24.8.19

Η διπλή αυτοακύρωση του Μητσοτάκη...


Η πρώτη - ηχηρή και πρόωρη - αυτοακύρωση των προεκλογικών και μετεκλογικών δεσμεύσεων Μητσοτάκη έρχεται δια των...
τιμολογίων της ΔΕΗ.

Ήταν τον Ιούλιο, αμέσως μετά τις εκλογές, όταν ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδακης, παρά την εκστρατεία καταστροφολογίας που είχε εξαπολύσει για την επιχείρηση, διαβεβαίωνε πως το τελικό κόστος για τους καταναλωτές δεν θα αυξηθεί, ανεξαρτήτως του σχεδίου αναδιάρθρωσης που θα τεθεί σε ισχύ. Και ήταν επίσης μόλις χθες που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας διαμήνυσε πως «σε ό,τι αφορά την ΔΕΗ, εμείς θα μείνουμε στη δέσμευση του πρωθυπουργού στις προγραμματικές δηλώσεις και του αρμόδιου Υπουργού, ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια».


Το μήνυμα αυτό δεν εμπόδισε τον νέο πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, Γιώργο Στάσση να συγκαλέσει έκτακτο διοικητικό συμβούλιο για τις 30 Αυγούστου με μοναδικό θέμα τις αυξήσεις στα τιμολόγια. Και κυρίως, δεν τον εμπόδισε να δηλώσει ότι «θα γίνει προσπάθεια ώστε να είναι όσο το δυνατό μικρότερη η επιβάρυνση στους λογαριασμούς».

Κοινώς, από την πρωθυπουργική και υπουργική δέσμευση για «καμία αύξηση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ» φθάσαμε σε λιγότερο από δυο μήνες στην «προσπάθεια για την μικρότερη δυνατή επιβάρυνση». Κατά τις πληροφορίες, δε, η - μικρότερη ή μεγαλύτερη - επιβάρυνση θα γίνει ορατή από την 1η Σεπτεμβρίου κιόλας, ημερομηνία κατά την οποία θα ισχύσει η νέα τιμολογιακή πολιτική, με την ηγεσία της ΔΕΗ να επικαλείται το «επείγον» των προβλημάτων ρευστότητας της επιχείρησης και με τον κ. Στάσση να υποστηρίζει ότι το ταμειακό έλλειμμα έχει ξεπεράσει ήδη τα 750 εκατ. ευρώ και να υπαινίσσεται ότι αγγίζει τα 800 έως 900 εκατ. ευρώ.

Κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο το έλλειμμα αυτό οφείλεται στην «ωρολογιακή βόμβα που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση» και στο γεγονός ότι - επίσης η προηγούμενη κυβέρνηση -. «δεν υιοθέτησε το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ».

Ακόμη κι εάν αυτό ισχύει όμως, προφανώς και ο κ. Πέτσας, και ο κ.Χατζηδακης, και κυρίως ο κ. Μητσοτάκης, το γνώριζαν από τον Ιούλιο όταν δεσμεύονταν πως δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Και θα έχει ενδιαφέρον να εξηγήσει τον Σεπτέμβριο ο πρωθυπουργός, πέραν των αφορισμών για την «καμένη γη» του ΣΥΡΙΖΑ, πως και γιατί ακυρώνει τόσο σύντομα μια από τις προγραμματικές του δεσμεύσεις.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: