευκός Οίκος...

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: