16.3.19

Στο «μικροσκόπιο» τα ταξίδια του μακελάρη...

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Αντιμέτωπος με κατηγορίες για ανθρωποκτονία είναι ο 28χρονος δράστης του μακελειού στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, Μπρέντον Τάραντ, ο οποίος δολοφόνησε 49 άτομα και τραυμάτισε ακόμη 42. 

«Ένας 28χρονος άνδρας θα...
εμφανιστεί ενώπιον του Δικαστηρίου του Κράιστσερτς κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία. Δύο ακόμη άτομα κρατούνται. Οι έρευνες μας είναι σε πρώιμο στάδιο και θα παρακολουθούμε στενά (σ.σ. κάθε εξέλιξη) ώστε να έχουμε μία εικόνα για κάθε ένα από τα άτομα που έχουν ανάμειξη στην υπόθεση και τις ενέργειές τους πριν το τρομερό γεγονός», ανέφερε ο αστυνομικός διευθυντής, Μάικ Μπους.


Την ίδια ώρα, οι Αρχές της Βουλγαρίας ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησαν έρευνα σχετικά με τα κίνητρα της επίσκεψης στη Βουλγαρία τον Νοέμβριο του 2018 του ακροδεξιού εξτρεμιστή. 

Ο Μπρέντον Τάραντ είχε διαμείνει στη Βουλγαρία το διάστημα «9ης- 15ης Νοεμβρίου 2018», επισήμανε ο γενικός εισαγγελέας της Βουλγαρίας Σοτίρ Τσατσάροφ. Η έρευνα ξεκίνησε για να καθοριστεί εάν «η εκδοχή που εκείνος παρουσίασε, σύμφωνα με την οποία ήθελε να ανακαλύψει ιστορικά αξιοθέατα και να μελετήσει την ιστορία των βαλκανικών χωρών, είναι σωστή ή εάν είχε άλλους στόχους», εξήγησε ο εισαγγελέας. 


Αντίστοιχη έρευνα πραγματοποιείται και στην Τουρκία, χώρα που είχε επισκεφθεί πολλάκις ο μακελάρης. Οι Αρχές προσπαθούν να καταγράψουν τις δραστηριότητές του και τις επαφές που είχε, είπε ένας Τούρκος υψηλόβαθμος αξιωματούχος.Οι Αρχές έχουν προχωρήσει συνολικά σε τρεις συλλήψεις, ωστόσο δεν υπάρχουν πληροφορίες αναφορικά με τους άλλους συλληφθέντες. Παράλληλα, οι Αρχές σε Τουρκία και Βουλγαρία έχουν βάλει στο «μικροσκόπιο» τις πρόσφατες επισκέψεις που είχε πραγματοποιήσει ο μακελάρης στις χώρες τους.

«Μετέβη πολλές φορές στην Τουρκία και διέμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα στη χώρα», δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με τη συχνότητα, τη διάρκεια ή τις ακριβείς ημερομηνίες των επισκέψεών του Αυστραλού.

«Σκεφτόμαστε ότι ο ύποπτος μπόρεσε να μεταβεί σε άλλες χώρες (από την Τουρκία) στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική. Ξεκινήσαμε έρευνα για τις μετακινήσεις του και τις επαφές του υπόπτου εντός της χώρας», σημείωσε η πηγή, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.


Είχε οπλοστάσιο στη διάθεσή του

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν δήλωσε ότι ο ύποπτος για το μακελειό ταξίδευε σε ολόκληρο τον κόσμο και δεν διέμενε στη χώρα πολύ καιρό.

Σύμφωνα με τη πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας, ο ύποπτος διέθετε ένα μικρό οπλοστάσιο ημιαυτόματων όπλων και είχε άδεια οπλοφορίας.

«Ο δράστης ήταν κάτοχος άδειας οπλοφορίας (…) την οποία είχε αποκτήσει τον Νοέμβριο του 2017» είπε η Άρντερν. «Μπορώ να σας εγγυηθώ ότι οι νόμοι μας για τα όπλα θα αλλάξουν» υποσχέθηκε η ίδια.

Το προφίλ του δράστη

Στο αντιμεταναστευτικό μανιφέστο του με τον τίτλο «Η Μεγάλη Αντικατάσταση», ο 28χρονος Μπρέντον Τάραντ αυτοπροσδιορίζεται ως «εξτρεμιστής, δεξιός και βίαιος τρομοκράτης», χαρακτηρίζει τον εαυτό του ως εθνικιστή και φασίστα, ενώ υποστηρίζει πως σχεδίαζε την επίθεσή του εδώ και δύο χρόνια. 

Ο 28χρονος Μπρέντον Τάραντ που αυτοπροσδιορίζεται ως «εξτρεμιστής, δεξιός και βίαιος τρομοκράτης» γεννήθηκε στην Αυστραλία, όπως επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Σκοτ Μόρισον.

Συγκεκριμένα, κατάγεται από την πόλη Γκράφτον, με πληθυσμό περίπου 19.000 κατοίκων, της Νέας Νότιας Ουαλίας, στην Αυστραλία.

Ο Τάραντ είναι ο συντάκτης ενός αντιμεταναστευτικού μανιφέστου υπό τον τίτλο «Η Μεγάλη Αντικατάσταση», το οποίο σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, μαίνεται κατά της εθνικιστικής γενοκτονίας και προτρέπει σε «μία ατμόσφαιρα φόβου» κατά των μουσουλμάνων.

Το εν λόγω μανιφέστο, ανήρτησε ο ίδιος ο Τάραντ στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο οποίος έχει απενεργοποιηθεί.

Γυμναστής που ταξίδευε ανά τον κόσμο

Σύμφωνα με το ABC, ο 28χρονος Τάραντ δούλευε ως personal trainer σε γυμναστήριο της πόλης Γκράφτον από το 2009 μέχρι το 2011 και μετά ταξίδεψε σε Ασία και Ευρώπη.

Μέρος του εισοδήματός του προερχόταν από το «Bitconnect», ένα κρυπτονόμισμα παρόμοιο τoυ Bitcoin, ενώ η εργοδότης του στο γυμναστήριο τον περιγράφει ως έναν «πολύ αφοσιωμένο γυμναστή» και ως κάποιον που φαινόταν να μην ενδιαφέρεται για τα όπλα. «Πιστεύω πως κάτι τον έκανε να αλλάξει κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του», δήλωσε στο ABC, η μάνατζερ του γυμναστηρίου Τρέισι Γκρέι.

Ο πατέρας του Μπρέντον Τάραντ, Ρόντνεϊ, ήταν αθλητής και πέθανε το 2010 σε ηλικία μόλις 49 ετών από καρκίνο. Η μητέρα του και η αδερφή του ζουν ακόμα στη Νέα Ζηλανδία...

cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: